2013 Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη

16 Ιανουαρίου 2013 21:16

Στην Αθήνα η αντιπεριφερειάρχης Ελ. Φτακλάκη για τη συμμετοχή της στην εκδήλωση με θέμα «2013-Έτος Γαστρονομίας στη Σαντορίνη» που

πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης. Στη κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του μουσείου ήταν παρόντες μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο κος Αθ. Τσαυτάρης, η Υπουργός Τουρισμού κα Ο. Κεφαλογιάννη, Ο Γ.Γ. Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κος Ν. Κανελλόπουλος, ο Γ.Γ του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κος Γ. Σπιλάνης, ο βουλευτής κος Ν. Συρμαλένιος, ο τ. Ευρωβουλευτής κος Μαρίνος Γ. και πλήθος φορέων τουριστικού κλάδου. Η αντιπεριφερειάρχης κλήθηκε για το χαιρετισμό εκ μέρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου:

Αγαπητοί εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αγαπητοί εκπρόσωποι των ΜΜΕ, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, επιτρέψτε μου να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στο Δήμαρχο Σαντορίνης για την πρωτοβουλία του έργου «2013 ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ», που ουσιαστικά εγκαινιάζει ένα νέο και -αν θέλετε- πιο ελκυστικό τρόπο γνωριμίας με το νησί.

Μέσα από την εκδήλωση αυτή μας «συστήνεται» εκ νέου η Σαντορίνη, όχι ως προ-ιστορικός, φυσικός και γεωλογικός παράδεισος, «που βγήκε από τα σωθικά βροντής» -δανείζοντας τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη από το ποίημα «Ωδή στη Σαντορίνη»-, αλλά και ως γαστρονομικός παράδεισος. Η ιδιότητα της αυτή αποκτά μεγάλη σημασία αν ληφθεί υπόψη σε συνδυασμό τόσο με την -εν μέσω κρίσης- ανάγκη τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, όσο και με την τόνωση του τουρισμού, της βαριάς βιομηχανίας των νησιών μας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η γεύση των τοπικών προϊόντων, το μαγείρεμα, η παρουσίαση του πιάτου και το συνολικό περιβάλλον εστίασης δημιουργούν αναμνήσεις που επηρεάζουν και προσδιορίζουν την ταξιδιωτική εμπειρία.

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο στο Συνέδριο της SOPEXA GROUPE με τίτλο «Η τοπική διατροφική παράδοση ως κινητήρια δύναμη της τουριστικής ανάπτυξης», που έλαβε χώρα στο πλαίσιο της HORECA 2012, στις 6 Φεβρουαρίου 2012, στο Metropolitan Expo στην Αθήνα, καταδείχτηκε αυτή η άρρηκτη και «εκμεταλλεύσιμη», ας μου επιτραπεί η έκφραση, σχέση τοπικής γαστρονομίας και τουρισμού.

Ως Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου, την οποία έχω τιμή να εκπροσωπώ από τη θέση της Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, έχουμε ενεργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Γνωρίζοντας ότι η γαστρονομία των νησιών του Νοτίου Αιγαίου από τη Τζια μέχρι το Καστελόριζο είναι η «Σειρήνα» που μαγεύει τον ταξιδιώτη που θα βρεθεί στα νερά μας, έχουμε θέσει ως στόχο την ξεχωριστή και αυτόνομη κατά το δυνατόν προβολή κάθε νησιού στον πρωτογενή τομέα και τη διασύνδεση του με τον τουρισμό, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα γαστρονομικά χαρακτηριστικά του, την εξοικείωση του καταναλωτή –Έλληνα και μη- με τα αιγαιοπελαγίτικα προϊόντα και την καθιέρωση των αγαθών στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη αρκετά νησιά είναι ταυτισμένα με τα προϊόντα που παράγουν, όπως η Νάξος με τα γαλακτοκομικά, η Σαντορίνη, που σήμερα έχει την τιμητική της, με το κρασί και το φάβα, όπως το αποκαλούν οι νησιώτες, η Σύρος με την κάππαρη και η Αμοργός επίσης με το γλυκό στη γεύση φάβα της, που πρόσφατα ανακαλύφθηκε ότι περιέχει συστατικά που , που καταπολεμούν τη νόσο του πάρκισσον, όπως αποκαλύφθηκε στο συνέδριο με τίτλο: Το φάβα της Αμοργού και η νόσος του Πάρκινσον, που διοργάνωσε στο νησί η Ελληνική Εταιρεία Εθνοφαρμακολογίας στις 27-28 Ιουνίου 2009, φέρνοντας στο νου μας τον Ιπποκράτη από την Κω, αυτόν το στυλοβάτη της Ιατρικής Επιστήμης και εξέχοντα νουν, που επεσήμανε πρώτος στο «Περί Τροφής» έργο του τη σχέση διατροφής και υγείας ή καλύτερα τη φαρμακευτική χρήση των τροφών.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα διοργανώσαμε στη Ρόδο μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο Ημερίδα παρουσίασης του διασυνοριακού έργου «Ολοκληρωμένες δράσεις για την ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού μέσω της ανάδειξης της τοπικής διατροφικής παράδοσης, της αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων και της προώθησης της τοπικής κουζίνας της Δωδεκανήσου και της Κύπρου» ( όπου η περιφέρεια Ν.Αιγαίου είναι επικεφαλής εταίρος), ενώ ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε την πρωτοβουλία AegeanCuisine, η οποία γεννήθηκε μετά από συντονισμένες ενέργειες του Κέντρου Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.Τ.Α) Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, με σκοπό να σχεδιάσει και να αναπτύξει ενέργειες και δράσεις προς όφελος, αφενός των μελών-επιχειρήσεων και αφετέρου της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών στους επισκέπτες των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης ανάπτυξης της Aegean Cuisine πραγματοποιήθηκε διάπλους εκδηλώσεων ενημέρωσης και δημόσιας διαβούλευσης, με θέμα τη γαστρονομική παράδοση, στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών ήταν η δημιουργία και έκδοση του δίγλωσσου (ελληνικά-αγγλικά) γαστρονομικού βιβλίου-λευκώματος «Η Κουζίνα του Αιγαίου», στο οποίο γίνεται αποτύπωση του εξαιρετικού γαστρονομικού πλούτου των νησιών του Νοτίου Αιγαίου μέσα από την παρουσίαση χαρακτηριστικών αιγαιοπελαγίτικων προϊόντων και παραδοσιακών συνταγών, τις οποίες προσέγγισε με μια σύγχρονη συγγραφική ματιά η συγγραφέας κα. Νταϊάνα Κόχυλα και αποτύπωσε με το φακό του ο φωτογράφος κ. Βασίλης Στενός. Μετά την εξάντληση της πρώτης εκτύπωσης, το βιβλίο επανεκτυπώθηκε με την ευγενή χορηγία της Aegean Airlines.

Στη συνέχεια των δράσεων της πρωτοβουλίας AegeanCuisine συστάθηκε η Ειδική Συμβουλευτική Επιτροπή Γαστρονομίας εκ Προσωπικοτήτων, στη πρώτη θητεία της οποίας συμμετείχαν αφιλοκερδώς εξέχουσες προσωπικότητες του χώρου της οινογαστρονομίας.

Η γαστρονομία έχει εμβληματική θέση στη στρατηγική για τον Τουρισμό και το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την τουριστική προβολή της περιφέρειας Ν.Αιγαίου 2013-2014 καθώς θεωρούμε πως η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος θα έλθει μέσα από την ποιότητα, μέσα από τα αγαθά μας, την παράδοση, την πολιτιστική μας κληρονομιά και το ανθρώπινο μας δυναμικό.

Για αυτό και αποδεχθήκαμε με ενθουσιασμό την πρόταση του Δημάρχου Σαντορίνης να τεθεί το « 2013- ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου, στηρίζοντας με κάθε δυνατό τρόπο το Δήμο και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε μια τόσο σημαντική πρωτοβουλία. Μια πρωτοβουλία που σηματοδοτεί την αλλαγή σκέψης στην προβολή των νησιών μας. Τα νησιά μας Αλλάζουν, Καινοτομούν, (Ξανα)βρίσκουν την ταυτότητα τους.

Εύχομαι τέλος η ευλογημένη θηραϊκή γη, που σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο, να μας χαρίζει πάντα τα αγαθά της, που δεν χορταίνουμε να απολαμβάνουμε και το 2013 ΕΤΟΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ να μας φέρει ακόμα πιο κοντά της.

Δήμαρχε, σας αξίζουν συγχαρητήρια για αυτή την πρωτοβουλία

Εύχομαι Καλή συνέχεια στο έργο σας ...

Η Αντιπεριφερειάρχης,

Ελευθερία Φτακλάκη

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos