Τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου στη Βουλή για την φορολογία των ακινήτων (βίντεο)

20 Δεκεμβρίου 2013 19:48

«Ο ελληνικός λαός ζει μια τραγωδία, καθώς μετά όσα έχει υποστεί, με ευθύνη της κυβέρνησης, τώρα και η ακίνητη περιουσία του κινδυνεύει άμεσα με δήμευση», δήλωσε ο βουλευτής

Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας.

Ο Ν. Συρμαλένιος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Νομοθετείτε έναν φόρο που είναι εκτός ενιαίου φορολογικού συστήματος, που μονιμοποιεί το χαράτσι, το οποίο υποτίθεται ότι θα ήταν ένας έκτακτος φόρος, που επιβάλλει φορολογία σε όλα τα ακίνητα, αστικά και αγροτικά, ηλεκτροδοτούμενα και μη. Σωρευτικά έχετε επιβάλλει μια κανονική φοροεπιδρομή στον ελληνικό λαό με καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και χωρίς κανένα αναπτυξιακό περιεχόμενο». Και προσέθεσε: «Φορολογείτε σήμερα ακόμα περισσότερο τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και τις περιουσίες, καθώς εκτός από όλο το πλέγμα των φορολογικών νόμων που έχετε περάσει τα τελευταία χρόνια, φορολογείτε με τις αντικειμενικές αξίες του 2007, που βρίσκονται σήμερα 40% πάνω  από τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Λέτε ότι θα κάνετε εκπτώσεις φόρου για εισοδήματα που φθάνουν μέχρι 9.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για κάθε μέλος οικογένειας, όμως ο φόρος αυτός υπολογίζεται στο τεκμαρτό εισόδημα. Εάν δηλαδή κάποιος έχει ένα σπιτάκι ή ένα αυτοκίνητο, ασχέτως εάν είναι άνεργος, θεωρείται πλούσιος κατά την άποψη της κυβέρνησης και πρέπει να φορολογηθεί. Επίσης, αναφέρετε στο νομοσχέδιο ότι οι εκπτώσεις από τον φόρο δεν ισχύουν όταν υπάρχει οφειλή σε δημόσιο  ή στα ασφαλιστικά ταμεία, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ούτε μια οικογένεια μεσαίου και μικρού  εισοδήματος όλη τη χώρα που να μην έχει κάποια ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Όσο για τα μικρά νησιά, παρότι η προωθούμενη διάταξη είναι θετική, αφορά μόνο την περίοδο μέχρι το 2015. Επιπλέον αυξάνει στους κατοίκους των νησιών κατά 50% το όριο των 25.000 ευρώ στο εισόδημα και το πάει το πολύ στα 37.500 ευρώ, το οποίο όμως το φορολογεί με 22%, ενώ τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν φοροαπαλλαγές για τα ατομικά εισοδήματα και τις μικρές επιχειρήσεις στα μικρά νησιά, με το σκεπτικό ότι θα έπρεπε να στηριχθεί η μόνιμη κατοικία και η απασχόληση. Πρόκειται στην ουσία για μια κοροϊδία, την οποία το υπουργείο Οικονομικών θέλει να περάσει ως ευνοϊκή διάταξη υπέρ των νησιωτών.

Σε σχέση με το άρθρο 14, με το οποίο καθίσταται υποχρεωτική η μέχρι σήμερα εθελοντική συνεισφορά των εφοπλιστών, η κυβέρνηση λέει ότι προσδοκά να εισπράξει 500 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια. Φαίνεται ότι η μηδαμινή αυτή φορολόγηση προέρχεται από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ερευνά για λόγους ανταγωνισμού εάν η υποφορολόγηση που υπάρχει στις πλοιοκτήτριες εταιρείες ανταποκρίνεται στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Ναυτιλίας παρά τις σχετικές ερωτήσεις μας, με αίτηση κατάθεσης εγγράφων, έχει αποκρύψει τέσσερις επιστολές της Ε.Ε για το θέμα, στις 4/11/11, στις 31/7/12, στις 24/8/12,  και στις 4/4/13, καθώς και όλη την αλληλογραφία μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι εφοπλιστές που παρήγγειλαν φέτος πλοία αξίας 11 δισ. δολαρίων, καλούνται να πληρώσουν μόλις 140 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα συνεισφέρουν στα 2,6 δισ. ευρώ του φόρου σε ποσοστό 5,3% περίπου, ενώ εάν υπολογίσουμε το σύνολο της φορολογίας,  η συνεισφορά των εφοπλιστών πέφτει ακόμα περισσότερο, στο 2%. Και η κυβέρνηση υποχρεώνει τον ελληνικό λαό να καλύψει το υπόλοιπο 98%. Σύντομα, το 2016 θα λήξει και αυτός ο φόρος και τότε προφανώς θα επιστρέψετε στην εθελοντική εισφορά των 50 εκατ. ευρώ το χρόνο, όταν οι Έλληνες ναυτικοί πλήρωσαν 57 εκατ. ευρώ σε φόρους, μόνο για το 2012.

Στην ουσία με τους φόρους που ψηφίζετε, παραδίδετε την ελληνική ακίνητη περιουσία στα ξένα κερδοσκοπικά funds και στους μονοπωλιακούς ομίλους, που θα εκμεταλλευτούν την ιδανική θέση της Ελλάδας, τα νησιά και τις ακτές της, αλλά και το πλέον ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο που έχετε ήδη ψηφίσει με τις επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα και το χωροταξικό του τουρισμού, το οποίο μπορεί να εκμεταλλευτεί κάθε ιδιώτης. Εάν αυτό το μοντέλο ανάπτυξης προτείνετε στον ελληνικό λαό, ανάπτυξη με ξεπουλημένους τους βασικούς τομείς της οικονομίας, με μισθούς Ασίας, με ανύπαρκτο κοινωνικό κράτος, με δήμευση της ακίνητης περιουσίας, με μια χώρα μεταλλαγμένη και αλλοτριωμένη, τότε αυτή την ανάπτυξη σας τη χαρίζουμε. Ο λαός έχει γνώση και κρίση και δεν θα αργήσει η ώρα που θα σας ανατρέψει».

20/12/2013

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos