Δύο νέες υποψηφιότητες με το Γιάννη Μαχαιρίδη

02 Μαϊος 2014 13:20

Δήλωση Γιώργου Ευγενικού για την υποψηφιότητά του με την παράταξη «Νότιο Αιγαίο-Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» του Γιάννη Μαχαιρίδη

«Αγωνίζομαι με παρρησία για την σωστή ενημέρωση του πολίτη, ο οποίος θεωρώ, πρέπει να έχει σφαιρική αντιμετώπιση των θεμάτων. Είμαι οπαδός του «αγάπα τον πλησίον σου», της οικογένειας, της τρίτης ηλικίας η οποία θεωρείται ξεχασμένη από πολλούς, αλλά και της Παιδείας, γιατί πιστεύω ότι η σωστή διαπαιδαγώγηση και τα εφόδια που παίρνει ο καθένας από την παιδική ηλικία του διαμορφώνουν την προσωπικότητα του.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνω στην τοπική αγορά, τiς δραστηριότητες της οποίας έχω υπεραμυνθεί σε πολλά συνέδρια ως ομιλητής,  και στον τουρισμό, τον οποίο θεωρώ ως τον βασικό αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας γι'  αυτό οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να είναι άριστα ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι.

Πρέπει να υπάρχουν τα σωστά άτομα στις κατάλληλες θέσεις, όλοι ανεξαιρέτως θα πρέπει να βοηθάμε και να συνεργαζόμαστε ώστε να αναδείξουμε το ομορφότερο νησί του κόσμου. Ταξιδεύοντας πολλές φορές στην Σκανδιναβία είδα και άκουσα πολλά πράγματα, αλλά κυρίως πως  οι ευρωπαίοι μας αγαπάνε και πρέπει και εμείς να τους δείχνουμε με κάθε τρόπο αμοιβαία συναισθήματα.

Δηλώνω παρών στα κοινά, με την παράταξη «Νότιο Αιγαίο-Αρχιπέλαγος Δημιουργίας» του Γιάννη Μαχαιρίδη, αφού θέλω να βοηθήσω τον τόπο μου, διαθέτοντας την εμπειρία μου, τη γνώση μου και πάνω απ' όλα την αγάπη μου σε αυτόν. Αυτό, άλλωστε, αποδεικνύεται και από την παραμονή μου στην Ρόδο, αφού αποφάσισα να «ψηφίσω Ελλάδα» και να μην μετακομίσω στην Σουηδία, όπου βρίσκεται η οικογένειά μου. Παραμένω εδώ, ευελπιστώντας να μου δώσουν οι συμπολίτες μου την ευκαιρία να κάνω πραγματικότητα ό,τι ονειρεύομαι για αυτούς!».

Με τιμή

Γιώργος Ευγενικός

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος

Με την παράταξη «Νότιο Αιγαίο-Αρχιπέλαγος Δημιουργίας»

Ο Γιώργος Ευγενικός δραστηριοποιείται στον χώρο της επικοινωνίας, του marketing και των δημοσίων σχέσεων


Άρθρο του Χρήστου Γαμβρούδη για το φράγμα του Γαδουρά, το φράγμα της Απολλακιάς καθώς και το υπό κατασκευή φράγμα της Κρητηνίας, ως «Εργαλεία» βιώσιμης ανάπτυξης για τη Ρόδο και τα γύρω νησιά

Μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε το όφελος της δημιουργίας των φραγμάτων για την ανθρώπινη δραστηριότητα, κάνοντας σωστές επιλογές που εξισορροπούν όλες τις ανταγωνιστικές αξίες, συμπεριλαμβανομένης και της αξίας της ύπαρξής τους.

Τα φράγματα Γαδουρά, Απολλακιάς και Κρητηνίας πέρα από έργα πνοής για ολόκληρο το νησί της Ρόδου και των γύρω νησιών, θα είναι και σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών, οι οποίοι θα μπορούν να θαυμάσουν τους νέους υδροβιότοπους που έχουν δημιουργηθεί ή θα δημιουργηθούν, καθώς και τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά των περιοχών αναβαθμίζοντας το τουριστικό μας προϊόν και δίνοντας μια νέα πνοή στην ανάπτυξη της υπαίθρου. Τα φράγματα θα μπορούν από μόνα τους να αναπτύξουν τουρισμό τεσσάρων εποχών για το τόπο μας, γεγονός ιδιαίτερα θετικό, αρκεί να γίνει σωστή διαχείριση χωρίς να γίνουν λάθη του παρελθόντος.

Οι περιοχές κατά μήκος των φραγμάτων είναι αραιοκατοικημένες και αναξιοποίητες. Όμως διαθέτουν τεράστια φυσική ομορφιά και μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Βασική προϋπόθεση για αυτή είναι να γίνουν έργα οδικής πρόσβασης για να ακολουθήσουν περαιτέρω δραστηριότητες ανάπτυξης. Είναι σημαντικό να αναδειχθεί η πρωτεύουσα σημασία της κατασκευής των φραγμάτων αυτών για υδρευτικές, ενεργειακές, τουριστικές και αρδευτικές χρήσεις. Οι λόγοι είναι προφανείς και ιδιαίτεροι για τη χώρα μας. Μεταξύ αυτών, ενδεικτικά αναφέρω την προστασία του περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της πανίδας και της χλωρίδας, την ανάπτυξη του τουρισμού και του αθλητισμού σε όλη την περιοχή, όπως γίνεται και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και Αμερικής.

Η ιστορία δείχνει πως σε περιοχές που κατασκευάστηκαν φράγµατα άρχισαν να αντιμετωπίζονται µε αποτελεσματικό τρόπο οι επικρατούσες συνθήκες υποβάθμισης των εδαφών, οι οποίες προκαλούνται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των κλιματολογικών αλλαγών και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Έκτοτε επικρατεί ένα καθεστώς αναπτυξιακής πνοής. Παράλληλα η παρουσία του νερού βοήθησε στην ανάπτυξη αξιόλογων οικοσυστημάτων χλωρίδας και πανίδας στο νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε. Έτσι αναβαθμίστηκε και η οικολογική αξία αυτών των περιοχών ενώ στις περιοχές αυτές, παρατηρείται σήμερα µια αξιοσημείωτη αναζωογόνηση του κοινωνικού ιστού και αρχίζουν αναπτυξιακές προσπάθειες µε νέες δυναµικές.

Τα φράγματα Γαδουρά, Απολλακιάς και Κρητηνίας µπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για αναψυχή του ανθρώπινου δυναµικού στην ευρύτερη ζώνη, αλλά και για επενδύσεις αγρο-τουριστικών µονάδων κλπ.  Παράλληλα πρέπει να προωθηθεί η δημιουργία μονοπατιών μελέτης της φύσης, παρατηρητηρίων, σημείων θέας, εκδρομικών χώρων κτλ, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, με σεβασμό πάντοτε προς το περιβάλλον και με στόχο την προβολή της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου μας.

Οι λιμνοδεξαμενές πίσω από τα φράγματα συχνά σφύζουν από ζωή, που συμπεριλαμβάνει τόσο πληθυσμούς ανάδρομων ψαριών, όσο και πληθυσμούς ψαριών που εξαρτώνται άμεσα από τη λιμνοδεξαμενή για την επιβίωσή τους (όπως π.χ το γκιζάνι). Τα φράγματα παρέχουν μεγαλύτερη βιοποικιλότητα. Είναι επίσης συχνό το φαινόμενο δημιουργίας καταφυγίων άγριας φύσης γύρω από τις λιμνοδεξαμενές, οι οποίες σε μερικές περιπτώσεις, αποτελούν βιοτόπους που είναι απαραίτητοι για τα απειλούμενα ή υπό εξαφάνιση είδη.

Η αναψυχή, η φυσική ομορφιά, η ύπαρξη βιοτόπων ψαριών και άγριας χλωρίδας και πανίδας, είναι κάποιοι άλλοι τρόποι να εκτιμήσουμε την αξία της δημιουργία των φραγμάτων αυτών. Πρέπει να εκτιμήσουμε, επίσης, την αξία του πόσιμου νερού, της άρδευσης, του τουρισμού και του αθλητισμού και σε ένα άλλο επίπεδο, καθώς και τη σημασία του κάθε φράγματος για την τοπική οικονομία, την απασχόληση που μπορεί να προσφέρει, τη διαχείριση πλημμυρών και φυσικά, τη δυνατότητα παραγωγής καθαρής ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενέργεια που κρύβεται στη ροή ή στην πτώση του νερού έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια από τον άνθρωπο.

Οι επιχειρήσεις υδροηλεκτρικής ενέργειας, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν λάβει εκτεταμένα μέτρα και έχουν δαπανήσει σημαντικότατα κεφάλαια για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις των φραγμάτων στην υδρόβια ζωή των ποταμιών. Τα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε φράγματα στηρίζουν τους βιότοπους ψαριών και άγριας χλωρίδας και πανίδας, τις περιοχές φυσικού κάλλους και τη βιοποικιλότητα ενώ συνεισφέρουν στη μεταφορά του νερού, στη διαχείριση πλημμυρικών φαινομένων και στην αλιεία.

Σημαντικότατα ποσά δαπανώνται για έργα προστασίας και αναβάθμισης του περιβάλλοντος στις περιοχές που εγκαθίστανται και λειτουργούν υδροηλεκτρικά έργα. Tα σύγχρονα υβριδικά συστήματα παραγωγής ενέργειας χρησιμοποιούν παραπάνω από μία μεθόδους παραγωγής για να καλύψουν την απαιτούμενη ενέργεια. Συγκεκριμένα συνδυάζουν ηλεκτρικό ρεύμα που προέρχεται κυρίως από τοπικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες, τα υδροηλεκτρικά συστήματα και η βιομάζα, αξιοποιώντας τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Πρόκειται για περιβαλλοντικά έργα, με μηδαμινές επιπτώσεις στο περιβάλλον, που θα μπορούν να δώσουν μια ανάσα στο ήδη διογκωμένο πρόβλημα ενέργειας, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Με την κατασκευή και λειτουργία θα υπάρξει μείωση των ρύπων από τα υπάρχοντα εργοστάσια της ΔΕΗ ενώ ένα τέτοιο έργο θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας κατά το στάδιο της κατασκευής και λειτουργίας. Στον τομέα θα μπορούν να απασχοληθούν εκατοντάδες βιολόγοι, μηχανικοί, φυσικοί επιστήμονες και οικολόγοι, οι οποίοι θα εργάζονται με μοναδικό στόχο να εναρμονίσουν κατά το βέλτιστο τρόπο τις διαδικασίες παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας με τις ανάγκες των ψαριών και των βιότοπων.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε κανένα από τα παραπάνω οφέλη, και ευτυχώς δεν τίθεται θέμα αποκλειστικής επιλογής του ενός ή του άλλου. Είναι μάλλον θέμα βαθμού επιλογής. Τα φράγματα και τα «υγιή» ποτάμια, μπορούν και στην πράξη εύκολα να συνυπάρχουν. Είναι απαραίτητο να αξιολογείται κάθε έργο ανάπτυξης χωριστά, χρησιμοποιώντας αυστηρά επιστημονικά δεδομένα και κριτήρια, χωρίς προκαταλήψεις και προαποφασισμένες κρίσεις και επιλογές.

Μία πολιτική που προάγει όλες τις πηγές καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας, καθώς και την ορθολογική χρήση της ενέργειας, θα συνδράμει τα μέγιστα στη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου ζωής, καθώς και στην προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη.

Γαμβρούδης Χ. Χρήστος

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ρόδου

Με την παράταξη «Νότιο Αιγαιο-Αρχιπέλαγος Δημιουργίας»

Διδάκτωρ Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής

M.Sc Έλεγχος Ποιότητας και Διαχείριση Περιβάλλοντος

M.Sc Γεωτεχνολογία και Περιβάλλον

Διπλωματούχος Μηχανικός Ορυκτών Πόρων

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos