Με αξιώσεις συμμετέχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Γαστρονομίας - World Food Gift Challenge

30 Μαρτίου 2023 18:36

Επιλέχθηκαν τα 4 προϊόντα που θα την εκπροσωπήσουν

στην τελετή Απονομής των Βραβείων που θα πραγματοποιηθεί στην Κω

Επιλέχθηκαν τα τέσσερα δώρα τροφίμων και χειροτεχνίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου-Ευρωπαϊκής Περιφέρειας Γαστρονομίας 2019, που θα εκπροσωπήσουν το Νότιο Αιγαίο στον Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Γαστρονομίας «World Food Gift Challenge», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου προς το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού IGCAT και συγκεκριμένα, στην Κω, στις 27 Απριλίου 2023.

 Η επιλογή έγινε μεταξύ τριανταεπτά δώρων γαστρονομίας από 21 νησιώτισσες και νησιώτες παραγωγούς που δραστηριοποιούνται σε 11 από τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχών μεταξύ των διεθνών και ευρωπαϊκών Περιφερειών που λαμβάνουν μέρος στον Διαγωνισμό.

Μέσα από μία μικτή διαδικασία, αφού φέτος για πρώτη φορά η αξιολόγηση βασίστηκε και σε ανοικτή ψηφοφορία κοινού, πέραν της κριτικής επιτροπής, επελέγησαν δύο δώρα από τα Δωδεκάνησα και δύο δώρα από Κυκλάδες.

 Συγκεκριμένα, τα δώρα τροφίμων και χειροτεχνίας, τα οποία θα εκπροσωπήσουν το Νότιο Αιγαίο στον Διαγωνισμό είναι τα ακόλουθα:

· Σοκολάτες ΚΕΑ | KEA Chocolate από τον παραγωγό της Κέας Ανδρέα Μουζάκη (ΑΡΙΣΤΑΙΟΣ)

· Φυσικό σαπούνι ελαιόλαδου & Μαρμάρινο ψάρι από την παραγωγό Σύρου Αργυρένια Παραμάνη (ΦΥΣΙΣ)

· Μελεκούνι Π.Γ.Ε. από τον παραγωγό της Ρόδου «ΠΙΣΣΑΚΑΣ Δ. & ΣΙΑ Ε.Ε.» (FILEMA RODION)

· OrKos - ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ από τον παραγωγό της Κω «ΔΡΟΣΟΣ Μ. ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ» (LESPERIDES)

 Τα τέσσερα προϊόντα προκρίνονται στον διεθνή διαγωνισμό γιατί ανταποκρίνονται στο μέγιστο βαθμό σε μία σειρά κριτηρίων, όπως η μοναδικότητά τους, η σύνδεση με τη γαστρονομική περιφέρεια από την οποία προέρχονται, η αυθεντικότητα του προϊόντος και τα χαρακτηριστικά της συσκευασίας.

«Ευχαριστούμε τους παραγωγούς για τη μεγάλη ανταπόκριση που ενδυναμώνει αυτή μας τη δράση. Τα προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου αναβαθμίζουν το επίπεδο του διεθνούς διαγωνισμού, που φέτος πήραμε την πρωτοβουλία να φιλοξενήσουμε στην Κω. Αναδεικνύουμε την παγκόσμια τάση και την εντεινόμενη σημασία της ολοκληρωμένης παρουσίασης του αγροτοδιατροφικού προϊόντος και αναζητούμε νέους και διαφορετικούς τρόπους να προβάλλουμε τα προϊόντα μας. Δίνουμε αξία στο μόχθο της νησιώτισσας και νησιώτη παραγωγού και ενισχύουμε την εμπιστοσύνη στις τοπικές επιχειρήσεις.», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Πράγματι, ειδικότερα στο θέμα της προβολής των προϊόντων, φέτος, για πρώτη φορά, η Περιφέρεια σχεδίασε την ιστοσελίδα www.aggawards.gr (Aegean Gastronomy Gifts Awards), αφιερωμένη στα προϊόντα που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, όπου κάθε επισκέπτης μπορούσε να ενημερωθεί για το κάθε προϊόν και τον παραγωγό του αλλά και να ψηφίσει το προϊόν που ήθελε να προτείνει. Μάλιστα, η ηλεκτρονική ψηφοφορία ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής, αφού συγκέντρωσε περισσότερες από 2.000 ψήφους.

Στρατηγικός σύμμαχος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σε αυτή την τοπική αλλά και διεθνή δράση γαστρονομίας είναι σταθερά ο θεσμός του Επιμελητηρίου και εν προκειμένω το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και το Επιμελητήριο Κυκλάδων.

«Η συμμετοχή των Δωδεκανησίων επιχειρηματιών στον 4ο Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Τροφίμων του IGCAT (Διεθνούς Ινστιτούτου Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) καταδεικνύει για ακόμα μια φορά την ανώτερη ποιότητα των προϊόντων των νησιών μας αλλά και το υψηλό επίπεδο των μελών του Επιμελητηρίου μας, που έχω την τιμή να εκπροσωπώ. Η συμμετοχή των επιχειρηματιών μας στον Διεθνή Διαγωνισμό Δώρων Γαστρονομίας 2023 είναι ένα μέρος μόνο από την επένδυση στην εξωστρέφεια την οποία έχουμε προτάξει ως Επιμελητήριο προβάλλοντας τόσο τα προϊόντα όσο και την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομική παράδοση κάθε νησιού μας. Ευχόμαστε στα μέλη μας καλή επιτυχία με την ευχή και την προσδοκία να βρουν τα προϊόντα τους τη θέση που τους αξίζει τόσο στην αγορά όσο και στην καρδιά των καταναλωτών.» δήλωσε για τον διαγωνισμό ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Ιωάννης Γ. Πάππου.

Αντίστοιχα, ο Ιωάννης Ρούσσος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων ανέφερε σχετικά: «Ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας World Food Gift Challenge αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που αναδεικνύει τη σημασία της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης για τη διατήρηση και αξιοποίηση του διατροφικού πλούτου των νησιών μας.

Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να υποστηρίξει τον θεσμό αυτό σε συνεργασία με τα δύο Επιμελητήρια, Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, και μάλιστα να φέρει για πρώτη φορά τη διοργάνωση αυτή στην Ελλάδα, επιβεβαιώνει το σημαντικό ρόλο που παίζει η Γαστρονομία στην τουριστική ανάπτυξη των νησιών και την ανάγκη να αναδειχθούν οι ιστορίες του κάθε τόπου μέσα από τη σύνδεσή τους με τα τοπικά παραγόμενα προϊόντα.

Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου κινείται η πρωτοβουλία που έχουν αναπτύξει τα τελευταία δέκα χρόνια τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου με την ονομασία Κουζίνα του Αιγαίου, ή Aegean Cuisine που έχει σαν στόχο να προβάλει τον πλούτο, την ποιότητα και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της γαστρονομικής παράδοσης του Αιγαίου συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό και στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού.

Αυτή τη στιγμή, το δίκτυο στις Κυκλάδες περιλαμβάνει 190 πιστοποιημένα εστιατόρια-μέλη και ένα μητρώο προϊόντων από παραγωγούς των Κυκλάδων που προτείνονται ως "Aegean Cuisine Recommended", με 387 προϊόντα από 81 παραγωγούς.

Είναι πολύ σημαντικό, επομένως, να υποστηρίζονται θεσμοί όπως το World Food Gift Challenge που ανοίγουν τον δρόμο για προβολή στα τόσο σημαντικά προϊόντα της περιοχής μας, αποτέλεσμα του μόχθου των παραγωγών που παλεύουν με τις φυσικές ιδιαιτερότητες των νησιών και με τις δυσκολίες της νησιωτικότητας που δυσχεραίνουν το έργο τους. Προϊόντα που όμως βρίσκονται πολύ υψηλά τόσο σε ποιότητα όσο και σε επίπεδο σχεδιασμού και συσκευασίας, όπως αποδεικνύουν άλλωστε και οι διακρίσεις των προηγούμενων ετών. Καλή Επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες».

Επόμενος σταθμός τώρα είναι η Κως, όπου θα πραγματοποιηθεί ο Διεθνής Διαγωνισμός Δώρων Γαστρονομίας και η τελετή απονομής, στις 27 Απριλίου, με τα προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου να συμμετέχουν με αξιώσεις νίκης.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos