Η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου με επικοινωνιακά τερτίπια προσπαθεί να εξωραϊσει τον ΕΝΦΙΑ

15 Αυγούστου 2014 12:44

Τα καθυστερημένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ επιφύλασσαν ένα ακόμη επώδυνο πλήγμα για τον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη, που στενάζει από τις αλλεπάλληλες και αδιάκοπες επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών όλων των συγκυβερνήσεων των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

Από την πρώτη στιγμή που γνωστοποιήθηκαν τα στοιχεία, η συγκυβέρνηση προσπάθησε με επικοινωνιακά τρικ να χρυσώσει το χάπι, επιρρίπτοντας τις ευθύνες όχι στις πολιτικές της, αλλά στη γραφειοκρατία και την κακή δημόσια διοίκηση.

Ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησε να καθησυχάσει τους φορολογούμενους και να μειώσει τις αντιδράσεις ανακοινώνοντας την μετάθεση πληρωμής της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ από 31/8 για τις 30/9, ενώ ήδη από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης είχε μιλήσει για λάθη που κάποια είχαν διορθωθεί και που κάποια απαιτούν σκληρή δουλειά, την οποία και αναλαμβάνει, προκειμένου να λειτουργήσει σωστά το σύστημα του ΕΝ.Φ.Ι.Α..

Mία μέρα αργότερα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας προσέφερε τη λύση, ως "μάννα εξ ουρανού", λέγοντας ότι για τις περιοχές εντός οικισμών, όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών (υπάρχει μεγάλος αριθμός τέτοιων οικισμών στα νησιά μας) θα χρησιμοποιηθούν οι αξίες που είχαν χρησιμοποιηθεί το 2013.

Αλήθεια, γιατί έπρεπε να μεθοδευτεί η παρέμβαση του πρωθυπουργού, για να πραγματοποιηθεί μια απλή διοικητική πράξη, μέσω μιας απλής υπουργικής απόφασης, όπως είναι αυτή που απαιτείται από το νόμο για τον προσδιορισμό των αξιών στους εκτός αντικειμενικού συστήματος οικισμούς;

Το γαϊτανάκι των κροκοδείλιων δακρύων και αντιδράσεων των κυβερνητικών βουλευτών και υπουργών δεν έχει τέλος. Και εν μέσω πραγματικής αλλοφροσύνης, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς επιχειρούν να εμφανιστούν για άλλη μια φορά ως σωτήρες, υποσχόμενοι λύσεις και ρυθμίσεις, προσφέροντας για άλλη μια φορά εκδούλευση στον ελληνικό λαό, προκειμένου να τον "γλιτώσουν" από τις κυβερνητικές πολιτικές των μνημονίων τους... Και αποκρύπτουν σκοπίμως ότι ακόμη και οι ελάχιστοι τυχεροί που με βάσει τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει στο νόμο, δικαιούνται μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει επιπρόσθετα να μην οφείλουν φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία!

Οι Έλληνες πολίτες όμως δεν γελιούνται ξανά! Προειδοποιήσαμε από την πρώτη στιγμή για τα προβλήματα του ΕΝΦΙΑ, για την άδικη φορολόγηση που επιφέρει, για τη μονιμοποίηση μιας έκτακτης εισφοράς επί της ακίνητης περιουσίας (το περίφημο χαράτσι του κ. Βενιζέλου) και για την ουσιαστική δήμευση των περιουσιών των Ελλήνων πολιτών. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Όπως ανέφερε και από τη Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, το 2009 εισπράχθηκαν 500 εκατομμύρια από φόρους ακινήτων και τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να ανεβάσει αυτό το ποσό στα 4 δισεκατομμύρια δηλαδή, να οκταπλασιάσει το ύψος των δημοσίων εσόδων από το φόρο στην ακίνητη περιουσία! Αλήθεια, πόσο αυξήθηκε η αξία των σπιτιών μας στα νησιά την ώρα που πληθώρα δημοσιευμάτων επιβεβαιώνει τη συνεχή πτώση των τιμών των ακινήτων κατά την τελευταία 4-ετία, ακόμη και σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη; Με ποια λογική σκέψη, οδηγήθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο συμπέρασμα, ότι η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών στα ακίνητα, σημαίνει αύξηση της αξίας τους, ώστε να μπορεί να εισπράξει 8 φορές περισσότερους φόρους από τα ακίνητα;

Οι ευθύνες είναι στα χέρια κάθε Έλληνα Βουλευτή και κάθε Υπουργού, Υφυπουργού, Γενικού Γραμματέα και Συμβούλου, που "μελέτησε", συνέταξε, στήριξε και ψήφισε κάθε βάρβαρο και ανάλγητο φορολογικό νομοσχέδιο, κάθε φορολογική (ν)τροπολογία, που μας σπρώχνει βαθύτερα στο χρέος και την ανέχεια, που μας κάνει να στενάζουμε επειδή ονειρευτήκαμε ένα δικό μας σπίτι ή επειδή είχαμε την ευλογία (έτσι πιστεύαμε μέχρι τώρα) να μας αφήσουν οι γονείς μας τα πατρογονικά μας στο νησί.

Ως ΣΥΡΙΖΑ έχουμε δεσμευτεί να αλλάξουμε ριζικά το καθεστώς στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, ώστε να αφορά μόνο τον μεγάλο και συσσωρευμένο πλούτο και όχι την ακίνητη περιουσία των μικρών νοικοκυριών.

Και είναι στο χέρι καθενός από εμάς να ανατρέψουμε τις πολιτικές τους, που απομυζούν τις ζωές μας, που μας στερούν τη χαρά και την ελπίδα και που γεμίζουν με χρέη εμάς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Κανείς πλέον δεν μπορεί να μένει αμέτοχος και να περιμένει τη σωτηρία από τα γενοκτόνα μνημόνια. Συν Αθηνά και χείρα κίνει!

Συρμαλένιος Νίκος

Βουλευτής Κυκλάδων

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos