Περιοδεία Νησιωτικής Ανατροπής σε Πάρο και Νάξο

30 Μαρτίου 2014 19:11

"Η Αιρετή Περιφέρεια θα σταθεί συντονιστής και μπροστάρης στον αγώνα των κατοίκων του  Νοτίου Αιγαίου για υγεία και ακτοπλοικό"

Στην Πάρο βρέθηκαν την Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014 ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Μπενέτος Σπύρου και η Άννα Μαυρουδή, υποψήφια χωρική αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, όπου είχαν συναντήσεις με φορείς, κατοίκους και θεσμικά όργανα του νησιού.

Επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Πάρου και συζήτησαν τόσο με το Δήμαρχο όσο και με τους υπαλλήλους του Δήμου, αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας σχετικά με διοικητικές ελλείψεις, που έχει δημιουργήσει το καλλικρατικό-μνημονιακό πλαίσιο των τελευταίων ετών αλλά και με φλέγοντα ζητήματα του νησιού, όπως το αεροδρόμιο, η διαχείριση του νερού, η έλλειψη αθλητικών χώρων και η εγκατάσταση των φαραωνικών Βιομηχανικών Αιολικών Πάρκων στην Πάρο, την οποία πρόσφατα αποφάσισε το Υπουργείο Περιβάλλοντος χωρίς καμία διαβούλευση, ερήμην των τοπικών κοινωνιών και προς όφελος μεγάλων συμφερόντων.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας, η υποστελέχωση του οποίου έχει προκαλέσει την ουσιαστική ενεργοποίηση των κατοίκων και μια δυναμική διεκδίκησης του αυτονόητου δικαιώματος για νησιά βιώσιμης και αξιοπρεπούς διαβίωσης 365 ημερών και όχι μόνο τουριστικών προορισμών.

Ακολούθησε συνάντηση με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της πρώην Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου, όπου και αναλύθηκαν λεπτομερώς αφενός τα αδιέξοδα μπροστά στα οποία έχει βρεθεί η πρωτογενής παραγωγή του νησιού, λόγω του λανθασμένου αναπτυξιακού προσανατολισμού και των κυβερνητικών επιλογών, όπως η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας, και αφετέρου οι σημαντικές δυνατότητες της Πάρου στον αγροτουρισμό, στην εξαγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, αλλά και στην μεταποίηση.

Το απόγευμα παραβρέθηκαν σε συγκέντρωση πολιτών στην Παροικιά. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι προγραμματικές θέσεις της «Νησιωτικής Ανατροπής» και η συμβολή των κατοίκων, των συλλογικοτήτων και των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων στην τοπική εξειδίκευση του Στρατηγικού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νέο ΕΣΠΑ, ΣΕΣ 2014-2020 όπου τονίστηκε η ανάγκη για μια ριζοσπαστική αλλαγή της Αιρετής Περιφέρειας με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών ως προτεραιότητα, αλλά και τη δυνατότητα που προσφέρουν οι πολιτισμικές, οικολογικές και κοινωνικές συνθήκες των νησιών μας. Το ακτοπλοϊκό,  με το υπέρογκο κόστος για τους κατοίκους των Κυκλάδων, τα μειωμένα δρομολόγια και τον αποκλεισμό από την διανησιωτική επικοινωνία, αναδείχθηκε για άλλη μια φορά ως δομικό πρόβλημα που επηρεάζει το σύνολο των λειτουργιών των νησιών.

Η Πάρος είναι ένα νησί που μπορεί και πρέπει να ξαναβρεί την ισορροπία της, τον εξαγωγικό προσανατολισμό των προϊόντων της (τυροκομικά, κρασί ΠΟΠ, κτλ), να συνδέσει άμεσα τον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα του τουρισμού με σεβασμό στο περιβάλλον μέσω της ορθολογικής διαχείρισης των πόρων της. Προτεραιότητα αυτής της παράταξης θα αποτελέσει ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Για την «Νησιωτική Ανατροπή», η εφαρμογή της νησιωτικότητας αποτελεί μονόδρομο και αιτία σύγκρουσης με τις πολιτικές του κεντρικού κράτους. Παράλληλα, τοπικοί και περιφερειακοί μηχανισμοί αλλά και  συμφέροντα,  που δεν υπηρετούν τους κατοίκους και υπονομεύουν τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη οφείλουν να ανασχεθούν. Η Νησιωτική Ανατροπή δεν θα εγκλωβιστεί στη λογική διαχείρισης του Καλλικράτη, αλλά θα επιδιώξει την πραγματική και ουσιαστική διεκδίκηση με λαϊκή συμμετοχή.


Επίσκεψη της Νησιωτικής Ανατροπής στη Νάξο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

"Η Νάξος μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα ισόρροπης ανάπτυξης
για την Περιφέρεια  Νοτίου Αιγαίου"

30/3/2014

Το νησί της Νάξου επισκέφθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Μπενέτος Σπύρου μαζί με την Άννα Μαυρουδή, υποψήφια χωρική αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων το Σάββατο 29 Μαρτίου 2014 για μια πρώτη συνέντευξη τύπου με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Η έλλειψη ενδοκυκλαδικών δρομολογίων και η ανάγκη για παρουσία στη Σαντορίνη την Κυριακή στο ανοιχτό κάλεσμα για την υγεία αιτιολογούν την ολιγόωρη παραμονή τους στη Νάξο. Ο Μπενέτος Σπύρου δήλωσε, ότι στο προσεχές διάστημα η επίσκεψη τους στη Νάξο θα είναι διάρκειας τουλάχιστον δύο ημερών, καθώς η Νάξος με τον πλούτο της οικονομικής, πολιτιστικής και πνευματικής παραγωγής της και τις ποικίλες κοινωνικές και παραγωγικές δραστηριότητες, έχει έναν τέτοιο χαρακτήρα που συνάδει με τον αναπτυξιακό αναπροσανατολισμό της «Νησιωτικής Ανατροπής» και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε συνέχεια της περιοδείας τους στις Κυκλάδες οι δύο υποψήφιοι  βρίσκονται στη Σαντορίνη.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos