Το ελληνικό ντοκιμαντέρ συναντά τον χώρο, τον τόπο και την ιστορία

16 Ιουνίου 2015 15:45

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, παρουσιάζει σειρά ντοκιμαντέρ διακεκριμένων Ελλήνων σκηνοθετών τα οποία συνδέονται άμεσα με τη θεματική των μουσείων του, την τοπική ιστορία και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.


Οι προβολές οργανώνονται μια φορά το μήνα σε διαφορετικό μουσείο του Δικτύου του ΠΙΟΠ. Μετά το πέρας των προβολών, θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό, παρουσία των σκηνοθετών ή/και άλλων συντελεστών της κάθε ταινίας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα προβολών:

 Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015, στις 21:00
«Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗ 1925-27» (του Άγγελου Κοβότσου, 2002 -53')
Θερινή προβολή στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου
Παρουσία του σκηνοθέτη

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται σε 39 ασπρόμαυρες ερασιτεχνικές, μικρού μήκους, ταινίες. Τις ταινίες αυτές, που πρόσφατα ανακαλύφθηκαν σε παλαιοπωλείο της Μυτιλήνης, τράβηξε ο ερασιτέχνης κινηματογραφιστής και επιχειρηματίας Μίτσας Κουρτζής, μεταξύ 1925-27. Μέσα από το εξαιρετικά σπάνιο αυτό υλικό διαγράφονται ανάγλυφα τόσο η καθημερινή ζωή στη Λέσβο της δεκαετίας του 1920, τα ταξίδια του Κουρτζή στην Ευρώπη όσο και οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, σε μια ταραγμένη εποχή στη διάρκεια της οποίας ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απέκοψε βίαια τη Λέσβο από τα Μικρασιατικά παράλια, με αποτέλεσμα η τοπική οικονομία να παρακμάσει προς όφελος του Πειραιά.

 Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015, στις 21:00
«ΘΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ»
(του Παναγιώτη Κράββαρη, 2014 , 48')
Θερινή προβολή στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου
Παρουσία του σκηνοθέτη

Ο γλύπτης Θόδωρος Παπαγιάννης μαζεύει φίλους, συνεργάτες και παλιούς μαθητές του στη γενέτειρά του, το χωριό Ελληνικό στην Ήπειρο, και φτιάχνει μια πορεία γλυπτών από την είσοδο του χωριού προς το ιστορικό μοναστήρι της Τσούκας, χτισμένο τον 12ο αιώνα στο χείλος μιας χαράδρας. Οι γλύπτες εμπνέονται από τις μνήμες της ζωής στην ύπαιθρο και ο τόπος προσφέρει τα υλικά: διάσπαρτη πέτρα, άχρηστα μέταλλα, μάρμαρα από μαρμαράδικα των Ιωαννίνων. Υλικά που, μέσα σε 20 μέρες, γίνονται έργα τέχνης. Μαζί με το μουσείο που ίδρυσε πριν τέσσερα χρόνια στο παλιό δημοτικό σχολείο, ο Θεόδωρος Παπαγιάννης δημιουργεί ένα υπαίθριο πάρκο γλυπτικής, στήνοντας έναν χώρο τέχνης μοναδικό στην Ελλάδα.

 Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2015, στις 21:00
«ΕΙΔΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΓΙΟΡΤΕΣ»
(του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, 2000, 77')
Θερινή προβολή στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου
Παρουσία του σκηνοθέτη

Εικόνες της Μεσογείου φτιαγμένες με ψωμί, λάδι και κρασί. Διατροφικές συνήθειες, τρόποι παραγωγής, καθημερινότητες, συνθέτουν μαζί με το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον, το πολιτισμικό σώμα του πιο ενδιαφέροντος, ίσως, ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της ιστορίας. Η Μεσόγειος αναδεικνύεται σε μια θάλασσα σύγκλισης και συνάντησης, που δεν παραγνωρίζει όμως τη δυναμική του διαφορετικού, δίνοντας χώρο τόσο στο νεωτερικό όσο και στο βιωμένο.

Τιμητικές διακρίσεις:
Βραβείο Κοινού, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2001
2ο Κρατικό Βραβείο Ποιότητας Ντοκιμαντέρ 2001
Βραβείο Διεθνούς Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου Teramo 2000

 Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015, στις 18:00
«ΣΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» (του Αλέξανδρου Παπαηλιού, 2014, 70')
Παρουσία του σκηνοθέτη

Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα, η ταυτότητα της ανάπτυξης συγκρούστηκε βίαια με μια άλλη, εκείνη της κρίσης. Κρίση οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική. Στην ταινία καταγράφονται οι δραστηριότητες τριών νέων ανθρώπων, σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας που ακολούθησαν έναν άλλο δρόμο για τη ζωή τους αλλά και την τοπική ανάπτυξη. Παρουσιάζεται η διαδρομή, η δράση, τα κίνητρα για τις επιλογές τους, οι μικρές και μεγάλες στιγμές τους. Και όλα αυτά εξελίσσονται μέσα σε πλούσια οικοσυστήματα της Ελλάδας, όπως το παραποτάμιο δάσος του Νέστου, το Δέλτα του Αξιού, η Λίμνη Κερκίνη, η Πύλος, ο Κόλπος της Κυπαρισσίας και άλλοι πολλοί ιδιαιτέρως γοητευτικοί χώροι.

 Μουσείο Μετάξης
Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015, στις 18:00
«ΤΡΑΝΤΕΛΛΕΝΟΙ» (του Ηλία Ιωσηφίδη, 2012, 82')

Ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και την παράδοση στον Πόντο που αποτέλεσε, για αιώνες, το πολυπληθέστερο κομμάτι του Ανατολικού Ελληνισμού. Κατάφερε, κάτω από αντίξοες συνθήκες, να κρατήσει τον ελληνικό του χαρακτήρα, τα ήθη, τα έθιμα και την ιδιαίτερη ανθρωπολογική και πολιτιστική του φυσιογνωμία. Πριν από 90 χρόνια, οι χριστιανοί του Πόντου αναγκάστηκαν, μετά την ανταλλαγή, να εγκαταλείψουν την πατρώα γη και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, κυρίως στη Μακεδονία. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει την παράδοση των Ποντίων και αποκαλύπτει πως στη χώρα μας ζει και αναπνέει ένας δεύτερος Πόντος, ακμαίος και δυνατός, όπως παλιά.

 Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2015, στις 18:00
«ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΘΕΟΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ: ΑΛΦΟΝΣ ΧΟΧΑΟΥΖΕΡ»
(του Ηλία Γιαννακάκη, από τη σειρά εκπομπών Παρασκήνιο)

Ο Αλφόνς Χοχάουζερ αποτελεί μία μυστηριώδη, εμβληματική και μυθική φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας. Αυστριακός, που γεννήθηκε το 1906 από εύπορο πατέρα, πολύ νωρίς γύρισε την πλάτη στα αγαθά του δυτικού πολιτισμού και ήδη από την ηλικία των 14 ετών, χωρίς να έχει τελειώσει το σχολείο, ξεκίνησε την περιπλάνησή του στη Μεσόγειο. Το 1926 κατέληξε στο Πήλιο. Η ζωή του έκτοτε μοιάζει έτοιμο σενάριο ταινίας με ποικίλες δραστηριότητες, ανδραγαθήματα και θαρραλέες στιγμές. Ο φακός του «Παρασκηνίου» επιχειρεί να ακολουθήσει τα βήµατά του και να σκιαγραφήσει εκ νέου το προφίλ του Αλφόνς, μιας μοναδικής όσο και αμφιλεγόμενης περσόνας που, µε τα χρόνια, λησμονήθηκε. Βασικός ομιλητής και οδηγός, ο Βολιώτης συγγραφέας Κώστας Ακρίβος.

 Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016, στις 18:00
«ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ» (του Φίλιππου Κουτσαφτή, 2015, 90')

Φυλακίζοντας στιγμές στην απέραντη γραμμή του χρόνου, αποτυπώνοντας αποσπασματικές εικόνες μιας ένθεης φύσης, συνυφαίνοντας μύθους αλλοτινούς και ιστορικές μαρτυρίες, το κινηματογραφικό βλέμμα επιχειρεί να καταγράψει την ταυτότητα ενός τόπου που συναντά και συναντιέται με τα μεγαλειώδη ερωτήματα της ζωής. Μια περιπλάνηση σε έναν τόπο που ακόμα και σήμερα τον ακολουθεί ο μύθος μιας αινιγματικής επιγραφής Et in Arcadia ego. Μια συλλογή θραυσμάτων. Ένας χαιρετισμός, σύντομος κι αμφίθυμος, όπως το πέρασμα του δρομέα που διανύει τα μεσάνυχτα τον κάμπο της Τεγέας.

Τιμητικές διακρίσεις:
Βραβείο FIPRESCI - 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2015

Πληροφορίες:
Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Υπηρεσία Μουσείων
Τ: 210 3256928

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos