×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ν. Χουντής: Κατάρρευση της δημόσιας υγείας στα ελληνικά νησιά

19 Μαρτίου 2014 18:21

Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων κι εφαρμογής πολιτικών που θα συμβάλλουν στη συνοχή των περιφερειών και στην άρση της απομόνωσης των νησιωτικών περιοχών και ιδιαίτερα των Κυκλάδων,

ζητάει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. Πιο συγκεκριμένα στην ερώτηση του αφού επισημαίνει την αδυναμία πρόσβασης των κατοίκων των νησιών σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων που παρουσιάζουν οι υπηρεσίες υγείας όλων των βαθμίδων στα νησιά των Κυκλάδων, ζητάει από την Κομισιόν να λάβει τα αναγκαία μέτρα προς την κατεύθυνση τόσο της άρσης της απομόνωσης των νησιών, όσο και στη δυνατότητα πρόσβασης των κατοίκων των νησιών σε κατάλληλες υπηρεσίες υγείας.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα, υπέστησαν τα τελευταία χρόνια τεράστια μείωση με αποτέλεσμα οι συνέπειες στη νησιωτική Ελλάδα και ειδικότερα στα 24 νησιά των Κυκλάδων να είναι τραγικές. Για παράδειγμα δεν υπάρχει γιατρός σε πέντε μικρά νησιά: Ανάφη, Θηρασιά, Σίκινο, Φολέγανδρο και Κίμωλο. Στα άλλα μικρά νησιά, γιατροί υπάρχουν μόνο με αποσπάσεις των δεκαπέντε, είκοσι ημερών, και είναι αναγκασμένοι να κάνουν εφημερίες εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Σε ό,τι αφορά στα Πρωτοβάθμια Κέντρα Υγείας των μεσαίων νησιών, το προσωπικό είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Ακόμα και στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των μεγαλυτέρων νησιών στις Κυκλάδες όπου παρουσιάζουν εποχιακά, λόγω τουρισμού μεγάλη αύξηση πληθυσμού, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις γιατρών και παραϊατρικού προσωπικού . Υπάρχει νοσοκομείο το οποίο στοίχισε 14 εκατομμύρια ευρώ με ενίσχυση της Ε.Ε. που δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Η κατάργηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας, σε όσα νησιά υπήρχε μέχρι σήμερα, έχει επιδεινώσει τα προβλήματα των κατοίκων με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πρέπει να πηγαίνουν με δικά τους έξοδα σε άλλα νησιά ή και στον Πειραιά, για να εξυπηρετηθούν. Οι διακομιδές των ασθενών είτε γίνονται με πρωτόγονες συνθήκες είτε με ιδιωτικά σκάφη που όμως τιμολογούν πανάκριβα τις πενιχρές υπηρεσίες που παρέχουν.

Με δεδομένο ότι, το άρθρο 174 της ΣΛΕΕ αναφέρει ότι η Ένωση προωθεί την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή και ιδιαίτερα των νησιωτικών, διασυνοριακών και ορεινών περιοχών, το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 22ας Σεπτεμβρίου 2010 που αναφέρει ότι, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα μόνιμα διαρθρωτικά προβλήματα όπως ο νησιωτικός χαρακτήρας των περιοχών στις πολιτικές της κοινωνικής συνοχής στην ΕΕ, να λαμβάνονται ειδικά μέτρα αντιστάθμισης των φυσικών μειονεκτημάτων στα κριτήρια επιλογής σχεδίων, και ότι χρειάζεται να εφαρμοστούν νέοι τρόποι οργάνωσης και παροχής των υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος όπως είναι η υγεία σε νησιωτικές περιοχές,, ερωτάται η Επιτροπή : 1) Μια τέτοια άθλια κατάσταση στις προσφερόμενες υπηρεσίες υγείας μια Περιφέρειας με απόλυτο νησιωτικό χαρακτήρα, συμβάλλει στο στόχο της ευρωπαϊκής συνοχής, της ανάπτυξης των περιφερειών και της άρσης της απομόνωσης των νησιών; 2) Τι ειδικά μέτρα προτίθεται να πάρει σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές προκειμένου να υπάρξει αύξηση του αναγκαίου υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι μονάδες υγείας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα υγείας οι κάτοικοι των νησιών;

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos