Απάντηση Δημάρχου Αμοργού σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών

06 Ιουλίου 2022 19:04

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας σας που τιτλοφορείται:  «Χαρακώνουν» την Αμοργό με νέους δρόμους.

Ο τίτλος πέρα από παραπλανητικός, σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα, εγείρει και το ερώτημα εάν η Αμοργός είναι ένα νησί κορεσμένο από δρόμους ή υπάρχει ένα ιδιαίτερο καθεστώς που απαγορεύει την διάνοιξη νέων δρόμων στο νησί. Εγώ θα σας παραθέσω τις σχετικές ενέργειες του Δήμου και θα σας απαντήσω σύντομα και στα δύο ερωτήματα. Για την ακρίβεια θα περίμενε κανείς οι απόψεις και απαντήσεις μου αυτές να είχαν συμπεριληφθεί στο άρθρο που δημοσιεύθηκε αλλά φαίνεται ότι ο αρθρογράφος δεν χρειάστηκε να μπει στον κόπο να διασταυρώσει τις «πληροφορίες» του ή δεν το θεώρησε δέον.

Αναφορικά με τις παράνομες διανοίξεις που επικαλείστε ότι πραγματοποίησε ο Δήμος Αμοργού και το κείμενο της καταγγελίας του Συλλόγου που μας κοινοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη, για τις οποίες έχουμε ενημερώσει διεξοδικά το Δημοτικό Συμβούλιο, την τοπική κοινωνία και τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές:

1) H διάνοιξη στα Κάψαλα δεν πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Αμοργού αλλά πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εκτέλεσης του έργου της διάσωσης του βυζαντινού Ναού του Αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου από την ΕΦΑ Κυκλάδων.  Ο ίδιος ο Έφορος έχει απαντήσει αυτά τα θέματα στο τύπο από την άνοιξη του 2020. Ο Δήμος Αμοργού έχει αναλάβει την αποκατάσταση του χωμάτινου μονοπατιού σύμφωνα με μελέτη που εκπονείται στα πλαίσια της οποίας θα παραμείνει, με την σύμφωνη γνώμη και της Εφορείας και του αρμόδιου τμήματος της Περιφέρειας και πρόσβαση για την ασφάλεια και συντήρηση του ναού και του αγροτικού συγκροτήματος του. Αναφορικά με την λέξη «πρόσχημα» που χρησιμοποιείται σας ενημερώνουμε ότι η αποκατάσταση του συγκροτήματος του σπάνιου για τις Κυκλάδες μνημείου έχουν ολοκληρωθεί και σύντομα προγραμματίζονται και τα θυρανοίξια του ναού.  

2) Η διάνοιξη στην αγροτική περιοχή «Γυαλάδες – Πλατυβόλια» επίσης δεν πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Αμοργού και μάλιστα συντελέστηκε σε χρόνο που οι εργασίες διάνοιξης της αδειοδοτημένης από τον Δήμο οδοποιίας του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο Ακρωτήρι είχαν ολοκληρωθεί και δεν υπήρχαν μηχανήματα στην περιοχή. Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές αστυνομικές αρχές για το θέμα αυτό.

3) Στον «Αστράτιο» υπάρχει παλιά αγροτική οδός τηνοποία και συντηρήσαμε σε σημεία που κατέστρεφε η βροχή, όπως έκανε και η προηγούμενη δημοτική αρχή και όπως κάνουμε για τους υπόλοιπους αγροτικούς δρόμους του νησιού στο μέτρο των δυνατοτήτων μας και χωρίς να ζητάμε περιβαλλοντική αδειοδότηση κάθε φορά που απαιτούνται τέτοιες εργασίες.

4) Στην θέση Σελάδα δεν έγινε καμία διάνοιξη δρόμου 150μέτρων!!! αλλά εργασίες καθαρισμού από φερτά υλικά δημοτικού οικοπέδου για την διευθέτηση των όμβριων υδάτων.

5) Το ρέμα στον Νερόλακκα καθαρίστηκε από τον δήμο, από συσσωρευμένα στην επιφάνια φερτά υλικά (ξερά κλαδιά και πέτρες). Οι εργασίες έλαβαν χώρα σε περίοδο μεγάλης ξηρασίας για την αποτροπή του κινδύνου πυρκαγιάς μέσα στον κάμπο της Αιγιάλης. Λόγω του καθαρισμού του ρέματος από τις κροκάλες που συσσωρεύονται εκεί από τα γύρω βουνά αποτράπηκαν φέτος τον χειμώνα τα χειρότερα από τις έντονες βροχοπτώσεις. Υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο με τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στην περιοχή. Σχετικό επίσης έγγραφο της αρμόδιας διεύθυνσης της Περιφέρειας βεβαιώνει ότι δεν έγιναν εργασίες διάνοιξης δρόμου.

Να επισημάνουμε εδώ ότι σύμφωνα και με την διεύθυνση δασών και τον αναρτημένο δασικό χάρτη η περιοχή δεν είναι ούτε δασική ούτε χορτολιβαδική όπως εσφαλμένα αναφέρετε στο άρθρο, ενώ καμία εργασία δεν έλαβε χώρα εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου του Όρμου Αιγιάλης.

6) Τέλος στο «Μαύρο Βουνό»  αναγκαστήκαμε, λόγω και της πρόσφατης διάνοιξης του αδειοδοτημένου αγροτικού δρόμου του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο Ακρωτήρι του οποίου μεγάλος όγκος όμβριων υδάτων καταλήγουν πλέον στον παράλληλο επαρχιακό δρόμο μέσω ενός τεχνικού το οποίο και μπαζώνεται συνέχεια από βράχια και υπερχειλίζει, να παρέμβουμε φέτος για να απομακρύνουμε μεγάλο αριθμό βράχων ταοποία καταπίπτουν κάθε χρόνο στο επαρχιακό δίκτυο και να κατασκευάσουμε και δεύτερο τεχνικό απορροής όμβριων. Για την άρση της επικινδυνότητάς στο σημείο αυτό  το Επαρχείο εκπόνησε ύστερα από αιτήματα μας σχετική μελέτη τον Δεκέμβριο του 2019 αλλά το έργο δεν έχει ακόμα συμβασιοποιηθεί με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να κινδυνεύουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα, ο δρόμος να αποκόβεται τον χειμώνα και να δαπανούνται συνέχεια χρήματα στον καθαρισμό του. Σύμφωνα επίσης με την αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας δεν απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση για την κατασκευή του σχετικού έργου.

Καμία από τις παρεμβάσεις του Δήμου δεν πραγματοποιήθηκε σε περιοχές άθικτες όπως εσφαλμένα αναφέρετε στο άρθρο σας και σαφέστατα καμία υποβάθμιση δεν έλαβε χώρα ούτε στο φυσικό τοπίο πόσο μάλλον στο πολιτιστικό.

Αναφορικά δε με την διάνοιξη δρόμων στο νησί μας, ο Δήμος Αμοργού έχει ωριμάσει ένα σύνολο μελετών για την διάνοιξη αγροτικής οδοποιίας οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στον υπό έγκριση Χωροταξικό Σχεδιασμό και οι οποίοι θα συμβάλλουν καθοριστικά στην στήριξη της τοπικής γεωργικής παραγωγής και στην καλύτερη οργάνωση και διαχείριση της κτηνοτροφίας. Η ολοκλήρωση του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Αμοργού του οποίου η ΣΜΠΕ αναμένεται να εγκριθεί μέσα στους επόμενους μήνες, κάτι που εμείς θέσαμε από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή σε προτεραιότητα, αποτελεί και τον μόνο τρόπο να θεσμοθετήσουμε το πλαίσιο που θα εξασφαλίσει την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς τοπίου του νησιού με όρους βιωσιμότητας.

Από τις μελέτες οδοποιίας που έχουμε ωριμάσει έχουμε ήδη ολοκληρώσει την αδειοδότηση για κάποιες από αυτές ενώ εκκρεμούν και άλλες. Πρόσφατα στην περίπτωση του δρόμου των Χαλάρων αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στην δικαιοσύνη κατά της αρμόδιας για την έκδοση των ΠΠΔ διεύθυνση της Περιφέρειας διότι δεν ακολουθήθηκε η αυτοδίκαια υπαγωγή σύμφωνα με την θετική γνωμοδότηση όλων των υπηρεσιών, αλλά οι υπάλληλοι απέρριψαν την υπαγωγή προφασιζόμενοι κυρίως την εφαρμογή ενός ερευνητικού προγράμματοςγια τις «Περιοχές Άνευ Δρόμων», το οποίο όμως δεν έχει θεσμοθετηθεί καν για την Αμοργό!!! Σύντομα θα ενημερώσουμε και την τοπική κοινωνία σχετικά με το πρόγραμμα αυτό και θα προσφύγουμε και σε σχετικές ενέργειες προς το αρμόδιο Υπουργείο. Όπως έχει γίνει κατά κόρον στο παρελθόν με τις υπερβολικές, σύμφωνα και με την ίδια την υπηρεσία αρχαιοτήτων, αρχαιολογικές κηρύξεις, με τους ανύπαρκτους υδροβιότοπους, κάποιοι σχεδιάζουν για την Αμοργό χωρίς να ενημερώνουν και χωρίς να διαβουλεύονται με την τοπική κοινωνία!!!

Εξάλλου και ο Σύλλογος του οποίου τις απόψεις προβάλλεται στο άρθρο σας καταφεύγει συστηματικά σε με «α λα καρτ» μεταχείριση της τοπικής κοινωνίας. Όταν για παράδειγμα ασχολείται επιδερμικά και χάριν προβολής και δημοσιότητας με το φλέγον για τον νησί μας θέμα των βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεων ΑΠΕ τους ενδιαφέρει η τοπική κοινωνία και εγκαλούν την κυβέρνηση διότι δεν διαβουλεύεται με τους τοπικούς φορείς. Όταν όμως πρόκειται για την αδειοδότηση των έργων αγροτικής οδοποιίας, τα οποία η τοπική κοινωνία έχει συμφωνήσει με ομόφωνες μάλιστα αποφάσεις εδώ και δεκαετίες να υλοποιήσει, ο Σύλλογος δεν εκφράζει μόνο την διαφωνία του σε αυτές τις αδειοδοτήσεις αλλά συκοφαντεί τον Δήμο και τους δημότες στις υπηρεσίες που γνωμοδοτούν και τις παραπλανά με ψεύτικα στοιχεία τα οποία και αποκρύπτει από την τοπική κοινωνία και δεν τα παρουσιάζει στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως του έχει κατά επανάληψη ζητηθεί. Αναρωτιέμαι τι έχουν να κρύψουν οι διοικούντες τον Σύλλογο? Μάλλον αποικιοκρατία θυμίζει αυτή η μεταχείριση και σίγουρα δεν ταιριάζει στους περήφανους και φιλόπονους νησιώτες μας!!!

Εμείς βέβαια ως δημοτική αρχή έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε την δυσφήμηση και την συκοφαντία με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε και την κολακεία. Με καχυποψία, ενώ απαντάμε πάντα με επιχειρήματα και στοιχεία, παραμένοντας παράλληλα προσκολλημένοι στην λαϊκή εντολή που λάβαμε και την οποία υπηρετούμε στο ακέραιο με όσα μέσα μας δίνει ο νόμος και για όσο διάστημα θα μας εμπιστεύεται ο λαός της Αμοργού.

Κλείνοντας σας ευχαριστώ εκ των προτέρων που θα φιλοξενήσετε τις θέσεις μου αυτές στην εφημερίδα σας και σας προσκαλώ και εσάς και τον συγγραφέα του άρθρου να επισκεφθείτε το όμορφο και φιλόξενο  νησί μας για να διαπιστώσετε και από κοντά τα όσα σας περιγράφω.

Με εκτίμηση,

Δήμαρχος Αμοργού

Καραϊσκος Ελευθέριος

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos