Ερώτηση βουλευτή Μάρκου Καφούρου για την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας

23 Φεβρουαρίου 2024 21:03

Την άμεση επιτάχυνση των εργασιών ανακατασκευής για την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, ζητά με ερώτηση του προς την Υπουργό Πολιτισμού κα Μενδώνη, ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Μάρκος Εμμ. Καφούρος.

Ο κ. Καφούρος περιγράφει πως το 2020 το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του μουσειακού κελύφους και στην επανέκθεση της μόνιμης έκθεσης του αρχαιολογικού μουσείου Θήρας. Η ολοκλήρωση του έργου και η επαναλειτουργία του μουσείου είχε προβλεφθεί για το έτος 2022, δυστυχώς όμως, υπάρχει σοβαρή αστοχία στο προβλεπόμενο αυτό χρονοδιάγραμμα.
«Σήμερα, το αρχαιολογικό μουσείο Θήρας που λειτουργούσε αδιαλείπτως από το 1968 παραμένει εκκωφαντικά κλειστό παρά τις προβλέψεις - δεσμεύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο βουλευτής Κυκλάδων, υπογραμμίζοντας το αρνητικό πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα, την απώλεια εσόδων και τον υποβιβασμό της τουριστικής προβολής - αξίας του νησιού που προκαλούνται από τη μη λειτουργία του.
Τέλος, ο κ. Καφούρος επισημαίνει ότι «το έργο πρέπει να αποδοθεί προς λειτουργία πριν την έναρξη της επερχόμενης τουριστικής περιόδου ώστε το θηραϊκό κοινό και οι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού να αποκτήσουν πρόσβαση στους αρχαιολογικούς θησαυρούς που φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο Θήρας» και ρωτάει την υπουργό:
«1. Σε ποια μέτρα προτίθεστε να προβείτε ώστε να υπάρξει άμεση επιτάχυνση των εργασιών ανακατασκευής του αρχαιολογικού μουσείου Θήρας;
2. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών ανακατασκευής θα επιτρέψει την πλήρη λειτουργία του πριν την επερχόμενη τουριστική περίοδο;»

Θέμα : Επαναλειτουργία αρχαιολογικού μουσείου Θήρας.
Κυρία Υπουργέ,
Το Υπουργείο Πολιτισμού όπως είναι γνωστό προχώρησε από το έτος 2020 στην αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του μουσειακού κελύφους και στην επανέκθεση της μόνιμης έκθεσης του αρχαιολογικού μουσείου Θήρας γεγονός που επισφραγίσθηκε και με την επιτόπια επίσκεψη σας την 13η Ιουνίου 2020 κατά την οποία ζητήσατε την επιτάχυνση υλοποίησης του έργου με δεδομένη την χρηματοδοτησή του, ενώ σε μεταγενέστερη επίσκεψη σας το 2021 προβλέψατε την ολοκλήρωση του έργου και επαναλειτουργία του μουσείου στο έτος 2022.
Σήμερα το αρχαιολογικό μουσείο Θήρας που λειτουργούσε αδιαλείπτως από το 1968 παραμένει εκκωφαντικά κλειστό παρά τις προβλέψεις-δεσμεύσεις. Η μη λειτουργία του αρχαιολογικού μουσείου αφήνει αρνητικό πολιτιστικό, οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα με απτή την απώλεια εσόδων και τον υποβιβασμό της τουριστικής προβολής - αξίας του νησιού.
Με δεδομένη την αστοχία των χρονοδιαγραμμάτων σε ένα έργο υψηλής σημαντικότητας για τη Θήρα λόγω και της θέσης του νησιού στο παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, καθίσταται απολύτως αναγκαίο να παρθούν άμεσα μέτρα για την επιτάχυνση των εργασιών ανακατασκευής. Το έργο πρέπει να αποδοθεί προς λειτουργία πριν την έναρξη της επερχόμενης τουριστικής περιόδου ώστε το θηραϊκό κοινό και οι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού να αποκτήσουν πρόσβαση στους αρχαιολογικούς θησαυρούς που φυλάσσονται στο αρχαιολογικό μουσείο Θήρας.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, ερωτάται η κα Υπουργός,
1.Σε ποια μέτρα προτίθεστε να προβείτε ώστε να υπάρξει άμεση επιτάχυνση των εργασιών ανακατασκευής του αρχαιολογικού μουσείου Θήρας ;
2.Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών ανακατασκευής θα επιτρέψει την πλήρη λειτουργία του πριν την επερχόμενη τουριστική περίοδο ;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Mάρκος Εμμ.Καφούρος
Βουλευτής Κυκλάδων Ν.Δ
Αθήνα 23/02/2024

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos