Τον αερολιμένα της Σύρου επισκέφθηκε ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

06 Νοεμβρίου 2014 19:49

Τον αερολιμένα της Σύρου επισκέφθηκε ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σήμερα Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 ώστε να επιθεωρήσει την αναβάθμιση του διαδρόμου προσαπογείωσης.

Το εν λόγω έργο στο αεροδρόμιο της Σύρου, έχει ενταχθεί στην Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, ενώ ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του είναι 5 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωσή του θα βελτιώσει τις επιχειρησιακές δυνατότητές του αερολιμένα, λαμβάνοντας υπ' όψιν τους νέους τύπους αεροσκαφών. Το αεροδρόμιο θα είναι σε θέση να υποδεχθεί αεροσκάφη έως και 78 επιβατών.

Στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ τόνισε ότι η Σύρος έχει καλές υποδομές. Ωστόσο, λείπει εκείνη που θα την καταστήσει ελκυστικότερη και αναφέρθηκε στις άμεσες αποφάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν σε σχέση με το αεροδρόμιο του νησιού:

Προκήρυξη διαγωνισμού για την επέκταση του αεροδρομίου κατά 140 μ. με δυνατότητα προσαπογείωσης μεγαλύτερων αεροπλάνων στο νησί.

Επεμβάσεις σε λοφίσκο παραπλήσιο του αεροδρομίου ώστε η προσγείωση των αεροπλάνων να είναι ασφαλέστερη, μέσα στα πλαίσια των διεθνών κανονισμών με βάση τους κανόνες του ICAO: πτήσεις μέρα και την νύχτα και με όποιες καιρικές συνθήκες.

Εντολή για νέα μελέτη σχετικά με την γρήγορη επέκταση του αεροδρομίου τα επόμενα τρία χρόνια: δημιουργία διαδρόμου 1200 μ. για την υποδοχή διαφόρων τύπων αεροσκαφών.

Δηλώσεις Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ:

«Με μεγάλη χαρά ξαναβρίσκομαι στην Ερμούπολη σήμερα, λίγες εβδομάδες μετά την πρώτη μου επίσκεψη. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς που είστε εδώ. Επίσης να ευχαριστήσω θερμά για την υποδοχή από το Σεβασμιότατο Σύρου, έναν άνθρωπο πολύ σημαντικό, με τεράστιο κοινωνικό έργο, ένας λειτουργός της Εκκλησίας, που ασκεί ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη, τον κύριο Δήμαρχο, τους εκπροσώπους των φορέων του νησιού, τους οποίους για μια ακόμη φορά ευχαριστώ για τη συνεργασία τους.

Αγαπητοί φίλοι, κυρίες και κύριοι, βρίσκομαι εδώ γιατί θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους κατοίκους του νησιού, ότι είμαστε δίπλα τους, είμαστε μαζί τους για να αντιμετωπίσουμε και να απαντήσουμε με δυναμικό και αποτελεσματικό τρόπο, στις μεγάλες ανάγκες, στα μεγάλα ερωτηματικά και στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Η Σύρος υπέστη τα τελευταία χρόνια, όπως όλη η Ελλάδα, τις συνέπειες της κρίσης. Υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης από τις παραδοσιακές δραστηριότητες, τις οποίες είχε τα προηγούμενα χρόνια. Η αγωνία μας είναι μεγάλη για το Νεώριο. Πιστεύω ότι πρωτίστως το ελληνικό Δημόσιο, η Ελληνική Δημοκρατία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στηρίζουν και θα στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται. Νομίζω όμως ότι ήρθε η ώρα να κάνουμε μια μεγάλη στροφή και να αναζητήσουμε εισοδήματα και δουλειές, εκεί που υπάρχουν.

Ζούμε μια εποχή, κατά την οποία η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός τόπος προσέλκυσης επισκεπτών, τουριστών. Πραγματικά η δική μου επιθυμία, ως Έλληνα και ως πολιτικού, είναι αυτός ο πλούτος, αυτό το διαμάντι του Αιγαίου να αποτελέσει το ελκυστικότερο σημείο για την προσέλκυση επισκεπτών και την ανάπτυξη. Αυτός είναι ο στόχος και μια βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του στόχου, είναι να δημιουργήσουμε υποδομές.

Η Σύρος έχει καλές υποδομές. Ωστόσο, λείπει μια βασική υποδομή, η οποία θα την καταστήσει ελκυστικότερη, απ' ότι είναι μέχρι σήμερα. Αναφέρομαι στο αεροδρόμιο, στο οποίο βρισκόμαστε τώρα. Είμαστε εδώ για να δώσουμε μία άμεση λύση στα θέματα του αεροδρομίου ούτως ώστε το αεροδρόμιο να προσελκύσει μεγαλύτερα αεροπλάνα, άρα περισσότερους επιβάτες. Αποφασίσαμε λοιπόν τα εξής πράγματα:

Άμεσα, σε 10 μέρες από σήμερα προκηρύσσουμε διαγωνισμό για την επέκταση του αεροδρομίου κατά 140 μ., ο διάδρομος δηλαδή που υπάρχει σήμερα θα επεκταθεί κατά 140 μ. έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε μεγαλύτερα αεροπλάνα με περισσότερες θέσεις να προσαπογειώνονται στην Σύρο. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και είμαι βέβαιος ότι στη νέα τουριστική σεζόν στην Ερμούπολη, στο αεροδρόμιο της Ερμούπολης, στο αεροδρόμιο της Σύρου θα έρχονται μεγαλύτερα αεροπλάνα και περισσότεροι επιβάτες που αυτό σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη και περισσότερες δουλείες.

Το δεύτερο, που θέλω να σας ανακοινώσω, είναι ότι προκειμένου να καταστήσουμε αυτό το διάδρομο βιώσιμο και μέσα στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών κατάλληλο θα κάνουμε επεμβάσεις σε κάποιο λοφίσκο που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο έτσι ώστε η προσγείωση των αεροπλάνων να είναι ασφαλέστερη και μέσα στα πλαίσια των διεθνών διαγωνισμών ώστε να γίνονται και την μέρα και την νύχτα και με όποιες άλλες καιρικές συνθήκες πτήσεις και το αεροδρόμιο να πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας με βάση τους κανόνες του ICAO και της Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πολιτικής Αεροπορίας. Αυτή είναι η δεύτερη απόφαση που πήραμε. Αυτές οι αποφάσεις θέλω να είναι αποδεκτές από όλους τους κατοίκους του νησιού έτσι ώστε η τοπική κοινωνία να ωφελείται από ότι γίνεται και να υπάρχει και μία συνεννόηση μεταξύ μας για να κάνουμε τα επόμενα βήματα.

Το τρίτο, λοιπόν, βήμα είναι ότι φιλοδοξούμε το επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινώντας από τώρα να φτιάξουμε ένα ολοκληρωμένο αεροδρόμιο το οποίο θα δέχεται γεμάτα αεροπλάνα, μεγαλύτερου μεγέθους από τα ελικοφόρα αεροπλάνα με βάση τις σημερινές τεχνολογίες, έτσι ώστε το αεροδρόμιο της Ερμούπολης να είναι ισάξιο με όλα τα καινούργια αεροδρόμια που γίνονται στην περιοχή, όπως είναι αυτό της Πάρου, το οποίο τελειώνει σε λίγους μήνες και βρέθηκα εκεί πριν από λίγες μέρες. Έχω λοιπόν δώσει εντολή να γίνει μία μελέτη άμεσα, να επεκτείνουμε το διάδρομο ούτως ώστε να έχουμε ένα διάδρομο πλήρη με 1200 μ. καθαρό και να μπορούμε πλέον να δεχόμαστε εδώ όλων των τύπων –αυτού του μεγέθους- τα αεροπλάνα.

Αυτές είναι οι αποφάσεις που πήραμε και για το τρίτο σκέλος, τη νέα μελέτη για την γρήγορη επέκταση του αεροδρομίου τα επόμενα δυο τρία χρόνια, θα παρακαλέσω και εκεί να υπάρξει ένας κοινωνικός διάλογος έτσι ώστε ότι γίνει να είναι κοινωνικά αποδεκτό και να είναι μέσα στο πλαίσιο των δικών σας επιθυμιών και επιδιώξεων ώστε να ξέρουμε τι κάνουμε τα επόμενα χρόνια.

Γι' αυτό το λόγο λοιπόν, βρέθηκα σήμερα εδώ και νομίζω ότι η αποστολή μας εκτελέστηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Φεύγω από τη Σύρο με την ικανοποίηση ότι φεύγουμε σήμερα και λύσαμε προβλήματα. Και η επίλυση των προβλημάτων μας αφορά όλους. Μας αφορά όλους ανεξαρτήτως επιδιώξεων, ανεξαρτήτως συστημάτων, ανεξαρτήτως ταυτοτήτων. Όλοι έχουμε τις ίδιες ανάγκες. Στην Ελλάδα της κρίσης, την οποία μέρα με την μέρα ξεπερνάμε, χρειάζεται μία βασική προϋπόθεση: η συνεννόηση. Η συνεννόηση αποτελεί όπλο μας μαζί με την υπομονή που δείξαμε τόσα χρόνια για να κάνουμε το επόμενο βήμα στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Ακούσαμε προχθές μόλις την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λέει ότι η Ελλάδα φέτος θα έχει –μετά από έξι ολόκληρα χρόνια- ανάπτυξη 0,6% και του χρόνου 2,8% που σημαίνει χιλιάδες θέσεις εργασίας που αυτό είναι το ζητούμενο κυρίως για τη νέα γενιά της πατρίδας μας.

Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους. Εύχομαι, όταν θα έρθω στην επόμενη φάση, να γίνονται οι εργασίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσγειωθούμε στο καινούργιο αεροδρόμιο με ένα μεγάλο αεροπλάνο, όπως τόσο μεγάλη τόσο ιστορική τόσο πολιτισμένη τόσο διαμαντένια είναι η Σύρος. Ευχαριστώ.»

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos