Χιλιάδες παιδιά χωρίς παιδίατρο στις Κυκλάδες

13 Οκτωβρίου 2014 16:08

Η κατάσταση της παρεχόμενης δημόσιας υγείας στα νησιά, παρά τις συνεχόμενες προσπάθειες και παρεμβάσεις πολιτών και συλλόγων, φθίνει μέρα

με την ημέρα. Τα νησιά στις Κυκλάδες είναι στην κυριολεξία απογυμνωμένα από γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, και οι 120.000 μόνιμοι κάτοικοί τους εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στις ομάδων εθελοντών γιατρών που περιοδικά επισκέπτονται τα νησιά, υποκαθιστώντας τις ανύπαρκτες δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή αναγκάζονται επί πληρωμή να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία.

Οι Κυκλάδες, που υποδέχονται περισσότερους από 1.000.000 επισκέπτες ετησίως, δεν διαθέτουν σε πολλές περιπτώσεις τα μέσα για να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τα επείγοντα ιατρικά περιστατικά, αλλά ούτε καν απλές περιπτώσεις ρουτίνας, όπως ο εμβολιασμός των παιδιών. Δυστυχώς, από τον πάγιο και πολυετή πλέον κανόνα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού δεν εξαιρούνται ούτε οι παιδίατροι.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Πάρου, όπου εδώ και 4 χρόνια οι κάτοικοι παλεύουν για το αυτονόητο, τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας με παιδίατρο, όπως εξάλλου συμβαίνει και στην Αμοργό, όπου και εκεί 4 χρόνια τώρα δεν υπάρχει παιδίατρος. Στη Σίφνο η θέση του παιδιάτρου παραμένει κενή εδώ και περίπου 1 1/2 χρόνο. Παντελής απουσία παιδιάτρων σημειώνεται σε Κέα, Κύθνο, Σίφνο, Κίμωλο, Μικρές Κυκλάδες. Στην περιφερειακή ενότητα Θήρας που περιλαμβάνει 5 νησιά, υπηρετούν μόλις 2 παιδίατροι που καλύπτουν τις ανάγκες περίπου 5.000 παιδιών, με έδρα τη Θήρα, γεγονός που σημαίνει ότι οι κάτοικοι από την Ανάφη, την Ίο τη Σίκινο και τη Φολέγανδρο είναι υποχρεωμένοι να ταξιδέψουν στη Σαντορίνη για να βρουν παιδίατρο.

Στο Βαρδάκειο και Πρώιο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου κόπηκε χωρίς αιτιολογία η δεύτερη θέση παιδιάτρου, με αποτέλεσμα ο μοναδικός παιδίατρος να μην επαρκεί για τα δεκάδες περιστατικά που φθάνουν στο νοσοκομείο.

Σε Νάξο, Μύκονο, Τήνο και Άνδρο και Μήλο υπηρετεί μόλις ένας παιδίατρος ανά νησί γεγονός που σημαίνει ότι αντιστοιχεί 1 παιδίατρος ανά περίπου 3.000 έως 7.000 παιδιά! Στο σύνολο των αριθμών που αναφέρονται παραπάνω δεν συνυπολογίζονται τα δεκάδες έκτακτα περιστατικά της θερινής τουριστικής περιόδου, πολλά από τα οποία καταλήγουν στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, μέσω αεροδιακομιδών, οι οποίες κοστίζουν χιλιάδες ευρώ στο δημόσιο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Για ποιο λόγο κόπηκε στο νέο οργανόγραμμα του Βαρδάκειου και Πρώιου Γενικού Νοσοκομείου Σύρου η δεύτερη θέση παιδιάτρου;

Πότε θα προκηρυχθούν οι κενές οργανικές θέσεις παιδιάτρων στα νησιά των Κυκλάδων και πώς σκοπεύει ο Υπουργός να καλύψει τις θέσεις που ενδεχομένως κηρυχθούν άγονες;

Πώς θα καλυφθούν τα κενά της παροχής υγείας από παιδίατρους σε νησιά όπου δεν υπάρχει η στελεχιακή πρόβλεψη στα οργανογράμματα των υπαρχουσών δημόσιων δομών υγείας;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Συρμαλένιος

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos