Παρέμβαση του Περιφερειάρχη για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

10 Οκτωβρίου 2012 15:23

Να κατανοηθεί και να συνειδητοποιηθεί ο ρόλος και η σημασία ύπαρξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου ζητεί ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης με επιστολή του στον Υπουργό

Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο που κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων, με αφορμή την αναστολή για μία ημέρα λειτουργίας του ιδρύματος, ως ένδειξη διαμαρτυρίας της πρυτανικής αρχής για την κατάσταση που έχει περιέλθει.

«Πόσο δύσκολο είναι να κατανοηθεί ότι κάθε τμήμα του Πανεπιστημίου μας είναι ουσιαστικά μια πνοή και ένας ζωογόνος θύλακας για την κοινωνία ενός νησιού; Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα, το Αιγαίο να έχει το Πανεπιστήμιό του; Πόσο εύκολα, αλήθεια, μπορεί να αλλοιωθεί το σκεπτικό της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου;», είναι τα ερωτήματα που θέτει ο Περιφερειάρχης, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις αδυναμίες και τα προβλήματα στη λειτουργία του πανεπιστημιακού μας ιδρύματος.

Σημειώνεται, ότι χθες ο κ. Μαχαιρίδης επικοινώνησε από τη Σύρο όπου βρίσκεται με τον πρύτανη Πάρι Τσάρτα στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του και ταυτίστηκε απόλυτα με τους προβληματισμούς του για το παρόν και το μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στην επιστολή του προς τον κ. Αρβανιτόπουλο, ο Περιφερειάρχης αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,

Η απόφαση της πρυτανικής αρχής για αναστολή, έστω για μία μέρα, των διοικητικών και ακαδημαϊκών λειτουργιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ως μια πρώτη και συμβολική μορφή καταγγελίας και διαμαρτυρίας για την οριακή κατάσταση που έχει περιέλθει, πρέπει – και ελπίζω ότι αυτό συμβαίνει – να σας κινητοποιήσει και να σας ευαισθητοποιήσει προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής στήριξης του πανεπιστημιακού μας ιδρύματος.

Η υποστελέχωση, η έλλειψη πόρων και η αντικειμενική αδυναμία στέγασης των φοιτητών, που σε συντριπτικό ποσοστό προέρχονται από άλλα μέρη της χώρας, είναι μερικά από τα προβλήματα που αν δεν αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου κεντρικού σχεδιασμού, θα αποτελέσουν την αιτία απαξίωσης του πανεπιστημιακού μας ιδρύματος, μοναδικού στην Ευρώπη σε σχέση με τη γεωγραφική του δικτύωση.

Επιμένω στον κεντρικό σχεδιασμό, διότι ως Περιφέρεια και σε συνεργασία με την πρυτανική αρχή, υλοποιούμε ένα σημαντικό αναπτυξιακό πρόγραμμα επέκτασης των κτιριακών υποδομών του Πανεπιστημίου και δημιουργίας φοιτητικής στέγης, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, με σκοπό να επιλύσουμε μέρος των προβλημάτων.

Είναι όμως αδύνατον να αντιμετωπιστούν στο σύνολό τους από την Αυτοδιοίκηση, που έχει υποστεί ένα βαρύ πλήγμα στο όνομα της «περιστολής δαπανών».

Το κάνουμε όμως διότι πιστεύουμε και επενδύουμε, όχι μόνο στην αυτονόητη ακαδημαϊκή αποστολή του Πανεπιστημίου μας, αλλά στη σημασία της ύπαρξής του στο Αιγαίο, σε κοινωνικό, οικονομικό και εθνικό επίπεδο.

Αναρωτιέμαι πόσο δύσκολο είναι να κατανοηθεί ότι κάθε τμήμα του Πανεπιστημίου μας είναι ουσιαστικά μια πνοή και ένας ζωογόνος θύλακας για την κοινωνία ενός νησιού; Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα, το Αιγαίο να έχει το Πανεπιστήμιό του; Πόσο εύκολα, αλήθεια, μπορεί να αλλοιωθεί το σκεπτικό της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου;

Οι υπαρκτές αδυναμίες του πανεπιστημιακού μας ιδρύματος πρέπει να θεραπευτούν με μόνιμες λύσεις, με κίνητρα, βεβαίως με ορθολογικό σχεδιασμό και κυρίως με γνώμονα μια γενναία πολιτική απόφαση, χωρίς αστερίσκους και «ναι μεν αλλά»: ότι στο Αιγαίο δεν αποδυναμώνεις, δεν καταργείς, δεν συγχωνεύεις και δεν αναστέλλεις δραστηριότητες που θωρακίζουν την εύθραυστη συνοχή του και ενισχύουν την από κάθε άποψη ευαίσθητη γεωγραφική του θέση.

Κύριε υπουργέ, ακόμα και σε αυτήν την περίοδο, που όλοι και πρώτοι εμείς αναγνωρίζουμε την κρισιμότητά της, κάτι πρέπει να μείνει όρθιο. Στο Αιγαίο των δεκάδων μικρών κοινωνιών, που ακόμα (αλλά ως πότε;) αντιστέκονται στην προοπτική της εγκατάλειψης, της «γήρανσης» και του μαρασμού, είναι συγκεκριμένες οι δομές που λειτουργούν ως εφαλτήρια για μια νέα επανεκκίνηση στην οικονομική και κοινωνική του δραστηριότητα.

Μία απ' αυτές είναι και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, οι σχολές του, το έργο του, οι διδάσκοντες και οι χιλιάδες φοιτητές του. Γι' αυτό πρέπει να μείνει όρθιο, ανοικτό, παραγωγικό και ταυτισμένο με τις κοινωνίες μας. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ή ανεκτή μια άλλη επιλογή.

Με εκτίμηση

Γιάννης ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ

Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos