Νίκος Συρμαλένιος: Καταρρέει το διατηρητέο κτίριο «Κυκλαδικόν» στην Ερμούπολη της Σύρου με άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών

09 Δεκεμβρίου 2022 14:55

βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το πρόβλημα του διατηρητέου κτιρίου «Κυκλαδικόν» στην  Ερμούπολη της Σύρου, το οποίο καταρρέει, με άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών. Την ερώτηση συνυπογράφουν ακόμα 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Όπως αναφέρει η ερώτηση, τα συνεχή δημοσιεύματα για την τραγική κατάσταση των σπουδαίων μνημείων και κτιρίων της Ερμούπολης, της πρωτεύουσας των Κυκλάδων,  δημιουργούν  εύλογες ανησυχίες  των πολιτών για τη διάσωσή τους αλλά και για την πραγματική πολιτική βούληση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού να συνδράμουν στο έργο αυτό.

 Ειδικά για το πολύπαθο διατηρητέο κτίριο «Κυκλαδικόν», που αποτελεί κληροδότημα «Αννης Κουτσοδόντη», έχει χυθεί πολύ μελάνι στον τοπικό τύπο αναφορικά με την επικινδυνότητα, τη στατικότητά του, τις παραιτήσεις μελών  της  τριμελούς Επιτροπής του Κληροδοτήματος καθώς και πολλές άλλες περίπλοκες νομικές διαδικασίες έως και την έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρου.

 Πρόσφατα στις 26 Οκτωβρίου 2022, κατέρρευσε και πάλι μέρος του εσωτερικού τμήματος  του κτιρίου που βρίσκεται κυριολεκτικά στο κέντρο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων  με άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια των παρακείμενων επιχειρήσεων και των πολιτών αναδεικνύοντας κυριολεκτικά την τραγική αδιαφορία του Υπουργείου Πολιτισμού για την διάσωσή του.

 Οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Σύρου με έγγραφό τους έχουν ζητήσει επανειλημμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού την παρέμβασή του σύμφωνα με συγκεκριμένες προτάσεις αλλά, καθώς αναφέρουν τα πρόσφατα δημοσιεύματα, το Υπουργείο Πολιτισμού, «κωφεύει» και αφήνει στην τύχη του το διατηρητέο  «Κυκλαδικόν» ανάμεσα σε πολλά νεοκλασικά κτίρια του αρχιτεκτονικού θησαυρού της Σύρου.    

 Ο Αντιδήμαρχος μάλιστα Τεχνικών Υπηρεσιών  του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, κος Μηνάς Αληφραγκής, σε μια πρόσφατη οργισμένη δήλωσή του σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας στις 22/11/22, αναφέρει ότι χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού δεν μπορούν να παρέμβουν για να άρουν την επικινδυνότητα του Διατηρητέου παρόλο που από την πλευρά του Δήμου διατίθενται κονδύλια και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα.

 Το διατηρητέο «Κυκλαδικό» αποτελεί «ωρολογιακή» βόμβα και εγείρονται φόβοι κατάρρευσής του όπως φαίνεται και από την Απόφαση (Α.Π. 67399 της 9/12/2019) της  Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Η πολιτιστική αξία του διατηρητέου ιστορικού κτιρίου (ξενοδοχείου) «Κυκλαδικόν» καθώς και η σταδιακή αποκατάστασή του θα μπορούσε να αποτελέσει πολύ σημαντικό πολιτιστικό και τουριστικό πόρο για την Ερμούπολη και για όλες τις Κυκλάδες    

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos