×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Δυο τα στοιχήματα για το Αιγαίο»

08 Ιουλίου 2013 20:00

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στο Ρ/Σ Alpha 98.9

Δημοσιογράφος (Δήμος Βερύκιος): Ποιο είναι το στοίχημα για το Αιγαίο;

ΥΝΑ: Τα στοιχήματα για το Αιγαίο είναι δύο: Το πρώτο είναι να μπορέσουμε να το θωρακίσουμε από τις λαθρομεταναστευτικές ροές, πράγμα το οποίο είναι δύσκολο, επίπονο και πολυέξοδο. Από τη στιγμή που θωρακίστηκε ο Έβρος, με το γνωστό φράχτη, το Αιγαίο έχει γίνει το πεδίο στο οποίο υπάρχουν όλες οι πιέσεις λαθρομεταναστών και έχουμε καθημερινά περιστατικά. Το δεύτερο είναι να διατηρήσουμε απρόσκοπτη τη συγκοινωνία στο Αιγαίο. Και τα δύο στοιχήματα έχουν εθνικό και επείγοντα χαρακτήρα.

Για την ακτοπλοΐα

ΥΝΑ: Η ακτοπλοΐα διέρχεται μία παρατεταμένη οικονομική κρίση. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι συσσωρευμένες ζημιές των ακτοπλοϊκών εταιριών φτάνουν τα 900 εκ. ευρώ, πράγμα το οποίο δείχνει σε πόσο μεγάλη δυσκολία είμαστε. Πριν από τέσσερα χρόνια οι επιδοτήσεις στο Αιγαίο που ερχόντουσαν με τον κρατικό προϋπολογισμό για τα δρομολόγια ήτανε 130 εκ., ενώ σήμερα είναι 80. Αυτά τα δύο νούμερα δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν γίνει πολύ πιεστικά.

Για την ανάγκη ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος

ΥΝΑ: Το Λιμενικό Σώμα έχει περίπου 7.500 άνδρες και γυναίκες σε σύνολο περίπου 9.500 οργανικών θέσεων, ενώ, παράλληλα, έχει αναλάβει και το μεγάλο φορτίο που λέγεται αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Σκεφτείτε ότι η αστυνομία που ασχολείται εξίσου με την λαθρομετανάστευση έχει 90.000 ανθρώπους. Εμείς έχουμε δηλαδή έχουμε μόλις το 10% από τη δύναμη της αστυνομίας. Η αστυνομία επιτηρεί σε σύνορα, περίπου 200 χιλιόμετρα στον Έβρο και εμείς περίπου 2,5 χιλιάδες, περίπου, στο Αιγαίο.

Για το γεγονός ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει το μικρότερο ποσοστό απορροφητικότητας κονδυλίων

ΥΝΑ: Ο πρώην Υπουργός οργάνωσε για πρώτη φορά μία αρχή για να μπορεί να διαχειρίζεται Ευρωπαϊκά κονδύλια, διότι δεν υπήρχε. Μην ξεχνάτε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει περάσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια πάρα πολλές αλλαγές. Περάσανε 11 Υπουργοί και Υφυπουργοί και υπό διάφορες μορφές, είτε στο Οικονομίας και Ναυτιλίας, είτε στο Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, είτε στο Προστασίας του Πολίτη, που ασχολείται με το Λιμενικό. Άρα καταλαβαίνετε ότι ήταν το ίδιο το Υπουργείο ορφανό. Επανασυστήθηκε πριν από ένα χρόνο και προσπάθησε να φτιάξει διοικητικές δομές. Μία από τις πρώτες διοικητικές δομές που θέλουμε να φέρει αποτέλεσμα και προσπαθώ να ενισχύσω, είναι αυτή που έχει σχέση με τα Ευρωπαϊκά κονδύλια. Γιατί είναι ντροπή να λέμε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει τόσο χαμηλή απορροφητικότητα.

Για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης

ΥΝΑ: Καθημερινά ασκώ πίεση στους επιτελείς, μέσα στα πλαίσια των ανθρωπίνων πλέον δυνατοτήτων των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Βεβαίως, υπάρχει και ένα σημαντικό πρόβλημα και αυτό είναι τα μέσα που έχουμε. Όπως ξέρετε, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε όλα τα ιπτάμενα μέσα μας μέσα στην Ανατολική πλευρά του Αιγαίου και να αφήσουμε αθωράκιστο όλο το υπόλοιπο.

Για τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές

ΥΝΑ: Από το Σύνταγμα του 52', έχει καταχωρηθεί το αφορολόγητο της ναυτιλίας. Αυτό δεν το έκαναν οι πρόγονοί μας για πλάκα. Το θέσπισαν, διότι η ναυτιλία είναι αφορολόγητη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Γιατί τα καράβια και προπέλα έχουνε και ιστό σημαίας και μπορούν να ανεβοκατεβάζουνε σημαίες και να αλλάζουνε λιμάνια. Υπάρχει μία πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι εάν φορολογηθούνε τα ναυτιλιακά κεφάλαια και οι ναυτιλιακές πράξεις τότε είναι σίγουρο ότι δε θα γίνονται στον Πειραιά, αλλά θα γίνονται στο Λονδίνο στη Σιγκαπούρη ή στη Νέα Υόρκη ή οπουδήποτε αλλού.

Για τις συνεισφορές της Ε.Ε.Ε.

ΥΝΑ: Συνεχίζονται να συγκεντρώνονται, δεν έχω τα ακριβή τους στοιχεία. Νομίζω ότι την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια, ώστε να φανεί μία συνολική συνεισφορά των Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία θα αγγίζει περίπου τα 120 εκατομμύρια. Και άλλες τέτοιες συνεργασίες μπορούμε να αναπτύξουμε με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, είτε με την μορφή χρηματοδότησης συγκεκριμένων προγραμμάτων είτε με το να επισκευάσουνε όλες τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos