Ομιλία Παναγιώτη Ρήγα Ειδικού Αγορητή του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση για την λήψη απόφασης, επί της προτάσεως που κατέθεσαν η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με την κατασκευή υποβρυχίων από τα ΕΝΑΕ

18 Δεκεμβρίου 2013 19:51

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μετά από πάρα πολύ χρόνο, αφότου προαναγγέλθηκε εδώ στη Βουλή η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, φτάσαμε να συζητήσουμε στην Ολομέλεια έχοντας στα αυτιά μας τις απειλές: «Ένα-ένα θα ανέβει τα

σκαλιά του μαρτυρίου ο κ. Βενιζέλος», «Οι Γερμανοί λαδώνανε, ο Βενιζέλος καθάριζε». Είναι οι απειλές που εκτοξεύατε πριν καταθέσετε αυτήν την πρόταση-αίτηση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής.

Και φτάσαμε σήμερα να δούμε τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ με χαμηλωμένο το βλέμμα να λέει: «Ε, είπαμε και μια κουβέντα παραπάνω, ρε παιδιά. Δεν έχουμε να κάνουμε τίποτα με τον Βενιζέλο. Δεν είπαμε ότι ο Βενιζέλος έχει ευθύνη. Μην μας παρεξηγείτε. Και εν πάση περιπτώσει να το ψάξουμε το πράγμα, να δούμε αν υπάρχουν ευθύνες και να τις αποδώσουμε».

Ποιες είναι οι στοχεύσεις σας; Ποιες είναι οι προθέσεις σας; Τι θέλετε να επιτύχετε μέσα από αυτήν την κατάθεση της αίτησης;

Η ίδια η αίτηση είναι κοπής-ραφής ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αοριστίες, γενικεύσεις, στοχεύσεις αδιόρατες. Δεν μπορεί κανένας να καταλάβει τι θέλετε να κάνετε με αυτήν την αίτηση. Άκρατος λαϊκισμός, στο βωμό του οποίου θυσιάζεται η αλήθεια, θυσιάζεται ακόμα και η έννοια του δημοσίου συμφέροντος.

Ακούστε, λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι, τι έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής. Θα περιμέναμε ότι καταθέτει μία αίτηση για να διερευνηθεί η βλάβη του δημοσίου, δηλαδή να ψάξουμε να δούμε αν εθίγη το δημόσιο συμφέρον. Η λέξη αυτή δεν αναφέρεται πουθενά.

Λέει, λοιπόν, η πρόταση να γίνει Εξεταστική Επιτροπή για να διερευνηθούν οι επιζήμιες για τα Ελληνικά Ναυπηγεία συμβάσεις του 2000 και 2002, με την επιζήμια για τα Ελληνικά Ναυπηγεία κατάρτιση και υλοποίηση της εκτελεστικής συμφωνίας ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο, η οποία κυρώθηκε και αφορά τα Ελληνικά Ναυπηγεία.

Τα Ελληνικά Ναυπηγεία προφανώς έχουν υποστεί ζημιά. Αλλά, γι' αυτό ζητάτε εξεταστική επιτροπή; Δηλαδή, για να δούμε αν έπαθαν ζημιά τα ιδιωτικά Ελληνικά Ναυπηγεία; Ποιος τη συνέταξε αυτήν την πρόταση; Το δημόσιο συμφέρον αναφέρεται πουθενά;

Κύριε Δρίτσα, μήπως τη συνέταξε κανένα πρόσωπο που λείπει σήμερα από την Αίθουσα;

Θα έλεγα, λοιπόν, να είστε πολύ πιο προσεκτικοί, για να δείτε ότι τελικά ακόμα και από λανθασμένη, ίσως, διατύπωση αποκαλύπτεται ποιο είναι το πραγματικό σας κίνητρο. Δεν ενδιαφέρεστε, λοιπόν, ούτε για τους εργαζόμενους, τους οποίους κανονικά τους ξεχάσατε όταν υποτίθεται ότι ασχοληθήκατε με αυτό το θέμα, ούτε να ξαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία. Δεν σας ενδιαφέρει, διότι η πρότασή σας κατέληγε ως εξής: Ζητάμε Εξεταστική Επιτροπή, για να μπορέσει –λέει- να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Ακούστε άποψη! Δηλαδή, όταν έχουμε ένα πρόβλημα εδώ στην Ελλάδα, που αφορά τη λειτουργία της βιομηχανίας, τη λειτουργία της οικονομίας μας θα φτιάχνουμε και από μία εξεταστική επιτροπή, θα ερχόμαστε εδώ, θα συζητάμε σε ένα μονόλογο κωφών και στη συνέχεια αυτό υποτίθεται ότι είναι η εκπλήρωση της υποχρέωσης που έχουμε στο να βρούμε λύση.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Ελληνικά Ναυπηγεία είναι πραγματικό και οφείλει να απαντήσει –και πιστεύω ότι θα απαντήσει σήμερα- η Κυβέρνηση για το πώς αυτή η βιομηχανία θα επαναλειτουργήσει, πώς οι εργαζόμενοι θα διασφαλίσουν τη δουλειά τους και πώς και το δημόσιο συμφέρον θα προστατευθεί μέσα από την παραλαβή των υποβρυχίων, για να ενισχυθεί η επιχειρησιακή δύναμη του Πολεμικού μας Ναυτικού. Αυτές είναι στοχεύσεις οι οποίες είναι θεμιτές, είναι επιβεβλημένες, αλλά δεν απαντώνται, δεν επιτυγχάνονται μέσα από την συγκρότηση εξεταστικών επιτροπών.

Έχουμε, λοιπόν, με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την αίτηση για διερεύνηση των συμβάσεων και της σύμβασης του 2010. Μέσα σε αυτήν την Αίθουσα υπάρχουν συνάδελφοι, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει δύο πολύ σοβαρές διαδικασίες: την Προανακριτική Επιτροπή και την Εξεταστική Επιτροπή, η οποία ουσιαστικά ήταν η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων.

Πρόκειται για δύο Επιτροπές, οι οποίες συγκροτήθηκαν με πρόταση του ΠΑΣΟΚ επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, οι οποίες εργάστηκαν με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Με αυτήν την εργασία και της Προανακριτικής Επιτροπής και της Εξεταστικής υπάρχουν αποτελέσματα. Το θέμα έχει εξαντληθεί.

Βρέθηκαν και υποδείχθηκαν όλες οι ελλείψεις που υπήρχαν σε αυτές τις δύο συμβάσεις. Κατατέθηκαν πορίσματα σοβαρά, αμείλικτα για όλους αυτούς είτε πολιτικά πρόσωπα, είτε υπηρεσιακούς παράγοντες, είτε δομές του κράτους που είχαν συμμετοχή σε αυτήν την αρχική φάση των δύο «αμαρτωλών» συμβάσεων, οι οποίες ουσιαστικά ήταν και η αρχή του κακού και η αρχή του αδιεξόδου που σήμερα έχει δημιουργηθεί.

Όλα αυτά, όμως, απαντήθηκαν στην Προανακριτική Επιτροπή. Ο τότε Υπουργός είναι σήμερα φυλακή. Εκατό υπηρεσιακοί παράγοντες είναι ενώπιον της δικαιοσύνης. Η τακτική δικαιοσύνη ερευνά το ζήτημα. Το θέμα έχει ουσιαστικά εξεταστεί στην τελευταία του λεπτομέρεια. Η σύμβαση του 2010 έχει ελεγχθεί στα πλαίσια λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής, έχει ελεγχθεί και με δική σας παρουσία. Τότε δεν είπατε τίποτα γι' αυτά που σήμερα λέτε. Αφήσατε και πέρασαν δύο χρόνια και ερχόσαστε τώρα να μας ξαναπείτε ότι, εν πάση περιπτώσει, υπάρχει πρόβλημα με τη σύμβαση του 2010.

Θα έλεγα, κύριοι συνάδελφοι, ότι εάν στοιχειωδώς θέλατε να υπηρετήσετε την αλήθεια και εάν η εμπάθειά σας απέναντι σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, αλλά και στον Πρόεδρό του, δεν ήταν τόσο μεγάλη, θα παραδεχόσασταν ότι η σύμβαση του 2010 ήρθε τη στιγμή που το σύστημα είχε οριστικά καταρρεύσει. Το ελληνικό δημόσιο ήταν στη διαιτησία, με ενισχυμένη τη θέση του αντισυμβαλλόμενου, δηλαδή του υποκατασκευαστή.

Και βεβαίως εκείνη την περίοδο ο Υπουργός ο οποίος σχεδίασε –όπως λέτε- και ο οποίος έφερε στη συνέχεια προς ψήφιση στη Βουλή τη συγκεκριμένη σύμβαση δεν ήταν Υπουργός την προηγούμενη περίοδο. Επίσης, κατηγορείτε το ίδιο πρόσωπο που αφού υπογράφηκε η σύμβαση, δεν ήταν Υπουργός και κατά τη διάρκεια της υλοποίησής της.

Επομένως, η σύμβαση αυτή καθ' αυτή ήταν για πρώτη φορά που συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα λεπτομερέστατα στην Επιτροπή των Εξοπλιστικών Προγραμμάτων με την παρουσία όλων όσοι είχαν εμπλοκή έστω και ελάχιστη σε αυτό το θέμα. Παρέλασαν –ας μου επιτραπεί ο όρος- από την Επιτροπή, στις είκοσι έξι συνεδριάσεις που έκανε –είκοσι έξι συνεδριάσεις!- οι πάντες: πολιτικά πρόσωπα, παράγοντες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επιχειρηματίες εμπλεκόμενοι με τα ναυπηγεία, υποκατασκευαστές, εταιρείες, εκπρόσωποι, οι πάντες! Υπήρχε χρόνος. Ρωτήθηκαν, απάντησαν, υπήρξε διάλογος εξαντλητικός.

Η σύμβαση ήρθε προς συζήτηση και κύρωση εδώ στη Βουλή. Υπήρξε, για πρώτη φορά, προσυμβατικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ για τις προηγούμενες δεν είχε υπάρξει. Διασφαλίστηκαν όλες οι προϋποθέσεις νομιμότητας αυτής της σύμβασης.

Εν πάση περιπτώσει, είναι προκλητικό να αναφέρεστε σε μία σύμβαση η οποία και καταρτίστηκε με όλες τις απαιτήσεις του νόμου, αλλά και οι προβλέψεις τις και οι πρόνοιές της διασφάλιζαν μέχρι κεραίας το δημόσιο συμφέρον. Για οποιαδήποτε πληρωμή, για οποιαδήποτε εκταμίευση στη συνέχεια υπήρξε πρόβλεψη έτσι ώστε να γίνεται με διαφάνεια και με απόλυτη δικαιολόγηση της όποιας εκταμίευσης.

Όμως, η σύμβαση αυτή το 2010 ψηφίστηκε από τη Βουλή και εδώ είναι μια τραγική αντινομία, δηλαδή καταθέτετε αίτηση για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνήσει, λέει, και τη σύμβαση του 2010, την οποία ψήφισε η Ελληνική Βουλή. Αυτό δεν έχει ξανακουστεί. Δηλαδή, εγκαινιάζετε αυτή τη στιγμή κάτι το πρωτοφανές, να φτιάχνουμε Εξεταστικές Επιτροπές για να διερευνούμε τη νομιμότητα των νόμων που ψήφισε η ελληνική Βουλή.

Αυτό δεν έχει ξαναγίνει! Δεν ξέρω τίνος έμπνευση ήταν, αλλά πραγματικά είναι πρωτοφανές. Πάει σε μία λογική ότι η ελληνική Βουλή θα πρέπει από δω και πέρα να παίρνει στα σοβαρά τις απειλές κάποιων γραφικών που υπάρχουν εδώ στο Κοινοβούλιο, ότι «προσέξτε, μην ψηφίζετε, διότι θα στήσουμε εξεταστικές επιτροπές, για να ελέγξουμε την ψήφο σας». Αυτό είναι δημοκρατικό, κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ!

Για σκεφτείτε λίγο τη λογική της πρότασης που κάνετε. Για σκεφτείτε τι ζητάτε. Για να μην αποδώσω άλλες προθέσεις, θα έλεγα ότι αυτός που το συνέταξε δεν ξέρω τι άποψη έχει για τη λειτουργία του ελληνικού κοινοβουλίου και για την εφαρμογή των νόμων.

Όμως, αφού θέλετε να μπούμε και λίγο πιο πολύ στην ουσία της συγκεκριμένης σύμβασης, η συγκεκριμένη σύμβαση διασφάλισε, όπως σας είπα, την παραλαβή του υποβρυχίου «Παπανικολής» που για κάποιους ίσως από εσάς εξακολουθεί να γέρνει και το υποστηρίζουν αυτό ορισμένοι, παραγνωρίζοντας ότι αυτή η δόλια αντίληψη η οποία κυκλοφορούσε δημιουργούσε προβλήματα πρώτα και κύρια στην αξιοπιστία της ίδιας της ικανότητας και της δύναμης του Πολεμικού Ναυτικού.

Και εν πάση περιπτώσει οι ίδιοι οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού μέσα στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων είπαν ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και ότι αυτό παρελήφθη από το ελληνικό δημόσιο. Τα τέσσερα καινούργια υποβρύχια τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία απαξιώνονταν πέρασαν στην κυριότητα του ελληνικού δημοσίου. Υπήρξε εκείνη την περίοδο η διάσωση και η διατήρηση σε ζωή του Ναυπηγείου και των θέσεων των χιλίων διακοσίων εργαζομένων, γιατί –επαναλαμβάνω και πάλι- όλα ήταν στον αέρα. Και επίσης, αποβλήθηκε η εταιρεία Ferrostaal που διαχειριζόταν τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Εδώ θα κάνω μία μικρή παύση. Ως προς τα αντισταθμιστικά οφέλη, εδώ έχει πολύ «ψωμί» η ιστορία γιατί ψάχνοντας λίγο βλέπω ότι σας ενδιαφέρουν τα αντισταθμιστικά οφέλη, όχι εσάς προσωπικά. Ενδιαφέρουν κάποιες εταιρείες οι οποίες ήταν να τα υλοποιήσουν αυτά τα αντισταθμιστικά οφέλη και έχουν πληγεί από την ακύρωση αυτής της σύμβασης και έχουν αρχίσει και σκάνε μύτη τώρα τελευταία και έχουν αρχίσει και εμφανίζονται και κάποιοι να είναι «λομπίστες» αυτών των εταιρειών και να κατηγορούν δήθεν τη σύμβαση.

Μην είστε τόσο αφελείς. Για ψάξτε καλύτερα τα πράγματα να δείτε ότι πίσω από αυτά τα αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία ουσιαστικά επιβάρυναν το κόστος των υποβρυχίων που είχαμε παραγγείλει και ουσιαστικά ήταν ο δίαυλος μέσα από τον οποίο περνούσαν οι ωφέλιμες πληρωμές, κοινώς μίζες, αυτά τα αντισταθμιστικά οφέλη καταργήθηκαν μέσα από τη σύμβαση αυτή και εν πάση περιπτώσει, ήταν και μια υποχρέωση της χώρας με βάση ευρωπαϊκό κανονισμό.

Άρα, δεν μπορείτε, αγαπητοί συνάδελφοι, να έρχεστε σήμερα όταν το πρόβλημά μας είναι άλλο, είναι διαφορετικό, και σε αυτό πρέπει να ενσκήψουμε. Το θέμα είναι πώς θα δοθεί μία βιώσιμη λύση στο πρόβλημα λειτουργίας των Ναυπηγείων και πώς θα συνεχιστεί η λειτουργία τους έτσι ώστε και να ενισχυθεί η πολεμική μας βιομηχανία, η ναυπηγοεπισκευαστική μας βιομηχανία και να μην χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι και δεν είναι βεβαίως να αρχίσουμε να ξαναψάχνουμε με τις ιδιοτέλειές μας ο καθένας, διότι αυτό έχει αποδειχθεί, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει επιληφθεί του θέματος και να προσπαθούμε να επιτύχουμε ένα πράγμα, όπως ειπώθηκε και από τον συνάδελφο της Νέας Δημοκρατίας.

Και αυτή η πρότασή σας ήταν ένα βήμα, ένα σκαλοπάτι στη σκάλα της κλιμάκωσης, της πόλωσης και της έντασης. Δεν είναι μια αυτόνομη παρέμβασή σας. Έχει συγκεκριμένη ένταξη στη δική σας λογική που είναι μία λογική ότι επιστρατεύω τα πάντα. Όταν δεν έχω πολιτικά επιχειρήματα και όταν δεν μπορώ να δημιουργήσω πολιτικά γεγονότα, δημιουργώ γεγονότα άλλης μορφής, βγάζοντας στην επιφάνεια με τρόπο συκοφαντικό, με τρόπο σκανδαλολογικό διάφορες υποθέσεις που θα απασχολήσουν την κοινή γνώμη, θα πλήξουν πάλι το βρώμικο πελατειακό σύστημα, χρησιμοποιώντας βέβαια επιχειρήματα και αυτό ίσως θα φανεί στο μέλλον, και αντλώντας επιχειρήματα από κάποιους, οι οποίοι είχαν σοβαρές εμπλοκές στην υπόθεση των Ναυπηγείων, αλλά κάποιοι βρίσκονται στις φυλακές και άλλοι βρίσκονται στις γραμμές σας, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Άρα, λοιπόν, οι συνεργάτες κάποιων που σήμερα έχουν σοβαρή εμπλοκή και έχουν από την ελληνική δικαιοσύνη πάει στον Κορυδαλλό, σας δίνουν και στοιχεία, αλλά τελικά φαίνεται ότι δεν τους συμφέρει να ανοίξουν τα στόματά τους γιατί θα καούν πρώτα και κύρια οι ίδιοι.

Εν πάση περιπτώσει, εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε αυτή τη στιγμή κανένα πρόβλημα να ακούσουμε σοβαρά στοιχεία τα οποία ουδόλως ακούστηκαν και να σας πούμε ένα πράγμα, ότι και αυτή η προσπάθειά σας να κατασυκοφαντήσετε το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρό του, τον Βαγγέλη Βενιζέλο, πέφτει στο κενό. Αφήστε πλέον αυτό τον τρόπο πολιτικής παρέμβασης. Ασχοληθείτε ουσιαστικά με τη λύση των προβλημάτων του ελληνικού λαού και μην παίρνουν τα μυαλά σας αέρα γιατί κάποιες δημοσκοπήσεις σας δείχνουν πιθανόν μία μονάδα μπροστά και νομίζετε ότι απλώνοντας το χεράκι σας θα αρπάξετε την εξουσία. Μέχρι στιγμής το χεράκι σας μόνο στη λάσπη έχει κολλήσει, την οποία πετάτε συνεχώς σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και σε βάρος του Προέδρου του.

Λοιπόν, εμείς, επειδή θεωρούμε ότι όλο αυτό είναι μία προσπάθεια αντιπερισπασμού, δεν θεωρούμε καν ότι είναι σοβαρή η πρόταση, γιατί ακόμα και στη διατύπωσή της πάσχει, δεν είμαστε σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να παίξουμε το παιχνιδάκι το οποίο πάτε να στήσετε, το παιχνιδάκι της πόλωσης, το παιχνιδάκι πάλι της εμφυλοπολεμικής σύγκρουσης, το παιχνιδάκι πάλι του να γίνει η Βουλή μία αρένα πολιτικών αντεγκλήσεων και συνθημάτων και μάχης επί ανούσιων θεμάτων.

Για εμάς ένας είναι ο στόχος: Η πολιτική σταθερότητα στη χώρα να διατηρηθεί. Η ελληνική δικαιοσύνη όσον αφορά τους ενόχους ή τους υπευθύνους σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας των συμβάσεων να αποδοθεί, η ελληνική πολιτεία να δώσει απάντηση άμεση και βιώσιμη στο πρόβλημα των ΕΝΑΕ. Αυτές είναι οι στοχεύσεις μας, αυτές είναι οι προτάσεις μας, αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθούμε με έναν και κύριο εθνικό στόχο, η χώρα μας πολύ σύντομα να βγει από αυτή την κρίση, η χώρα μας πολύ σύντομα να μην χρειάζεται ούτε μνημόνια ούτε επιτηρήσεις και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με δουλειά, συνέπεια, συνεννόηση και όχι με το κλίμα που προσπαθείτε να επιβάλλετε στη χώρα μας.

Καταψηφίζουμε, λοιπόν, την πρότασή σας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos