Το ΠΙΟΠ γιορτάζει τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

16 Σεπτεμβρίου 2016 11:57

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συμμετέχει στον φετινό εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (23-25 Σεπτεμβρίου) με θέμα «Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα», με πλούσιες δράσεις στο Ιστορικό Αρχείο και σε Μουσεία του Δικτύου του.


Ειδικότερα:

Ιστορικό Αρχείο

 Αφηγηματική παράσταση Όλοι κοιτάμε τον ίδιο ήλιο.
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου (9:30-10:30 και 11:00-12:00), για σχολικές ομάδες παιδιών Δ’ –Στ’ Δημοτικού και Γυμνασίου.
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου (ώρα 19:30) για το γενικό κοινό (ενηλίκους και παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω).
Παραμύθια και θρύλοι των λαών, αρχαίες δοξασίες, τραγούδια και πρωτότυπες ιστορίες με την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη. Ιστορίες που έρχονται από μακριά και ζωγραφίζουν μπροστά στα μάτια των θεατών τις πανανθρώπινες ανάγκες για συγχώρεση, συνύπαρξη και δικαιοσύνη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Απαραίτητη η κράτηση για σχολικές ομάδες, επιθυμητή για
μεμονωμένους επισκέπτες.

 Προβολή της ταινίας Σκιές και σιωπή (1962, 123 λ.).
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου (ώρα 21:00)
Η ταινία του Ρόμπερτ Μάλιγκαν αποτελεί, κατά πολλούς, μια από τις πλέον δυνατές παρουσιάσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Σε μια μικρή πόλη στην Αμερική της ύφεσης, ο βραβευμένος με Όσκαρ, Γκρέγκορυ Πεκ στον ρόλο δικηγόρου αντιμετωπίζει τις αντιδράσεις των συμπολιτών του αλλά και τη βία κατά της ζωής των παιδιών του, όταν του ανατίθεται η υπεράσπιση ενός έγχρωμου άνδρα, ο οποίος κατηγορείται για τον βιασμό μιας λευκής κοπέλας.

 Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης αρχειακού υλικού.
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου (ώρα 20:00)
Τεκμήρια που περιλαμβάνονται στο Αρχείο της Αγροτικής Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία ανέλαβε μέρος του έργου της Επιτροπής Αποκαταστάσεως Προσφύγων, αλλά και άλλες συλλογές του Ιστορικού Αρχείου ΠΙΟΠ, παρέχουν μαρτυρίες για το δύσκολο εγχείρημα της αγροτικής και αστικής αποκατάστασης μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,Ταύρος
Τ.: 210 3418051 | www.piop.gr

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

 Αφηγηματική παράσταση Δε σε φοβάμαι.
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου (ώρα 12:00)
Η παράσταση του Στέλιου Πελασγού στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τους εφήβους σχετικά με το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying) αλλά και τη διαχείριση του φόβου που προκαλεί η βία. Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες.

Η είσοδος είναι δωρεάν. Απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Μουσείο.

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
20016 Στυμφαλία Κορινθίας
Τ: 27470 22296 | www.piop.gr

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα (Βόλος)

 Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά.
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου (ώρες 10:30 – 13:30)
o ΠειΡΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑΜΑΤΑ: Παιχνιδιάρικα πειράματα, απολύτως ακίνδυνα, που έχουν σκοπό να κάνουν τα παιδιά να δουν με άλλο μάτι τις φυσικές επιστήμες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Β’ και της Γ’ Γυμνασίου.
o Το ελατάκι που δεν του άρεσαν τα φύλλα του: Τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, δραματοποιούν σκηνές του παραμυθιού και καλούνται να παίξουν παντομίμα και να προβούν σε κλασικές ασκήσεις θεατρικού παιχνιδιού για μαθητές προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας (Νηπιαγωγείο-Β’ Δημοτικού).

Η συμμετοχή στα προγράμματα είναι δωρεάν. Απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Μουσείο.

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα
Νότια Πύλη, 383 34 Βόλος
Τ: 24210 29844 | www.piop.gr

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Τήνος)

 Μουσική παράσταση Βατραχομυομαχία - Ένας ραπ πόλεμος (αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου)
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου για σχολικές ομάδες Δημοτικού και Γυμνασίου (κατόπιν συνεννοήσεως)
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου (ώρα 19:30) για το γενικό κοινό
Η αφηγήτρια Αγνή Στρουμπούλη, παραμένοντας πιστή στο αρχαίο κείμενο, μετέγραψε στα νέα ελληνικά τη Βατραχομυομαχία, επικό ποίημα 303 εξάμετρων στίχων που παρωδεί την ομηρική Ιλιάδα. Το έργο εξιστορεί τον λυσσαλέο πόλεμο μεταξύ βατράχων και ποντικών, στην άκρη μιας λίμνης, αποδίδοντας με κωμικό τρόπο χαρακτήρες και χαρακτηριστικά ενός διαχρονικού θέματος, αυτού της διαμάχης των ανθρώπων (διάρκεια: 50 λεπτά).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01
Τ: 22830 31290 | www.piop.gr

Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ

 Παραμύθια και Ιστορίες
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου (ώρα 19:00)
Ιστορίες από την προφορική παράδοση και τη λογοτεχνία του κόσμου, από τη Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καλλιθέας, με την αφήγηση της Εύης Γεροκώστα και τη μουσική και το τραγούδι του Παναγιώτη Τερζάκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας (Λασκαρίδου 120 και Φιλαρέτου)
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 9593518 (Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο 09.00-14.00 και Τετάρτη, Παρασκευή 14.00-20.00)

Βιβλιοθήκη ΠΙΟΠ
Σαλαμίνος 72-74, Καλλιθέα
Τ: 210 3739651-2 | www.piop.gr

Με αφορμή τον εορτασμό των ΕΗΠΚ από τις 23 έως και 25 Σεπτεμβρίου η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία του Δικτύου του ΠΙΟΠ.

Οι επισκέπτες όλων των μουσείων του Δικτύου του ΠΙΟΠ, θα έχουν έκπτωση 20% στα είδη των πωλητηρίων του από τις 23 έως και τις 25 Σεπτεμβρίου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos