Η Κατερίνα Μονογυιού στην ημερίδα του «Επιστρέφω» για τις διατροφικές διαταραχές: Τα σώματα μας είναι μοναδικά, οφείλουμε να τα φροντίζουμε και να τα συμπεριφερόμαστε με αγάπη

21 Μαρτίου 2023 16:17

Η βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Μονογυιού εκπροσώπησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στην ημερίδα που διοργάνωσε το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Επιστρέφω».

Μέσα στην εξάχρονη εμπειρία του, το μη κερδοσκοπικό σωματείο «Επιστρέφω» έχει επιτελέσει σπουδαίο ρόλο στην ενημέρωση της κοινωνίας για τις διατροφικές διαταραχές, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πασχόντων και στην ψυχοεκπαιδευτική στήριξη των γονέων και φίλων των πασχόντων από διαταραχές πρόσληψης τροφής.

 «Aφουγκράζομαι πλήρως τη σπουδαιότητα της κατάρτισης ενός Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, το οποίο θα στοχεύει στην πρόληψη», δήλωσε χαρακτηριστικά η βουλευτής. Η πανδημία του κορονοϊού άφησε έναν ιδιαίτερα σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχοσωματική υγεία των ανθρώπων και τα περιστατικά διαταραχών πρόσληψης τροφής έχουν αυξηθεί ραγδαία. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί τα ποσοστά διαταραχών πρόσληψης τροφής στους εφήβους και στις νέες γενιές. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της Ακαδημίας για τις Διαταραχές της Διατροφής, είναι γενικά αποδεκτό ότι τα κρούσματα διαταραχών της διατροφής έχουν αυξηθεί τα τελευταία 30-40 χρόνια. Περίπου 0,5 – 1% του συνόλου των εφήβων και ενήλικων γυναικών εμφανίζουν τα κριτήρια διάγνωσης της ψυχογενούς ανορεξίας, ενώ περίπου 1-2% είναι το αντίστοιχο ποσοστό για την ψυχογενή βουλιμία. Ωστόσο, σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, περίπου το 10% των έφηβων και νέων γυναικών έχει εμφανίσει συμπτώματα διαταραχών πρόσληψης τροφής.

 Η Κατερίνα Μονογυιού, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Απαιτείται συνεχής διάλογος μεταξύ της Πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών ώστε να διαμορφώσουμε αποτελεσματικές πολιτικές που θα συμβάλλουν στη δραστική μείωση του φαινομένου. Ειδικότερα, υπάρχει ανάγκη για στρατηγική καταπολέμησης του στίγματος με την εντατικοποίηση της ενημέρωσης, ενίσχυση της ενδονοσοκομειακής φροντίδας σε συνδυασμό με την κατ΄ οίκον θεραπεία και ευαισθητοποίηση με στόχο την έγκαιρη αναγνώριση συμπτωμάτων. Το μήνυμα που θα ήθελα να μεταφέρω σήμερα είναι ότι όλες και όλοι μας να μην ξεχνάμε πως τα σώματα μας είναι μοναδικά, οφείλουμε να τα φροντίζουμε και να τα συμπεριφερόμαστε με αγάπη. Θα ήθελα να δηλώσω για άλλη μία φορά ότι βρίσκομαι στο πλευρό σας.»

 Κατερίνα Μονογυιού
Βουλευτής Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos