Λ.Σ Πάρου: Η ανακοίνωση για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας & ηλεκτροφωτισμού – κοινόχρηστων χώρων για 2023

28 Δεκεμβρίου 2022 17:05

Για μια ακόμα φορά τα λαϊκά νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πληρώσουν το «κάγκελο» της κυβερνητικής πολιτικής και της υποταγής της δημοτικής αρχής σε αυτήν.

Μπορεί μετά τις περσινές αυξήσεις των δημοτικών τελών φέτος ονομαστικά να παραμένουν τα ίδια, αλλά:

  • Όταν η ακρίβεια εξανεμίζει τα λαϊκά εισοδήματα με τον πληθωρισμό να τρέχει με 10%,
  • Όταν ο χειμώνας είναι μπροστά με ότι αυτό σημαίνει για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και
  • Όταν η ενεργειακή φτώχεια είναι δεδομένη,

τότε τα δημοτικά τέλη που παραμένουν τα ίδια αποτελούν επιβάρυνση.

Από την άλλη η εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων που περιλαμβάνει το χαράτσι του «τέλους ταφής» έχει αποφασιστεί ομόφωνα και με τη συμμετοχή του Δημάρχου Πάρου, από τη Γενική Συνέλευση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου και επιβαρύνει επιπλέον για το 2023 τις δαπάνες καθαριότητας κατά 1.300.000 ευρώ περίπου.

Φέτος ο προϋπολογισμός του δήμου, λόγω προεκλογικής χρονιάς,θα απορροφήσει την αύξηση αυτή μειώνοντας άλλες δαπάνες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν άλλες ανάγκες της καθημερινότητας.

  • Στο όνομα της ανταποδοτικότητας η διαχείριση των απορριμμάτων θα ακριβαίνει συνεχώς και ταυτόχρονα θα μεγαλώνει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που εμπλέκονται σ ’αυτήν, σε βάρος των κατοίκων.
  • Ακόμα εκφράσαμε τη διαφωνία μας για την επιβολή τουριστικού και πολιτιστικού τέλους που επιβαρύνουν τα ανταποδοτικά τέλη των νοικοκυριών πολύ περισσότερο που, το ένα έχει μετατρέψει τον Δήμο σε touroperator και το άλλο δεν χρησιμοποιείται σε έργα πολιτισμού.
  • Η ελεγχόμενη στάθμευση δεν λειτουργεί πάνω από ένα χρόνο και επίσης ο δήμος στερείται εσόδων από την αυθαίρετη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.

Για μια ακόμα φορά κάναμε προτάσεις που στις μέρες της ακρίβειας και της μείωσης του λαϊκού εισοδήματος θα πρόσφεραν μια ανάσα στα νοικοκυριά όπως :

  • Διαχωρισμός οικιακών συντελεστών
  • Διαχωρισμός επαγγελματικών συντελεστών
  • Επτά κατηγορίες δικαιούχων πλήρους απαλλαγής δημοτικών τελών
  • Πέντε κατηγορίες δικαιούχων απαλλαγής δημοτικών τελών κατά το 50%

Επίσης προτείναμεμείωση του ΤΑΠαπό 0,00035 σε 0,00025

Οι προτάσεις μας αυτές, αν υπολογίσει κανείς και τα έσοδα του δήμου από τα τέλη της τακτοποίησης αυθαιρέτων βάσει του Νόμου του 2020, είναι εφικτές χωρίς να είχε ο δήμος απώλεια εσόδων αλλά μάλλον το αντίθετο.

Προφανώς οι προτάσεις αυτές δεν αποτελούν προτεραιότητα μιας δημοτικής αρχής υποταγμένης στα πρέπει της κεντρικής εξουσίας και ανίκανης να αντιληφθεί τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών του νησιού μας.

Παραπέρα η δημοτική αρχή ούτε φρόντισε την ενίσχυση της οικονομικής υπηρεσίας αλλά αντίθετα με την τακτική της επέφερε την παραπέρα υποστελέχωση της.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos