Αμοργός: Πρόγραμμα Στειρώσεων

12 Μαρτίου 2024 21:10

Ο Δήμος Αμοργού σε συνεργασία με την Animal Zone International πραγματοποίησαν 14ήμερο πρόγραμμα στειρώσεων για αδέσποτες γάτες. Συνολικά στειρώθηκαν 164 αδέσποτες γάτες (80 θηλυκές και 84 αρσενικές) από τα περισσότερα χωριά της Αμοργού.

Επιπλέον, όλα τα ζώα εμβολιάστηκαν κατά της πανλευκοπενίας, του καλυκοϊού, του έρπητοϊου και της λύσσας, έλαβαν αντιπαρασιτική θεραπεία, καθώς και σημάνθηκαν ηλεκτρονικά (microchip) όπως ορίζει ο νόμος.
Κάποιες γάτες χρειάστηκαν περαιτέρω βοήθεια, όπως μία γάτα από Χώρα με προχωρημένο καρκίνο στα αυτιά η οποία χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθούν οι όγκοι, ένας γάτος από Κατάπολα με αγκίστρι στο στόμα το οποίο αφαιρέθηκε, μία ηλικιωμένη γάτα από Θολάρια με προχωρημένο καρκίνο στο πρόσωπο στην οποία έγινε ευθανασία και κάποια ακόμα ζώα με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία χορηγήθηκε αντιβίωση.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε αρκετούς ανθρώπους για αυτό το επιτυχημένο πρόγραμμα. Πρώτα από όλους την κτηνίατρο Δρ. Ανδριάννα Αλεξανδροπούλου για την αμέριστη υποστήριξη και βοήθεια της. Η κτηνίατρος εργάστηκε εντατικά και ακούραστα για να καλύψει τόσο τις ανάγκες του προγράμματος όσο και τις ανάγκες κάποιων κατοίκων που χρειάστηκαν συμβουλές για τα ζώα τους.
Στη συνέχεια, ευχαριστούμε τη ναυτιλιακή εταιρεία BLUE STAR FERRIES που είναι πάντα αρωγός στις ανάγκες του νησιού μας και προσέφερε δωρεάν μεταφορά στη διακεκριμένη θέση στην κτηνίατρο.
Επίσης, ευχαριστούμε τη Χαρίκλεια Ψακή που εργάστηκε με όρεξη ως βοηθός κτηνιάτρου, καθώς και τους καταπληκτικούς εθελοντές που «όργωσαν το νησί» και ανέβηκαν και κατέβηκαν πολλές σκάλες για να μαζέψουν και να απελευθερώσουν γάτες και φυσικά όλους τους κατοίκους του νησιού που συμμετείχαν και βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του.
Τα προγράμματα στειρώσεων είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους. Χωρίς αυτή την προσπάθεια, ο πληθυσμός των γατών θα εκραγεί σε μη βιώσιμα επίπεδα. Οι γάτες φτάνουν σε ηλικία αναπαραγωγής πολύ γρήγορα – μόλις 5 ή 6 μηνών και μπορούν να έχουν δύο ή τρεις γέννες το χρόνο. Όταν υπάρχει έκρηξη στον πληθυσμό των γατών, είναι δύσκολο να τις ταΐσουμε και να τις φροντίσουμε όλες και σύντομα γίνονται παρασιτικές και άρρωστες, υποφέροντας από υποσιτισμό και κοινές λοιμώξεις, αυξάνοντας έτσι τη δυσαρέσκεια στην κοινότητα. Όταν ο πληθυσμός των γατών είναι υπό έλεγχο, μπορούμε να τους παρέχουμε κατάλληλη τροφή και αντιπαρασιτικές θεραπείες, ώστε να βελτιωθεί η συνολική τους υγεία, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο να θεωρηθούν ενοχλητικά παράσιτα. Η ταλαιπωρία μειώνεται και η αρμονία επιτυγχάνεται και είναι όλοι κερδισμένοι.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos