Λουκάνικα στο τηγάνι με τραχανά και Αργανιά Αμοργού
Υλικά για 4 άτομα
100 γρ. λουκάνικο μοσχαρίσια 2 κ.σ ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.γ. αργανιά Αμοργού
1/4 κ.γ. ανθός αλατιού
1/8 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/4 κούπας λευκό ξηρό κρασί
15 ντοματίνια
250 γρ. τραχανάς ξινός
3 κούπες ζεστό νερό
200 γρ. κονσέρβα ρεβίθια, βρασμένα
200 γρ. κασέρι
Για το σερβίρισμα
φύλλο βασιλικού
Ροφός με ιογενή εγκεφαλοπάθεια εντοπίστηκε και στη Ρόδο – Νεκρά ξεβράστηκαν αρκετά ψάρια στην Άνδρο
Ο άκρως επικίνδυνος ιός για τα ψάρια ανιχνεύθηκε σε δείγμα ψαριού, που έπιασε ψαράς στα ανοιχτά του νησιού
Aπό τα μέσα Σεπτεμβρίου, καταγράφεται αυξημένη θνησιμότητα σε ψάρια της οικογένειας Epinephelidae (ροφοί, στήρες και σφυρίδες) με μεγάλο αριθμό νεκρών ψαριών να εκβράζεται στις ακτές και να παρατηρούνται ετοιμοθάνατα ψάρια στην επιφάνεια της θάλασσας.
Εκτός από τη Κρήτη, την Άνδρο και την Μύκονο, ροφός με συμπτώματα της ιογενής εγκεφαλοπάθειας βρέθηκε και στη Ρόδο.
Ο άκρως επικίνδυνος ιός για τα μαύρα ψάρια (ροφοί, στήρες, σφυρίδες κλπ.) ανιχνεύθηκε σε δείγμα ψαριού, συγκεκριμένα ροφού, που έπιασε ψαράς στα ανοιχτά του νησιού.
Οι απόκοσμες εικόνες στην Άνδρο
Σε παραλία της Άνδρου βίντεο κατέγραψε το περασμένο Σάββατο σχεδόν δέκα μεγάλους ροφούς σε κατάσταση προχωρημένης σήψης, αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος.
Πριν λίγες ημέρες ψαράς από την Ανατολική Κρήτη συνάντησε νεκρά ψάρια, άλλα στην επιφάνεια και άλλα στον πάτο της θάλασσας σε προχωρημένη σήψη, αλλά και ορισμένα μισοπεθαμένα.
Η Ιογενής Εγκεφαλοπάθεια, αν και δεν απειλεί τη δημόσια υγεία, θέτει σοβαρά ζητήματα για την αλιεία, το περιβάλλον και την οικονομία. Η παρακολούθηση και καταγραφή του φαινομένου, καθώς και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων, είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείρισή του.
Τι είναι ο ιός Betanodavirus;
Ο ιός Betanodavirus προσβάλλει τον εγκέφαλο και τον αμφιβληστροειδή χιτώνα στα είδη της οικογένειας Epinephelidae (όπως οι ροφοί, οι στήρες και οι σφυρίδες). Τα ψάρια που νοσούν παρουσιάζουν χαρακτηριστική ασυνήθιστη συμπεριφορά, όπως:
– Κίνηση αργή σε ελικοειδή τροχιά.
– Παραμονή στην επιφάνεια της θάλασσας με την κοιλιά προς τα πάνω.
Παρόλο που ο ιός είναι θανατηφόρος για τα ψάρια, δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο.
Σύσταση των αρχών
Το Τμήμα Κτηνιατρικής και Αλιείας Δωδεκανήσου εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους αλιείς και τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί:
Αποφυγή κατανάλωσης ψαριών που παρουσιάζουν συμπτώματα.
Απαγόρευση κατανάλωσης ψαριών που έχουν εκβραστεί στην ακτή ή αλιευθεί νεκρά, καθώς οι ιστοί τους ενδέχεται να έχουν αλλοιωθεί.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Ο ιός Betanodavirus είναι γνωστός για τη σοβαρή απειλή που θέτει στη θαλάσσια πανίδα, με ενδεχόμενες οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες για την αλιευτική κοινότητα. Ωστόσο, ο κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία είναι ανύπαρκτος.
Η προσοχή στις αγορές και η αποφυγή αλιευμάτων που φαίνονται να παρουσιάζουν ασυνήθιστη συμπεριφορά ή αλλοιώσεις είναι ζωτικής σημασίας.
Πιο συγκεκριμένα ακολουθεί η ανακοίνωση:
Από το Τμήμα Κτηνιατρικής Δωδεκανήσου και το Τμήμα Αλιείας Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κατόπιν εγγράφου του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου / Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και σύμφωνα με το εργαστήριο ιχθυοπαθολογίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στο πλαίσιο της έγκυρης ενημέρωσης του κοινού, ανακοινώνεται ότι, σε δείγμα ιχθύος του είδους Epinephelus marginatus που αλιεύθηκε σε περιοχή της νήσου Ρόδου, ανιχνεύτηκε ο ιός Betanodavirus (ΝΝV – Nerve Necrosis Virus) ο οποίος προσβάλλει τον εγκέφαλο και τον αμφιβληστροειδή χιτώνα στα είδη Epinephelidaespp. (ροφοί, στήρες, σφυρίδες).
Οι ιχθύες που έχουν προσβληθεί από την νόσο παρουσιάζουν ασυνήθιστη συμπεριφορά, κινούμενοι αργά σε ελικοειδή τροχιά στην επιφάνεια της θάλασσας, συνήθως με την κοιλιά προς τα πάνω.
Ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης των αναφερομένων ειδών που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα (για ιχθύες που αλιεύονται ζωντανοί) και απαγορεύεται αυστηρά η κατανάλωση τους εάν έχουν εκβραστεί στην ακτή ή έχουν αλιευθεί νεκροί, καθώς ενδέχεται να έχουν αλλοιωμένους ιστούς.
Τραγωδία στην Ξάνθη: Νεκρό το ένα από τα τέσσερα παιδιά που εντοπίστηκαν λιπόθυμα από διαρροή αερίου
Η μητέρα τους βρήκε τα τέσσερα παιδιά λιπόθυμα στο σπίτι τους στο Μαγικό Ξάνθης, όταν πήγε να τα ξυπνήσει για το σχολείο. Η κατάσταση των παιδιών κρίνεται πάρα πολύ σοβαρή.
Θαλάσσιες διακομιδές ασθενών από Πάρο, Ανάφη και Δονούσα
Με μέριμνα του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω διακομιδές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης:
-86χρονης και 60χρονου, από το λιμάνι της Πάρου στο λιμάνι της Σύρου, με το Ε/Γ-Τ/Ρ ¨ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΙΙ¨ Ν.Ν. 57,
-49χρονος, από το λιμάνι της Ανάφης στο λιμάνι της Θήρας, με περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και
-45χρονος, από το λιμάνι της Δονούσας στο λιμάνι της Νάξου, με το Ε/Γ-Τ/Ρ ¨ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΙV¨ Ν.Ν. 64.
Αμοργός: Η Μαρί Σαντάλ ευχήθηκε για την Ημέρα των Ευχαριστιών με φωτογραφία από τη Χοζοβιώτισσα
Το καλοκαίρι στην Ελλάδα με την οικογένειά της φαίνεται να αναπολεί η Μαρί Σαντάλ.
Η σύζυγος του Παύλου Γλίξμπουργκ ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Instagram οικογενειακές φωτογραφίες από το καλοκαίρι τους στην Αμοργό.
Στη φωτογραφία απεικονίζεται η οικογένειά της στο νησί των Κυκλάδων, όπου ταξίδεψαν το καλοκαίρι.
«Χαρούμενη Ημέρα Ευχαριστιών», έγραψε.
Οι φωτογραφίες της Μαρί Σαντάλ
{https://www.instagram.com/p/DC4-SQluykT/?utm_source=ig_web_copy_link}
Κατά την επίσκεψή τους στην Αμοργό βρέθηκαν στο μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Εκεί τους υποδέχθηκε ο πατέρας Σπυρίδωνας, κερνώντας «ψημένη», το παραδοσιακό ποτό της Αμοργού, και γλυκό τριαντάφυλλο, ενώ στη συνέχεια τους ξενάγησε στους χώρους του μοναστηριού.
Τότε, η Μαρί Σαντάλ και η Μαρία Ολυμπία μοιράστηκαν φωτογραφίες στα social media.