Το 2015 ήταν πανελληνίως έτος Λυκείου Ελληνίδων Σύρου

11 Ιανουαρίου 2016 16:16

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Ερμής» - ανήμερα της εορτής των Θεοφανείων - το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου πραγματοποίησε της κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, προβαίνοντας παράλληλα σε ένα σύντομο απολογισμό των
πεπραγμένων της παρελθούσης χρονιάς.

Το 2016 αναμφισβήτητα αποτέλεσε έτος ορόσημο για το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου γεγονός που δεν άφησε ασχολίαστο ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β' κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του: «Το 2015 ήταν πανελληνίως έτος Λυκείου Ελληνίδων Σύρου. Και επαξίως φέρατε αυτό τον τίτλο... και επαξίως τιμηθήκατε πανελληνίως και μας κάματε για μια ακόμη φορά να είμαστε υπερήφανοι για ένα πολύτιμο κομμάτι, ένα πολύτιμο λίθο θα έλεγα, στο περιδέραιο της Σύρας μας της ευλογημένης, που είναι μεταξύ των άλλων
και το Λύκειο Ελληνίδων».

Και πώς να μην είναι έτος ορόσημο, ότον το εδώ παράρτημα συμπλήρωσε αισίως τα 100 χρόνια ύπαρξής του αποτελώντας ένα από τους αρχαιότερους θεσμούς του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, με πλήθος δραστηριοτήτων που μοναδικό τους στόχο έχουν την διαφύλαξη των παραδόσεων ενός λαού κυριολεκτικά μοναδικού.

Κορωνίδα των περσινών δράσεων του ΛΕΣ αποτέλεσε η απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση του 17ου πανελληνίου συνεδρίου Λυκείων Ελληνίδων, το οποίο έθεσε πλέον το πήχη τόσο ψηλά, ώστε κατά γενική ομολογία, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεραστεί στο
μέλλον.

Απευθύνοντας τις ευχές της στους παρισταμένους, η πρόεδρος του Λυκείου Χριστίνα Δενδρινού – Λιγοψυχάκη τόνισε ότι από ιδρύσεως του εδώ παραρτήματος του Λυκείου, είθισται η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας να λαμβάνει χώρα ανήμερα των Θεοφανείων σηματοδοτώντας παράλληλα την έναρξη των δραστηριοτήτων της νέας χρονιάς.

Σημείωσε ότι όλες οι δράσεις της απελθούσας χρονιάς είχαν ως επίκεντρο τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του παραρτήματος της Σύρου , και σκοπό είχαν αφενός μεν να υπενθυμίσουν στη Συριανή κοινωνία την αδιάλειπτη προσφορά του στον πολιτισμό του τόπου, και αφετέρου την έκφραση ευχαριστιών προς όλους τους συμπολίτες για την τιμή και την εκτίμηση με την οποία περιβάλλουν το σωματείο καθ' όλη τη διάρκεια της 100χρονης πορεία του.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην τιμητική διάκριση που τους απονεμήθηκε κατά την διάρκεια της τελετής εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Σύρου, κάνοντας σαφές ότι η κίνηση αυτή γέμισε περηφάνια και χαρά όλα τα στελέχη τους οπλίζοντάς τα με δύναμη να συνεχίσουν περισσότερο δυναμικά τις δράσεις του σωματείου.

Αναφορά έκανε και στα νέα τμήματα που τέθηκαν σε λειτουργία με την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου, ενώ δεν παρέλειψε να
προβάλει το κοινωνικό έργο που επιτελείται αυτή τη στιγμή: «Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε ασυγκίνητες και αμέτοχες μπροστά στο δράμα των προσφύγων που συντελείται δίπλα μας. Σε συνεργασία λοιπόν με τους «Γιατρούς χωρίς σύνορα» συλλέξαμε και αποστείλαμε ικανό αριθμό δεμάτων με είδη προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας, προσφορές των μελών του Δ.Σ., μελών και φίλων».

Εύσημα γιο το σημαντικό έργο που επιτελείται από το ΛΕΣ απένειμε ο μητροπολίτης Σύρου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σας  υχαριστούμε  για την πολυεύθυνη και πολυεδρική προσφορά σας που αγκαλιάζει τόσους τομείς και ιδιαίτερα τα παιδιά μας. Η συνέχιση της παραδόσεως , και στη μουσική, και στο παραμύθι και στο τραγούδι και στο χορό, είναι επιτακτική ανάγκη των καιρών και της εποχής μας, η οποία προσπαθεί να αποδημήσει και να αποσκορακίσει αρχές και ηθικές αξίες και παραδόσεις».

Συγκλονιστική ήταν και η τοποθέτησή του για τις αρετές του ελληνικού λαού: «Η πατρίδα μας είναι ζυμωμένη με αρχές, ηθικές αξίες και παραδόσεις και η ψυχή του Έλληνα μεταλαμβάνει την κάθε μέρα, από αυτό το αντίδωρο που έχει ζυμώσει η μια γενεά με την άλλη, με την παράδοση , με την αγωνιστικότητα, με το ελεύθερο φρόνημα, με το ότι ο λαός μας ο υπερήφανος και ευγενής δίδαξε ολόκληρο τον
κόσμο και ιδιαίτερα την Ευρώπη, που σήμερα μας κοιτάζει καχύποπτα, τι σημαίνει Φιλοσοφία, Ελευθερία, Χριστιανική Πίστη».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε τέλος στην κάρτα του ΛΕΣ, την οποία φιλοτέχνησε η συριανή εικαστικός Έλσα Χαραλάμπους, ενώ δράττοντας την ευκαιρία λόγω του επίκαιρου μηνύματός της εξέφρασε την οδύνη για τα αδικοχαμένα παιδιά των μεταναστών στα νερά της
Μεσογείου: «Είναι πολύ συμβολική αυτή η ζωγραφική. Μας δείχνει ένα παιδάκι, το οποίο ασφαλώς είναι από εκείνα που χάθηκαν
γιατί αναζητούσαν δικαίωμα στη ζωή και που προσπαθεί να ταξιδέψει με την αναπνοή του το μικρό καράβι του 2016 ευχόμενο μέσα από την καρδιά του στα πανιά του να υπάρχει η λέξη «Ειρήνη».

Με αφορμή αυτή την τόσο ωραία και συγκινητική παράσταση θα ευχηθώ μαζί σας το 2016 να είναι πράγματι ένας χρόνος που να
αναρωτηθούμε όλοι μας και ολόκληρος ο κόσμος, γιατί επιτέλους δεν βασιλεύει στη ζωή μας η «Ειρήνη» του Θεού. Όλοι έχουμε μικρότερο ή μεγαλύτερο μερίδιο σ' αυτή την απάντηση, και εύχομαι η Χάρις του Θεού της Ειρήνης και της Αγάπης να φυλάει όλα τα παιδιά του κόσμου, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, τα παιδιά που μας είναι άγνωστα αλλά έχουν ανάγκη από τη στοργή μας και την αγάπη μας. Και εσείς, το Λύκειο, να παραμείνετε η πνευματική κιβωτός μέσα στην οποία θα διαφυλαχθούν κι αυτές οι νεανικές ψυχές μακριά από αρνητικές επιρροές και αλλότρια φρονήματα που τις οδηγούν πάντοτε, δυστυχώς, σε αδιέξοδα». Την ευχή του
η Ειρήνη να βασιλέψει επιτέλους στη Γη εξέφρασε ο Βικάριος της καθολικής εκκλησίας π. Αντώνης Βουτσίνος, λέγοντας: «Αυτό που λείπει
από την Κοινωνία μας παγκοσμίως είναι η Ειρήνη. Ο Θεός πράγματι να φωτίσει αυτούς που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες της
Ανθρωπότητας , να σκεφτούν ότι με τη βία και τα όπλα δεν αποκτάται η ευτυχία του ανθρώπου. Απεναντίας αυξάνεται η δυστυχία».

Συγχαίροντας τέλος τους εκπροσώπους του ΛΕΣ, ο καθολικός Βικάριος τόνισε: «Τα 100 χρόνια που πέρασαν, με όλες τις δραστηριότητες που οπωσδήποτε σε εποχές πάρα – πάρα πολύ πιο δύσκολες από τις σημερινές κατόρθωσαν πάντοτε να είναι ένα σωματείο ζωντανό σε πολλούς τομείς... στην Κοινωνία, στην Πολιτεία, στην Εκκλησία κλπ, εύχομαι λοιπόν η δεύτερη εκατονταετηρίδα που άρχισε από το 2016 να είναι περισσότερο αποδοτική, με περισσότερες επιτυχίες και προπαντός δραστηριότητες που θα ωφελούν το κοινό καλό σε ποιαδήποτε μορφή του και σ' οποιονδήποτε τομέα» .

Με το πέρας των χαιρετισμών οι εκπρόσωποι των δύο θρησκευτικών δογμάτων έκοψαν από κοινού την αγιοβασιλιάτικη πίτα του Λυκείου και ακολούθησε ένα ποικίλο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

 Λύκειο Ελληνίδων Σύρου

Αναβίωσαν και φέτος τα «Φαναράκια»

Για μια ακόμη χρονιά το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, ως θεματοφύλακας των τοπικών παραδόσεων, αναβίωσε την παραμονή των Φώτων τα «Φαναράκια».

Παρά το κρύο που επικρατούσε, μέλη του Δ.Σ. και μικρά παιδιά με τα χειροποίητα φαναράκια από κέλυφος πορτοκαλιού ανά χείρας, βγήκαν στους εμπορικούς δρόμους της Ερμούπολης ψάλλοντας τα παραδοσιακά Συριανά Κάλαντα των Θεοφανείων.

Αν και τα καταστήματα ήταν ανοικτά, η κίνηση στους δρόμους κυμαινόταν σε μηδενικά επίπεδα, γεγονός που καταδεικνύει την άσχημη ψυχολογία του κόσμου εξ' αιτίας της αδιέξοδης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας.

Ωστόσο οι λιγοστοί διαβάτες έψαλλαν παρέα με τα μέλη του ΛΕΣ τα κάλαντα δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας με το χειροκρότημά τους στο ομολογουμένως ζοφερό σκηνικό που διάγουμε.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας Μιαούλη, με τα κάλαντα να αντηχούν απ' άκρη σ' άκρη της και το χαρμόσυνο μήνυμα της ημέρας να αποτελεί παρακαταθήκη αισιοδοξίας που θα μας συνοδεύει στη νέα χρονιά που μόλις ανέτειλε.

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos