×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

16 Περιφερειακοί Σύμβουλοι του Ν. Αιγαίου από διαφορετικές παρατάξεις υπογράφουν ένα κείμενο για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

29 Ιανουαρίου 2014 01:57

16 Περιφερειακοί Σύμβουλοι του Ν. Αιγαίου από διαφορετικές παρατάξεις υπογράφουν ένα κείμενο για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι αλλά και για το θέμα της μετανάστευσης, μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου, Περιφερειακού Συμβούλου Ν. Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο και ευρωβουλευτή.

Εμείς οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νοτίου Αιγαίου, που υπογράφουμε,  εκφράζουμε τη θλίψη αλλά και ανησυχία μας για το τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι που είχε ως αποτέλεσμα τον πνιγμό μιας γυναίκας και ενός παιδιού, τη στιγμή που άλλες δύο γυναίκες και 8 παιδιά και βρέφη αγνοούνται.

Ζητάμε να διευκρινιστούν άμεσα οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το τραγικό περιστατικό και εφόσον διαπιστωθούν ευθύνες να αποδοθούν χωρίς δισταγμό. Υπενθυμίζουμε ότι οι επιβαίνοντες στο σκάφος προέρχονταν από τη Συρία και το Αφγανιστάν και αυτό σημαίνει ότι πιθανώς δικαιούνταν καθεστώς προστασίας με βάση το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Σε κάθε περίπτωση οι κρατικές αρχές αλλά και η FRONTEX έχουν υποχρέωση να συμβάλλουν στη διάσωση όσων κινδυνεύουν στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών και προσφύγων, όπως έχουν ζητήσει προσφάτως και το Ευρωκοινοβούλιο, με ψήφισμά του μετά την τραγωδία στην Λαμπεντούσα.

Όπως θυμίζει και η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης το 2012, πολλά από τα 17.500 άτομα που έχουν πνιγεί στη Μεσόγειο, μέσα σε μια δεκαετία, στην προσπάθειά  τους να καταφύγουν ή να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη θα είχαν διασωθεί αν εφαρμοζόταν το δίκαιο και οι ανθρωπιστικές πρακτικές. Το ίδιο ισχύει και για τα 117 θύματα και τους 33 αγνοούμενους στο Αιγαίο μέσα σε ένα χρόνο.

Υπενθυμίζουμε ότι το μεγάλο ποσοστό των εισερχομένων στη χώρα μας, 20 – 30 %, είναι πιθανόν ότι δικαιούνται καθεστώς προστασίας και ασύλου ως άνθρωποι που προσπαθούν να σωθούν από απειλές της ζωής τους ή θα μπορούσαν να συνενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους που διαμένουν μόνιμα σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα.

Θεωρούμε ότι χρειάζεται μια ενισχυμένη Ευρωπαϊκή Μεταναστευτική πολιτική βασισμένη στην ανθρωπιστική αντιμετώπιση, την αλληλεγγύη και τον δίκαιο επιμερισμό υπευθυνότητας μεταξύ των κρατών μελών. Είναι πολύ προτιμότερο να υπάρχουν νόμιμοι και ελεγχόμενοι δρόμοι μετανάστευσης αντί να τροφοδοτούνται παράνομα δίκτυα διακίνησης μεταναστών.

Υπενθυμίζουμε ότι μια οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική μπορεί να είναι επωφελής όχι μόνο για τους μετανάστες αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες, αφού ευρωπαϊκές και ελληνικές έρευνες, καθώς και η πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, αναδεικνύουν τις θετικές επιπτώσεις στην οικονομία, την ενίσχυση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης αλλά και ενίσχυσης των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών με τις χώρες καταγωγής των μεταναστών , εφόσον φυσικά υπάρχει τήρηση της νομοθεσίας και οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική αλλά και ισχυρή πολιτική για κοινωνική ένταξη.

Εμείς οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νοτίου Αιγαίου επιβεβαιώνουμε ότι  ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν είναι λύση για τα θέματα που δημιουργούνται από τις μεταναστευτικές ροές, αντιθέτως πρέπει να ενισχύσουμε τα θετικά στοιχεία και να διαχειριστούμε με ορθολογικό τρόπο τα όποια προβλήματα υπάρχουν.

Η χώρα μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να βελτιώσουν, μεταξύ των άλλων, με την κατεύθυνση περισσότερων οικονομικών πόρων, την ενίσχυση των υποδομών για κοινωνική ένταξη των μεταναστών, τη δυνατότητα μετακίνησής τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όταν το επιθυμούν, τη δημιουργία και ενίσχυση αποκεντρωμένων μηχανισμών εξέτασης και απονομής καθεστώτος πρόσφυγα, εφόσον και σε όποιους δικαιούνται, ώστε να μειώνεται η γκετοποίηση αλλά και η παρουσία ανθρώπων χωρίς χαρτιά. Τα άλλα κράτη μέλη χρειάζεται να συνεισφέρουν όχι μόνο οικονομικούς πόρους αλλά και προσωπικό στις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της ΕΕ ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία για όποιους γίνονται δεκτοί σε άλλες χώρες.

Εμείς οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Νοτίου Αιγαίου δεσμευόμαστε να προσκαλέσουμε ειδικούς για να συζητήσουμε αναλυτικά το θέμα της μετανάστευσης αξιοποιώντας την εμπειρία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ρόδος 26/1/2014

Οι υπογράφοντες

ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ Ν., ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ Ν., ΚΑΜΠΑΝΗΣ Γ, ΗΛΙΑΚΗΣ Π, ΣΤΑΥΛΑΣ Κ., ΠΑΜΠΑΚΑΣ Σ., ΜΑΡΓΑΡΑΣ Β., ΚΥΠΡΑΙΟΥ Μ., ΜΠΙΖΑΣ Κ., ΠΟΚΚΙΑΣ Γ., ΒΙΛΛΑΣ Μ., ΚΟΚΚΙΑΣΜΕΝΟΣ Α., ΙΣΣΑΡΗΣ Κ., ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ Μ, ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΥ Ι., ΘΕΟΦΙΛΟΣ Λ.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos