×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ο Ν. Συρμαλένιος για την ανασφάλιστη εργασία στις Κυκλάδες

12 Δεκεμβρίου 2013 17:42

«Χωρίς ΙΚΑ και Επιθεώρηση Εργασίας δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος για την ανασφάλιστη εργασία και για την καταγραφή της ανεργίας στις Κυκλάδες», τονίζει σε σημερινό δελτίο τύπου ο βουλευτής Κυκλαδων ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

«Η κατάσταση στον εργασιακό τομέα, ιδιαίτερα στον ιδιωτικό χώρο, τις τελευταίες δεκαετίες είναι από ανεξέλεγκτη ως ασύδοτη σε ότι αφορά στην τήρηση της νομοθεσίας. Και αυτό δεν αφορά μόνο στους εργαζόμενους και άρα στην αδήλωτη και μαύρη εργασία. Αφορά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή με την πολιτική της κυβέρνησης πλήττονται και έχουν κλείσει κατά εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και κατά χιλιάδες στις Κυκλάδες», τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με θέμα την αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων, καθώς και την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία.

Ο Ν. Συρμαλένιος επεσήμανε, μεταξύ άλλων ότι οι Κυκλάδες αναπτύχθηκαν όπως και όλη η νησιωτική Ελλάδα με ένα στρεβλό τρόπο ανάπτυξης που οδήγησε εκ των πραγμάτων σε νησιά εποχιακής διαβίωσης και κατά συνέπεια εποχιακής απασχόλησης, κάτι που ισχύει για τα περισσότερα μικρά και μεσαία νησιά. Αυτό το μοντέλο ανάπτυξης τα δυο-τρία τελευταία χρόνια λόγω των μνημονιακών πολιτικών χειροτέρεψε σε ό,τι αφορά στις υπηρεσίες οι οποίες καταργήθηκαν. Και πρόσθεσε: «Γραφεία του ΙΚΑ στα νησιά και πολλές επιθεωρήσεις εργασίας έμειναν μόνο στη Σύρο και σε δυο-τρία νησιά ακόμα για τις Κυκλάδες με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αδήλωτη εργασία. Αυτά λένε τα στοιχεία της έρευνας. Βέβαια, στις Κυκλάδες έγιναν έλεγχοι μόνο σε τρία νησιά, Σύρο, Νάξο κι Άνδρο. Το θέμα, όμως, δεν είναι ότι έγιναν έλεγχοι μόνο σε τρία νησιά, αλλά ότι έγιναν περίπου σε μία εποχή εκτός τόπου και χρόνου, αφού όπως γνωρίζετε μετά τις 15 Σεπτεμβρίου ελάχιστα νησιά στις Κυκλάδες, πλην Σαντορίνης και Μυκόνου, έχουν τουριστική περίοδο και κατά συνέπεια μαγαζιά ανοιχτά. Το κυριότερο, όμως, είναι, ότι πολλά νησιά, όπως η Μήλος, η Σίφνος, η Σέριφος, η Κίμωλος, η Σαντορίνη, η Ίος, δεν έχουν κανέναν υπάλληλο για Επιθεώρηση Εργασίας ή αν είχαν μέχρι πρόσφατα, έστω κι έναν, είτε συνταξιοδοτήθηκε είτε πλέον δεν υπάρχει. Είναι απορίας άξιο, λοιπόν, να μιλάμε για έλεγχο της εργατικής νομοθεσίας - ό,τι έχει απομείνει από τη συνολική κατεδάφισή της- όταν δεν υπάρχει Επιθεώρηση Εργασίας και κανένας υπάλληλος, στη Σαντορίνη, που είναι ένας από τους πρώτους παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς με χιλιάδες επιχειρήσεις και στη Μήλο, όπου υπάρχει μία μεγάλη εξορυκτική μεταλλευτική επιχείρηση και δραστηριότητα -περίπου πολυεθνική επιχείρηση, γνωρίζετε πολύ καλά- η S&B, με διακόσιους πενήντα έως τριακόσιους μονίμους εργαζόμενους. Πέραν αυτών, όπως διαβάσαμε στην έκθεση, ελέγχθηκαν μαγαζιά τα οποία ήταν κυρίως του χώρου της εστίασης, αλλά και πρατήρια βενζίνης, λιανικού εμπορίου κ.λπ. Δεν έγινε όμως έλεγχος στη Σύρο, στον κατεξοχήν, δηλαδή, εργασιακό πυρήνα που είναι τα Ναυπηγεία του Νεωρίου. Και ξέρετε τι γίνεται στα Ναυπηγεία του Νεωρίου; Δουλεύουν συστηματικά εργολαβικές εταιρείες με ανασφάλιστους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, κυρίως οικονομικούς μετανάστες, σε βάρος και της μόνιμης, σταθερής, απασχόλησης, στην οποία έπαιρναν Συριανούς εργαζόμενους».

Αναφορικά με την ανεργία, ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε ότι στις Κυκλάδες λειτουργούν τέσσερα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης, ΚΠΑ, του ΟΑΕΔ τα οποία εξυπηρετούν είκοσι από τα είκοσι τέσσερα κατοικημένα νησιά, μαζί με υπηρεσίες της Παλλήνης, του Πειραιά και του Λαυρίου. Σε ελάχιστα μόνο νησιά υπάρχει τοπικός ανταποκριτής, οι δήμοι μπορούν να συνάψουν συμβάσεις με τον ΟΑΕΔ με αντιμισθία για ανταποκριτές. Χαρακτηριστικά ανέφερε την περίπτωση της Μυκόνου, όπου η τοπική ανταποκρίτρια του δήμου παρέλαβε πεντέμισι χιλιάδες αιτήσεις μόνο για το μήνα Μάιο 2013. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ σημαίνει ότι δεν καταγράφεται η πραγματική ανεργία στα νησιά κι επιπλέον αυτό σημαίνει -όταν οι δείκτες ανεργίας και απασχόλησης δεν αποτυπώνουν την αληθινή κατάσταση- ότι από όποιες δράσεις προκηρύσσονται για αύξηση απασχόλησης, εξαιρούνται οι Κυκλάδες. Τέλος, επεσήμανε ότι έχει καταθέσει και σχετική ερώτηση με την οποία ζητά από το Υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να θεσμοθετήσει ένα γραφείο στην έδρα τουλάχιστον κάθε περιφερειακής ενότητας ή τουλάχιστον να ανταποκριθεί σε κάθε νησί έτσι ώστε να υπάρξει πραγματική καταγραφή και όχι διαρροή των δεικτών της ανεργίας.

12.12.2013

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos