×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ερώτηση για το «Αφεντάκειο Γηροκομείο Κιμώλου»

26 Σεπτεμβρίου 2013 20:23

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα αναφέρεται στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με το «Αφεντάκειο Γηροκομείο Κιμώλου».

Στην ερώτησή του ο κ. Συρμαλένιος τονίζει τα εξής:

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου σχετικά με το ζήτημα που έχει θέσει το Αφεντάκειο Κληροδότημα Κιμώλου αλλά και την αλληλογραφία του ιδρύματος προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, το Αφεντάκειο Γηροκομείο βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και κινδυνεύει να κλείσει μετά από 63 χρόνια μεγάλης κοινωνικής προσφοράς στη Κιμωλιάτικη κοινωνία. Σήμερα το Αφεντάκειο σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα χρωστά 130 χιλιάδες ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή του οφείλονται περίπου 300 χιλιάδες ευρώ από ενοίκια. Άμεση απόρροια αυτού αποτελεί η μη καταβολή των δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους οι οποίοι έχουν την ευθύνη και την επιμέλεια των ηλικιωμένων τροφίμων του γηροκομείου.

Από την από 15/01/13 αλληλογραφία με το Υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι η αύξηση της φορολογίας του Ιδρύματος, και ιδιαίτερα της φορολογίας της ακίνητης περιουσίας του, σε συνδυασμό με την μείωση των εσόδων από ενοίκια λόγω της εντεινόμενης ύφεσης, οδηγεί το Ίδρυμα σε αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών του υποχρεώσεων και στη δυσχερή θέση να αναστείλει τη λειτουργία του Γηροκομείου Κιμώλου. Αυτό θα αποτελέσει βαρύτατο πλήγμα στην κοινωνία της Κιμώλου αφού οι εξυπηρετούμενοι από το Γηροκομείο ηλικιωμένοι θα βρεθούν δίχως φροντίδα και στέγη λόγω της δεινής οικονομικής θέσης στην οποία ήδη βρίσκονται οι περισσότεροι εξ αυτών, δεδομένου ότι στερούνται προστασίας και των αναγκαίων οικονομικών πόρων.

Επισημαίνεται ταυτόχρονα ότι με τον Κώδικα κοινωφελών περιουσιών, σχολαζουσών κληρονομιών κ.λπ. που ψηφίσθηκε πρόσφατα (Ν.4182 ΦΕΚ 185Α/10.9.2013) και συγκεκριμένα τα άρθρα 12 έως 14, προβλέπεται και νέα σημαντική οικονομική επιβάρυνση του ιδρύματος που υποχρεώνεται -με ότι αυτό συνεπάγεται σε έξοδα για την αναλυτική τεχνική καταγραφή των περιουσιακών του στοιχείων- σε λεπτομερή καταχώριση της ακίνητης περιουσίας του στο Μητρώο Κοινωφελών Περιουσιών και Κληροδοτημάτων αλλά και την επιπρόσθετη καταβολή του προβλεπόμενου τέλους καταχώρισης. Είναι βέβαιο ότι και η νέα αυτή αφαίμαξη θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Ίδρυμα.

Ερωτάται ο Υπουργός:

Ποιά μέτρα προτίθεται να πάρει για την επίλυση του ζητήματος ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η σημαντικότατη και απόλυτα αναγκαία για το νησί κοινωνική προσφορά του Αφεντάκειου Γηροκομείου Κιμώλου;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Συρμαλένιος

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos