Eκχώρηση αρμοδιοτήτων σε Περιφερειακούς Συμβούλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

14 Αυγούστου 2012 11:36

Με αφορμή δημοσιεύματα του τοπικού τύπου σχετικά με την πρόσφατη εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε Περιφερειακούς Συμβούλους

της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, τα οποία επί της ουσίας αναφέρονται στην αντιμισθία που αυτοί λαμβάνουν, και προκειμένου για την αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Δεδομένης της ιδιαιτερότητας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και προκειμένου για την καλύτερη δυνατή λειτουργία αλλά και τον έλεγχο των αποκεντρωμένων υπηρεσιακών δομών της στα νησιά που λειτουργούσαν τα πρώην Επαρχεία, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου από την αρχή σχεδόν της λειτουργίας του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας εκχώρησε συγκεκριμένες αρμοδιότητες σε Περιφερειακούς Συμβούλους των Περιφερειακών Ενοτήτων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου με την αριθ.24082/2445/10-5-2011 απόφασή του (ΦΕΚ 1248/τ.Β/14-6-2011). Η απόφαση αυτή συμπληρώθηκε πρόσφατα με την εκχώρηση επιπλέον αρμοδιοτήτων και με γνώμονα την ταχύτερη διεκπεραίωση των διοικητικών υποθέσεων και την επιτόπια εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών της Περιφέρειας.

Η απόφαση αυτή εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 159 παρ.1γ του ν.3852/2010 «Καλλικράτης», το οποίο προβλέπει ότι ο Περιφερειάρχης μπορεί να μεταβιβάζει την άσκηση αρμοδιοτήτων του σε μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4071/2012 «Καλλικράτης 2» και συγκεκριμένα με το άρθρο 7 παρ.4 ορίστηκε ότι στις νησιωτικές περιφερειακές ενότητες, εξαιρουμένων εκείνων που ήταν έδρες τέως νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων (δηλ. Σύρος και Ρόδος), ο περιφερειακός σύμβουλος στον οποίο ο Περιφερειάρχης έχει μεταβιβάσει αρμοδιότητές του δικαιούται αντιμισθίας.

Σύμφωνα με το πνεύμα του νομοθέτη (αιτιολογική έκθεση : http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Anazitisi-Nomothetikou-Ergou?law_id=58145e52-08e9-4718-8e1f-6c6397436931 ) η συγκεκριμένη διάταξη κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να δοθεί μια λύση στο σημαντικό πρόβλημα της λειτουργίας της περιφερειακής αρχής στις νησιώτικες περιφερειακές ενότητες όπου υπάρχουν ήδη από παλαιά εγκατεστημένες περιφερειακές πλέον υπηρεσίες (τα παλαιά επαρχεία) και απαιτείται εκεί η συνεχής παρουσία ενός πολιτικού οργάνου για να εκπροσωπεί τον περιφερειάρχη και να επιλύει άμεσα θέματα της αρμοδιότητας και της λειτουργίας των περιφερειακών υπηρεσιών. Με την προτεινόμενη διάταξη παρέχεται η ευχέρεια στον περιφερειάρχη να αναθέσει αρμοδιότητες σε περιφερειακό σύμβουλο των περιφερειακών ενοτήτων δηλαδή σε περιφερειακό σύμβουλο που εκλέγεται στην αντίστοιχη νησιώτικη περιφερειακή ενότητα με περιοχή ευθύνης την ίδια περιφερειακή ενότητα. Αυτός ο περιφερειακός σύμβουλος που ουσιαστικά έχει μέρος των κατά μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του περιφερειάρχη, όμοιες αλλά μικρότερης γεωγραφικής και διοικητικής κλίμακας από εκείνες του αντιπεριφερειάρχη δικαιούται αντιμισθίας. Η αντιμισθία είναι ίση με το τριάντα τοις εκατό (30%) της αντιμισθίας του αντιπεριφερειάρχη.

Αυτονόητο είναι ότι την αντιμισθία δικαιούνται οι περιφερειακοί σύμβουλοι οι οποίοι ουσιαστικά θα παρέχουν έργο σε νησιά όπου υπάρχουν υπηρεσιακές δομές (και δεν εννοούμε ένα και μοναδικό γραφείο), δεν εργάζονται στο δημόσιο και δεν είναι συνταξιούχοι. Εξ' άλλου για τα θέματα αυτά έχει υποβληθεί από την υπηρεσία μας σχετικό ερώτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η συγκεκριμένη ρύθμιση πάντως αφορά το πολύ σε δυο Περιφερειακούς Συμβούλους από τους έντεκα στους οποίους έχουν μεταβιβαστεί αρμοδιότητες. Επιπλέον το ποσό της αντιμισθίας σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά το μισθό ενός νεοδιοριζόμενου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης,

Η υπηρεσία μας ευχαρίστως θα παρέχει οποιαδήποτε διευκρίνιση σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η Γενική Δ/ντρια Εσωτερικής Λειτουργίας

ΕΥΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos