Συνάντηση μεταξύ του Eπιμελητηρίου Κυκλάδων και της ΔΗΜΑΡ

21 Μαϊος 2014 23:05

Τη Σύρο επισκέφτηκε χθες και σήμερα κλιμάκιο της ΔΗΜΑΡ με εκπροσώπους τη Βουλευτή Β' Πειραιά, κα. Μαρία Γιαννάκη και την υποψήφια Ευρωβουλευτή και Καθηγήτρια του

Πανεπιστημίου Αιγαίου, κα. Ελένη Καραντζόλα. Στο πλαίσιο των συναντήσεων τους με φορείς του νησιού, πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Κυκλάδων παρουσία των κ.κ. Γιώργο Παπαμανώλη, Βουλευτή Κυκλάδων και Μανώλη Τορναζάκη, Γραμματέα ΔΗΜΑΡ Κυκλάδων. Από μεριάς Επιμελητηρίου παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννης Ρούσσος, o A' Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Λεονάρδος Ρούσσος, ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου κ. Νίκος Βασιλικός, ο Διευθυντής του Επιμελητηρίου κ. Αλέξης Τσιάντης και στελέχη του φορέα.

Ανοίγοντας ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στη γνωριμία και καλή συνεργασία που υπάρχει με την κα. Καραντζόλα λόγω της πρόσφατης ιδιότητας της ως Γενική Γραμματέας σε θέματα Δια Βίου Μάθησης στο Υπουργείο Παιδείας.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου παρουσίασε στη συνέχεια τη δομή και τις υπηρεσίες του φορέα με εκτενή αναφορά στις τεχνολογικά προηγμένες υποδομές που υποστηρίζουν όλες τις βασικές και προστιθέμενης αξίας προσφερόμενες υπηρεσίες καθώς και στα συνεχή, εντατικά προγράμματα κατάρτισης του φορέα σε όλη την περιοχή – με ενδεικτικό πρόσφατο παράδειγμα μόνο για το διάστημα 10 Μαΐου – 20 Ιουνίου την ολοκλήρωση σεμιναρίων με 1,100 συμμετέχοντες σε όλο το νομό στην υγιεινή & ασφάλεια τροφίμων και στις υποχρεώσεις τεχνικών ασφαλείας.

Τόνισε μεταξύ των άλλων το δύσκολο περιβάλλον που αντιμετωπίζει το Επιμελητήριο το τελευταίο διάστημα, μέσα στο οποίο αυξάνονται καθημερινά τόσο οι υποχρεώσεις του φορέα σε επίπεδο νέων βασικών υπηρεσιών που ανατίθενται από την κεντρική διοίκηση – λόγου χάριν η δαπανηρή λειτουργία της υπηρεσίας ΓΕΜΗ – όσο κι ο φόρτος εργασίας υπό συνθήκες ακραίες. Στάθηκε επίσης στα προβλήματα της νησιωτικότητας και συγκεκριμένα στα καθημερινά θέματα που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις Κυκλάδες, στο διαμελισμό των δημόσιων υπηρεσιών στα νησιά χωρίς να έχουν προβλεφθεί κατάλληλες εναλλακτικές υποδομές για την εξυπηρέτηση βασικών επιχειρηματικών συναλλαγών, και αναφέρθηκε σε αυτά ως «σημεία παράλυσης» σε ότι αφορά στη λειτουργία των Κυκλαδικών επιχειρήσεων. Υπογράμμισε δε τις δυσλειτουργίες και επιβαρύνσεις που έχουν υποστεί οι τοπικοί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίες προκύπτουν από συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία σε θέματα του Υπουργείου Εργασίας, κάνοντας λόγο για την πρόσφατη συνάντηση που έγινε με τον Υπουργό Εργασίας, κ. Νίκο Βρούτση, στην οποία συζητήθηκαν σειράς προβλημάτων εφ'όλης της ύλης.

Η κ. Γιαννακάκη αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου της ΔΗΜΑΡ για τη ρύθμιση οφειλών προς τους ασφαλιστικούς φορείς, ένα θέμα που έχει αναδείξει η ΔΗΜΑΡ το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τόνισε δε ότι οι συγχωνεύσεις υπηρεσιών έχουν πραγματοποιηθεί αποσπασματικά μέσα σε ένα ανεπαρκές πλαίσιο όταν υπάρχουν ζωντανά παραδείγματα καλών πρακτικών στο εξωτερικό που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για μια καλύτερη νησιωτική προοπτική. Σε σχέση με τα θέματα της ακτοπλοΐας επισήμανε ότι η αδυναμία επίλυσης του προβλήματος, επιβαρύνει σοβαρά όχι μόνο τη ζωή των κατοίκων και επιχειρηματιών αλλά και το περιβάλλον καθώς αυξάνονται οι ρύποι στο Αιγαίο.

Ο κ. Ρούσσος επισήμανε ότι το δυσεπίλυτο πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανάπτυξη των Κυκλαδικών νησιών. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει αποτελέσει σημείο πολλαπλών παρεμβάσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων το τελευταίο χρονικό διάστημα, το οποίο στηρίζει μια λύση γραμμών κορμού, όπου οι κύριες γραμμές θα καλύπτονται από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες με καθημερινές συνδέσεις με όλες τις υπόλοιπες γραμμές, ενώ οι τελευταίες θα εξασφαλίζονται μέσω κρατικής συμμετοχής.

Τέλος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων επισήμανε τις επανειλημμένες παρεμβάσεις και ενέργειες του φορέα τόσο κατά το παρελθόν όσο και το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τα σοβαρά προβλήματα της νησιωτικότητας. Τόνισε κλείνοντας, ότι η αδυναμία και αδράνεια του κράτους να πράξει τα αυτονόητα για τις τοπικές κοινωνίες, έχει ως οδυνηρή συνέπεια οι κάτοικοι και επιχειρηματίες των Κυκλαδικών νησιών να αντιμετωπίζονται ως πολίτες Β' κατηγορίας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos