×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Περιοδεία του Νίκου Συρμαλένιου στη Σύρο

04 Ιουλίου 2014 12:22

Στην Σύρο βρέθηκε το διήμερο 2 και 3 Ιουλίου ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Καθολικής Επισκοπής Σύρου προκειμένου να παρευρεθεί στην χειροτονία του νέου Επισκόπου.

Αξιοποιώντας την παρουσία του στο νησί, ο βουλευτής Κυκλάδων, πραγματοποίησε μια σειρά επισκέψεων σε υπηρεσίες που άπτονται θεμάτων απασχόλησης, ασφάλισης και εργασιακών σχέσεων, όπως είναι αυτές του ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΣΕΠΕ και ΟΑΕΔ, όπου συνοδευόμενος από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Σύρου, είχε συνομιλία με τους προϊσταμένους και τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες αυτές.

Τα λειτουργικά προβλήματα τεράστια, με κοινό παρονομαστή την υποστελέχωση και τον δυσανάλογο όγκο δουλειάς ο οποίος με το σταδιακό κλείσιμο ανάλογων υπηρεσιών στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, όχι απλά πολλαπλασιάζεται αλλά δημιουργεί μια πραγματικά εκρηκτική κατάσταση, δύσκολα διαχειρίσιμη από τους εργαζόμενους και κυρίως εις βάρος της εξυπηρέτησης των φορολογούμενων νησιωτών πολιτών.

Τα ζητήματα που αναδείχθηκαν δεν είναι βεβαίως καινοφανή και για τα περισσότερα από αυτά έχουν γίνει κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που στην πλειονότητά τους έμειναν "αναπάντητες". Το περιβάλλον όμως τείνει να γίνεται ολοένα και πιο "εχθρικό" και για τους πολίτες και για τους εργαζόμενους. Φαίνεται πως «ό,τι ελάχιστο είχε επιτευχθεί σε επίπεδο αποκέντρωσης στα νησιά, μέσα σε μόλις δύο χρόνια καταστρέφεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν στο ΙΚΑ Σύρου έχει ήδη ενσωματωθεί -με πληθώρα εκκρεμοτήτων- το ΙΚΑ Μυκόνου, όταν το ΙΚΑ Τήνου μεταφέρεται και αυτό στη Σύρο, όταν το μοναδικό ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) στις Κυκλάδες, αυτό της Σύρου πρέπει να ανταποκριθεί στις αιτήσεις όλων των νησιωτών (220 άτομα πέρασαν από επιτροπή μόνο τον Ιούνιο), με τεράστιες συνέπειες και κόστος για τους ωφελούμενους/εξυπηρετούμενους από αυτές τις υπηρεσίες,

Όταν την ίδια στιγμή κλείνουν τα καταστήματα ΙΚΑ Πάρου, Μήλου και Άνδρου,

Όταν ο ΟΑΕΕ Σύρου, από τα 19 άτομα προσωπικό που υπηρετούσε πριν 2 χρόνια, καλείται σήμερα να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους σε Σύρο, Τήνο, Μύκονο με 6 άτομα, και ο ΟΑΕΕ Νάξου με 2 άτομα την Πάρο και τη Νάξο,

Όταν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στη Σύρο υπηρετούν 6 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 4, μετά από τη συρρίκνωση των αντίστοιχων υπηρεσιών στα νησιά (το ΣΕΠΕ Μήλου παραμένει μόνο στα χαρτιά χωρίς υπάλληλο και στη Σαντορίνη υπηρετεί μία υπάλληλος μόνο για γραμματειακή υποστήριξη) καλούνται να κάνουν από πρωτόκολλο και γραμματειακή εργασία μέχρι ελέγχους, επιβολή προστίμων κλπ αλλά και αντικρούσεις προσφυγών και επίλυση εργασιακών διαφορών, χωρίς καμία ουσιαστική νομική υποστήριξη, για 10 νησιά των Κυκλάδων (μεταξύ των οποίων Μύκονος, Τήνος, Σαντορίνη, Μήλος) και 2 υπάλληλοι καλούνται να καλύψουν σχεδόν όλα τα νησιά των Κυκλάδων σε ό,τι αφορά τους ελέγχους υγιεινής και ασφάλειας,

Όταν ο ΟΑΕΔ, σε μια περίοδο αύξησης της ανεργίας, σε μία περιοχή -όπως οι Κυκλάδες- με έντονη την εποχικότητα στην απασχόληση, αδυνατεί να έχει πλήρη καταγραφή της ανεργίας, λόγω της λειτουργίας μόνο 4 Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (στη Μύκονο, με τεράστιο όγκο συναλλαγών, δεν υπάρχει όχι μόνο ΚΠΑ αλλά ούτε ανταποκριτής αυτή τη στιγμή), λόγω της ύπαρξης ελάχιστων ανταποκριτών σε νησιά, οι οποίοι θα βοηθούσαν το έργο των ΚΠΑ (να σημειωθεί ότι κάποια νησιά, όπως η Μήλος και η Τήνος εξυπηρετούντο από το ΙΚΑ ... που κλείνει, ενώ και οι Δήμοι οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα σύναψης σύμβασης με τον ΟΑΕΔ, είναι οι ίδιοι ήδη τραγικά υποστελεχωμένοι), με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνεται η πραγματική κατάσταση της ανεργίας στα νησιά, με συνέπεια να αποκλείονται από δράσεις και προγράμματα για την αύξηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, και κυρίως να μην υπάρχουν τα δεδομένα για την χάραξη συγκεκριμένων πολιτικών,

Είναι περισσότερο από προφανές ότι οι ακολουθούμενες από τη συγκυβέρνηση πολιτικές συνιστούν απόλυτα συνειδητή επιλογή, η οποία με προκάλυμμα την περίφημες "διαρθρωτικές αλλαγές" και τον "εξορθολογισμό" στόχο έχουν την πλήρη συρρίκνωση και απαξίωση των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών στους πολίτες, την ουσιαστική απόσυρση του κράτους.

Η συνακόλουθη ολοένα αυξανόμενη αδυναμία πρόσβασης των απασχολουμένων και των άνεργων πολιτών, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, στις υπηρεσίες εξυπηρέτησής τους, συνιστούν όχι μόνο καταστρατήγηση της συνταγματικής επιταγής της νησιωτικότητας αλλά και ευθεία κατάργηση των συνταγματικών δικαιωμάτων ισονομίας των πολιτών.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, «δεν μπορούμε να συζητάμε για άσκηση οποιασδήποτε κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής απασχόλησης στα νησιά, χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογες υπηρεσίες κατ΄ ελάχιστον στα νησιά-κέντρα των περιφερειακών ενοτήτων. Η διάλυση πρέπει να σταματήσει. Προτεραιότητα της κυβέρνησης της αριστεράς θα είναι μια πραγματική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, που θα σέβεται και θα εξυπηρετεί τον πολίτη, που θα αποτελέσει πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης».

3/7/2014

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos