KKE: Συνέπειες της αναμόρφωσης του Δικαστικού χάρτη

02 Οκτωβρίου 2024 22:50

Η αναμόρφωση του Δικαστικού Χάρτη της χώρας που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. εδώ και μερικές μέρες, «έσβησε» τα Ειρηνοδικεία Σύρου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου, Τήνου, Νάξου και Θήρας.

Το «ξήλωμα του πουλόβερ» ξεκίνησε το 2012 με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων Κύθνου, Αμοργού, Τραγαίας Νάξου, Σερίφου και Σίφνου. Οι διαρροές που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα ακόμα και για κατάργηση του Πρωτοδικείου Νάξου  και ίδρυση ενός μοναδικού Πρωτοδικείου Κυκλάδων, λειτουργούν σαν τροχιοδεικτικές βολές για τις εξελίξεις.

            Το «σινιάλο» δόθηκε από την Ε.Ε., την Παγκόσμια Τράπεζα και την Εκθεση Πισσαρίδη που έθεσαν την συγχώνευση και κατάργηση δικαστηρίων ως προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης. Πρόκειται για το γνωστό Ταμείο Ανάκαμψης που στηρίζουν όλα ανεξαιρέτως τα κόμματαπλην Κ.Κ.Ε.. Τις επιταγές αυτού του υπερμνημονίου «τρέχει» η κυβέρνηση στο χώρο της Δικαιοσύνης με τα λουκέτα σε όσα δικαστικά καταστήματα έχουν «κόστος συντήρησης» δυσανάλογο με τις υπηρεσίες τους. Πρόκειται για τη γνωστή λογική κόστους-οφέλους που ο λαός πληρώνει ακριβά με υποσυντηρημένες ή ανύπαρκτες υποδομές σε νοσοκομεία, σχολεία, Πολιτική Προστασία κ.α.

            Οι συνέπειες θα είναι δυσμενείς για την πρόσβαση του λαού στη Δικαιοσύνη, για την επαγγελματική κατάσταση των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα και των δικαστικών υπαλλήλων. Το κόστος για την επίλυση μιας απλής διαφοράς στην καθημερινότητα των πολιτών αυξάνεται σημαντικά αφού πλέον για ορισμένες υποθέσεις θα πρέπει να μετακινούνται στη Σύρο και στη Νάξο, με δεδομένα μάλιστα τα πανάκριβα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και το υψηλό κόστος διαμονής. Αυτή η επιβάρυνση έρχεται να προστεθεί στο βραχνά της ακρίβειας σε βασικά είδη, στο ρεύμα, το νερό, στο λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα. Αποδεικνύεται ότι η περίφημη «νησιωτικότητα» μένει κενό γράμμα μπροστά στην υλοποίηση των μέτρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση των ομίλων. Παράλληλα, οι συγχωνεύσεις των Ειρηνοδικείων επιβαρύνουν τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους, που σε συνδυασμό με τις αλλαγές στους Κώδικες, δυσκολεύουν την εκδίκαση μιας υπόθεσης σε άλλο νησί, την ώρα που οι δικηγορικές εταιρείες με το προσωπικό που απασχολούν θα μπορούν να ανταποκρίνονται και να συγκεντρώνουν δικηγορική ύλη στα χέρια τους. Μισθωτοί και ασκούμενοι δικηγόροι θα είναι για ακόμα μια φορά στους χαμένους.

            Η βιασύνη της κυβέρνησης να καταργήσει τα Ειρηνοδικεία ξεγυμνώθηκε και με το αλαλούμ που προκλήθηκε τις πρώτες μέρες μετάβασης στο νέο καθεστώς. Αναστάτωση, ανασφάλεια και ταλαιπωρία δημιουργήθηκε αφού η λειτουργία των δικαστηρίων γίνεται στα τυφλά, χωρίς να έχουν λυθεί κτιριακά προβλήματα, ενημέρωσης και κατάρτισης των δικαστικών υπαλλήλων, με ελλείψεις ακόμα και σφραγίδων.

            Δεν είναι ανικανότητα. Είναι πολιτική επιλογή. Την ίδια ώρα που συγχωνεύουν και κλείνουν δικαστήρια στα νησιά μας, ανοίγουν επενδυτικά δικαστήρια ανεξαρτήτως κόστους. Ας σκεφτούμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα νησιά μας όπου μεγάλοι επενδυτές παίρνουν ήδη θέση για την αξιοποίηση των γεωμορφολογικών και κλιματικών πλεονεκτημάτων. Πίσω από αυτές τις εξελίξεις στις Κυκλάδες βρίσκεται η ίδια η Ε.Ε. Στόχος τους είναι μια Δικαιοσύνη φιλική για τους επενδυτές και απρόσιτη για τους πολλούς.

            Οι Οργανώσεις του Κ.Κ.Ε. στις Κυκλάδες καλούν τους νησιώτες, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους και υπαλλήλους στις δικαστικές υπηρεσίες να παλέψουν ενάντια σε αυτές τις κατευθύνσεις. Διεκδικούμε αναβάθμιση των υποδομών στα δικαστήρια των νησιών μας, προσλήψεις δικαστικών υπαλλήλων και κάλυψη όλων των κενών θέσεων, κατάργηση παραβόλων και τελών. Να ιδρυθούν ειδικά δικαστήρια για γρήγορη και επαρκή αντιμετώπιση οξυμένων κοινωνικών αναγκών όπως σε οικογενειακά ζητήματα, εργατικά ατυχήματα, προστασία περιβάλλοντος κ.α.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΟΤΙΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

                                 2-10-2024

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos