300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κυκλάδες: Μέτρα από τους Δήμους για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις

18 Ιανουαρίου 2025 10:45
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ
  • ΜΕΤΡΑ
  • ΔΗΜΟΙ
  • ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Κυκλάδες: Μέτρα από τους Δήμους για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις

test2

test2

skandalis77

Newsroom Newsroom

Έντονος προβληματισμός κυριαρχεί στις τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων, καθώς τα σχέδια για τη δημιουργία πεντάστερων τουριστικών επενδύσεων από επιχειρηματίες προκαλούν αντιδράσεις και ανησυχίες.

Οι Δήμοι των νησιών των Κυκλάδων, ο ένας μετά τον άλλο, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους και αναλαμβάνουν δράσεις για να εμποδίσουν την υλοποίηση αυτών των έργων, που θεωρούν ότι ενδέχεται να αλλοιώσουν την ταυτότητα και την ισορροπία των νησιών τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο δήμος Σίφνου, ο οποίος πρόσφατα έλαβε συγκεκριμένα μέτρα, με στόχο να αποτρέψει την επέλαση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στο νησί.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δημοτικό Συμβούλιο Σίφνου αποφάσισε μια σειρά από αυστηρά μέτρα για την προστασία του τοπίου και την αναχαίτιση της οικιστικής πίεσης. Συγκεκριμένα, αυξάνεται η ελάχιστη απαιτούμενη έκταση εκτός σχεδίου δόμησης για ξενοδοχεία από τα 4 στρέμματα που ίσχυαν στα 10 στρέμματα, ενώ πλέον απαιτείται και πρόσωπο ή σύνδεση με νόμιμη δημόσια οδό. Παράλληλα, μειώνεται ο συντελεστής δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, όπως και η συνολική επιτρεπόμενη δόμηση, με στόχο τον περιορισμό της άναρχης οικιστικής επέκτασης.

Επιπλέον, απαγορεύεται η ανέγερση υπόσκαφων κτηρίων, τα οποία κρίνονται ασύμβατα με τη μορφολογία του τοπίου, ενώ θεσπίζονται περιορισμοί στην κατασκευή πισίνων, οι οποίες θα επιτρέπονται πλέον αποκλειστικά σε ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αποκλείοντας τη δυνατότητα δημιουργίας τους σε άλλα τουριστικά καταλύματα ή ιδιωτικές κατοικίες.

Τέλος, δημιουργείται μητρώο πισίνων υπό τον έλεγχο του Δήμου, με την επιβολή ετήσιου τέλους για τις ιδιοκτησίες που διαθέτουν πισίνα. Το τέλος αυτό θα είναι αναλογικό με τη χωρητικότητα κάθε πισίνας και θα διατίθεται για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, ενισχύοντας τις υποδομές του νησιού.

Αναφορικά με τα υπόσκαφα κτίρια, το σκεπτικό είναι ότι συναντώνται μόνο σε συγκεκριμένα νησιά, είναι μια ξένη μορφή δόμησης προς τη Σίφνο και προκαλούν μεγάλη παρέμβαση στο περιβάλλον με εξαιρετικά υπερβολικές μεταβολές του φυσικού τοπίου (εκσκαφές, επιχώσεις). Μάλιστα εκτιμήθηκε ότι τα κτίσματα με εξαιρετικά δυσανάλογες μακριές όψεις και με μεγάλα ανοίγματα είναι πρόκληση για τα δεδομένα του νησιού.

Σε «κόφτη» στις πισίνες οδήγησε η ανησυχία ότι τα τελευταία χρόνια, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και ο συνεχώς αυξανόμενος τουριστικός πληθυσμός, δημιουργούν απαιτήσεις σε νερό που δεν μπορούν να καλυφθούν από το απόθεμα του υδροφόρου ορίζοντα της Σίφνου αλλά ούτε και από τις εγκαταστάσεις ύδρευσης του νησιού.

Πρόβλημα με τα υπόσκαφα ξενοδοχεία είχε και ο Δήμος της Σερίφου, ο οποίος γνωμοδότησε αρνητικά την περιβαλλοντική μελέτη του Χρυσόστομου Μαυρόπουλου, γνωστού από τις δραστηριότητές του στον τομέα των τροφίμων, με το γνωστό brand «Φρεσκούλης». Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία ενός υπόσκαφου ξενοδοχείου 31 δωματίων και δυναμικότητας 93 κλινών, με πισίνες και υπαίθριους χώρους αναψυχής, το οποίο θα είχε και επίγειο τελεφερίκ.

Πρόκειται για μια τουριστική επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ στην περιοχή Γάνεμα της εταιρείας «SERIFOS VILLAGE IKE». Αντίθετος ήταν ωστόσο ο δήμος και για τη δημιουργία πισινών λόγω της λειψυδρίας που υπάρχει στο νησί και την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών ώστε το νησί να αντέξει την εν λόγω επένδυση.


Τα μεγαλύτερα εμπόδια ωστόσο για την υλοποίηση των επενδύσεων αντιμετωπίζει η Μύκονος, όπου έργα εκατομμύριών μένουν παγωμένα, από μπαράζ προσφυγών που υπήρξαν από τον Δήμο, ενώ νέα πραγματικότητα δημιούργησε η παρουσίαση του Ειδικού πολεοδομικού σχεδίου του νησιού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επένδυση της AGC Equity Partners πίσω από την οποία βρίσκονται αραβικά κεφάλαια.

Το έργο που σχεδιάζεται στον Καραπέτη πέρασε δια πυρός και σιδήρου, αφού οι δημοτικές αρχές επιχείρησαν να το μπλοκάρουν, με εξώδικα και τριπλή προσφυγή στο ΣτΕ. Εμπόδια έχει συναντήσει και η μεγάλη επένδυση που «τρέχει» και η Grivalia Hospitality στη Μύκονο, η οποία έχει συναντήσει σήμερα σημαντικές καθυστερήσεις και εμπόδια. Ο λόγος για το project «Blue» στο Καλό Λιβάδι Μυκόνου, το οποίο επίσης προκάλεσε αντιδράσεις.

newsit.gr

 

Ακολούθησε το parianostypos.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του parianostypos.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet

Σχετικά Άρθρα

  • Ο νους σου ταξιδεύει στο νησί; Τα ταχύπλοα της SEAJETS ξεκίνησαν και σε ταξιδεύουν καθημερινά
  • Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κεφαλονιά έχουν την πιο ακριβή βενζίνη
  • Κυκλάδες: Άγριος ξυλοδαρμός ανηλίκου από συνομήλικους του – Βίντεο ντοκουμέντο
  • Κυκλάδες: Με χορούς και τραγούδια γιόρτασαν την Κυριακή του Πάσχα (βίντεο)
  • Τι τιμά η Εκκλησία μας τη Μεγάλη Πέμπτη - Έθιμα σε νησιά των Κυκλάδων
  • Ακόμα πιο προσιτά ταξίδια σε Άνδρο και Τήνο από και προς τη Ραφήνα με νέες προσφορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Συνάντηση Προέδρου Επιτροπής Ε...
Στον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδω... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

dauwin mobile 1

agnantio new 23

kdepap xristougenna 2020

dauwin mobile2

kdepap xristougenna 2020

epimelitirio3

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Απρίλιος 2026 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

logo2

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος – Πάσχα: Ο Πρόεδρος της ΑΕΚ Μάριος Ηλιόπουλος στο νησί (Βίντεο)

Πάρος – Πάσχα: Ο Πρόεδρος της ΑΕΚ Μ...

13 Απριλίου 2026
Πάρος, Νάουσα: To καλύτερο και μεγαλύτερο Πασχαλινό ξεφάντωμα στο λιμανάκι ever! (Βίντεο)

Πάρος, Νάουσα: To καλύτερο και μεγα...

13 Απριλίου 2026
Πάρος: Και τα γλέντια καλά κρατούν! – Μετά το λιμανάκι της Νάουσας, το Πίσω Λιβάδι πήρε τη… σκυτάλη τη Δευτέρα του Πάσχα (Βίντεο)

Πάρος: Και τα γλέντια καλά κρατούν!...

14 Απριλίου 2026

Τελευταία Νέα

Θαλάσσια διακομιδή από το λιμάνι της Ίου

Θαλάσσια διακομιδή από το λιμάνι τη...

18 Απριλίου 2026
Αγορά εργασίας: Οι 4 υποτιμημένες δεξιότητες που πρέπει να έχεις

Αγορά εργασίας: Οι 4 υποτιμημένες δ...

18 Απριλίου 2026
Μύκονος - Περιστέρι 92-88: Πέρασε στα Play Offs και συνεχίζει να γράφει ιστορία! (Bίντεο)

Μύκονος - Περιστέρι 92-88: Πέρασε σ...

18 Απριλίου 2026

MHT 252147

  mit2

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] - [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Ανδρέας Μπελεγρής
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου / Δ.Σ
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2026  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ - ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ