Κατερίνα Μονογυιού στη Σίκινο: Βραβείο Europa Nostra 2022 στο έργο αποκατάστασης του μνημείου της Επισκοπής

06 Σεπτεμβρίου 2022 12:22

 Αποδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το αποκατεστημένο μνημείο της Επισκοπής στη Σίκινο, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου.

   Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και η τελετή βράβευσης του έργου αποκατάστασης του μνημείου, με το Βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς Europa Nostra 2022, το οποίο απένειμε η Γενική Γραμματέας της Europa Nostra Sneška Quaedvlieg-Mihailović. Το σύνολο του έργου χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η αποκατάσταση του μνημείου υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, το οποίο χρηματοδότησε τη στατική και γεωτεχνική μελέτη. Την τελετή των θυρανοιξίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ.κ. Δωρόθεος.

   Σε αυτό το πλαίσιο, η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Μονογυιού, μεταξύ άλλων, δήλωσε: 

«Πέρυσι τέτοια εποχή επισκεφτήκαμε με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη τη Σίκινο για να δούμε από κοντά την πορεία του έργου αποκατάστασης του μνημείου της Επισκοπής. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που σε σύντομο χρονικό διάστημα, έχοντας εργαστεί όλοι οι συντελεστές με αποτελεσματικότητα και πλήρη υπευθυνότητα αποδίδεται στο κοινό το αναστηλωμένο μνημείο της Επισκοπής, το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς/Europa Nostra 2022. Πρόκειται για ένα ρωμαϊκό μαυσωλείο του 3ου αιώνα μ.Χ., το οποίο μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία στους βυζαντινούς χρόνους και παρέμενε σε χρήση μέχρι και πριν από εξήντα χρόνια αποτυπώνοντας την μακρά ιστορία του ελληνισμού. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και σε όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στην αποκατάσταση αυτού του μοναδικού έργου που αποτελεί κόσμημα των Κυκλάδων και της Ελλάδας μας.»

monogiou sikinos episkopi


Κατερίνα Μονογυιού

Βουλευτής Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos