Ημερίδα για την Κοινωνική Οικονομία

29 Οκτωβρίου 2012 16:48

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Αναπτυξιακή της εταιρεία, «Ενεργειακή Α.Ε.», στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου «SCORE: Αειφόρος Κατασκευή σε Αγροτικές

και Ευαίσθητες Περιοχές για Ενεργειακή Αποδοτικότητα» και σε συνεργασία με τον Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, κ. Νίκο Χρυσόγελο, τον Δήμο Κω και την «ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ» διοργανώνουν την Παρασκευή (2 Νοεμβρίου) και ώρα 9:00-15:00 ημερίδα με τίτλο «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: Δυνατότητες Απασχόλησης και Βιώσιμης Τοπικής Ανάπτυξης».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Αίθουσα Συνεδρίων του Ξενοδοχείου Atrium Platinum (Ιξιά, Ρόδος, τηλ: 2241044901).

Κεντρικός στόχος την ημερίδας είναι η ο εμπλουτισμός με την ευρωπαϊκή εμπειρία και η ενίσχυση των προσπαθειών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε δραστηριότητες του τρίτου τομέα, του επονομαζόμενου τομέα της κοινωνικής οικονομίας, που θα συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή.

Οι επιχειρήσεις του τομέα αυτού είναι επιχειρήσεις που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα πέραν της αμοιβής για τα μέλη που προσφέρουν εργασία. Βασικό χαρακτηριστικό αυτών των επιχειρήσεων είναι η παροχή υπηρεσιών που αφορούν στο κοινωνικό σύνολο (περιβάλλον, πολιτισμός, παραδοσιακά προϊόντα, τοπική ανάπτυξη, φροντίδα ηλικιωμένων ή ατόμων με αναπηρία κλπ) επιδιώκοντας το συλλογικό οικονομικό και κοινωνικό συμφέρον.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Αναπτυξιακή της εταιρεία «Ενεργειακή Α.Ε.» αναγνωρίζοντας τις προοπτικές που μπορεί να προσφέρει η ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής οικονομίας στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης αποφάσισε την πραγματοποίηση της ημερίδας αυτής.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική διοργάνωση στην οποία θα τοποθετηθούν εισηγητές από το εξωτερικό, υπηρεσιακά στελέχη και εκπρόσωποι φορέων με αξιόλογη εμπειρία στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Θα παρουσιασθεί το θεσμικό πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας, η συμβολή της στην τοπική ανάπτυξη, εμπειρίες φορέων και καλές πρακτικές κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Αποτελεί μια προσπάθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να προωθήσει την Τοπική Ανάπτυξη και την Απασχόληση, μέσα από νέους τομείς δραστηριοτήτων ιδιαίτερα ελπιδοφόρους για το μέλλον του τόπου μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κοινωνική Οικονομία έχει ήδη αναπτυχθεί ιδιαίτερα στην Ευρώπη, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, τόσο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όσο και στην παροχή ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΗΜΕΡΙΔΑ:

"ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Δυνατότητες Απασχόλησης Και Βιώσιμης Τοπικής Ανάπτυξης"

Συνδιοργάνωση:

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

• Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.»

• Δήμος Κω

• Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο

• ΚΩΣ ΑΣΠΙΣ

Στοιχεία διεξαγωγής:

-Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012, στη Ρόδο, ξενοδοχείο Atrium Platinum, ώρα: 9:00-15:00

-Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012, στην Κω, Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Κω (KICC), Αίθουσα Αίγλη, Kipriotis hotels, περιοχή Ψαλίδι, ώρα έναρξης 11:30

Ρόδος, Παρασκευή 2 Νοεμβρίου

Ξενοδοχείο Atrium Platinum

9.00-9.30 Προσέλευση – εγγραφές

Χαιρετισμοί

• Ιωάννης Μαχαιρίδης, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

• Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Α' ΕΝΟΤΗΤΑ

9.50 – 11.30

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΤΟΠΙΚΟ, ΕΘΝΙΚΟ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

«Υπάρχει ρόλος στην κοινωνική οικονομία για διέξοδο από την κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο; από την κρίση και την ανεξέλεγκτη αγορά στη βιώσιμη ευημερία και την κοινωνικά αλληλέγγυα οικονομία»

Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο, «Η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο»

Άννα Δαλλαπόρτα, Γ.Γ. Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα: το σήμερα και το αύριο του θεσμού στην Ελλάδα»

Γιάννης Σπιλάνης, Γ.Γ. Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, «Η Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και οι Ευκαιρίες Ανάπτυξης»

Κωνσταντίνος Καΐσερλης, Δήμαρχος Κω, «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: Εργαλείο Τοπικής Ανάπτυξης»

Λίτσα Φτακλάκη, Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, «Η Στρατηγική της ΠΝΑ για την κοινωνική οικονομία ως μοχλό ανάπτυξης των τοπικών μας κοινωνιών»

«Τοπικές κοινωνίες, Αυτοδιοίκηση και Κοινωνική Οικονομία. Πώς μπορούν να αναπτυχθούν σχέσεις συνεργασίας και αλληλο-υποστήριξης;»

Τσαχαλίδης Αντώνης, Στέλεχος Ειδικής Υπηρεσίας για την Κοινωνική Ένταξη και την Κοινωνική Οικονομία, «Θεσμικό Πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα: Ν.4019/2011»

Ερωτήσεις - απαντήσεις – συζήτηση

11.30-12.00 Coffee Break

Β' ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

12.00 – 15.00

Β1: Η ευρωπαϊκή εμπειρία από τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες

Diana Dovgan, Υπεύθυνη πολιτικών CECOP - Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των συνεταιρισμών στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες www.cecop.coop

Β2: Καλές πρακτικές και εμπειρία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στον τομέα παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές

Jim Williame, μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ομάδων και συνεταιρισμών πολιτών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας REScoop «Renewable energy cooperatives in Europe»

Β3: Καλές πρακτικές και εμπειρία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στον τομέα του περιβάλλοντος

Αντιγόνη Δαλαμάγκα, εκπρόσωπος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, «Το Δίκτυο Κοινωνικών Επιχειρήσεων για την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση – Reuse»

Δημήτρης Γρηγοριάδης, εκπρόσωπος των Εθελοντών για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Ρόδου, «Η Ανακύκλωση χαρτιού στο νησί της Ρόδου από μία Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία»

Β4: Καλές πρακτικές κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στον τομέα του Πολιτισμού - Τουρισμού

Luca Valmassoi, εκπρόσωπος του Δικτύου κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης στον τουρισμό – πολιτισμό LE Mat http://www.lemat.coop/

Β5: Δίκτυα παραγωγών – καταναλωτών για καλή γεωργία, καλή τροφή

Valerio Pellirossi, εκπρόσωπος της Confcooperative - Federsolidarietà, «Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί: η Ιταλική εμπειρία»

Β6: Κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Νεκτάριος Γεωργαντής, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής Δήμου Κω, «Παρουσίαση του Ολοκληρωμένου Επιχειρησιακού Προγράμματος για την Προώθηση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στο νησί της Κω με τίτλο ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ»

Ερωτήσεις – απαντήσεις – συζήτηση – παρεμβάσεις φορέων για την κοινωνική οικονομία και τις συνεταιριστικές κοινωνικές επιχειρήσεις.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos