«Βραδιές Film Noir κάτω από το φως των αστεριών» στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας

24 Ιουλίου 2017 16:06

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) συνεχίζει το κινηματογραφικό αφιέρωμα με τίτλο «Βραδιές Film Noir κάτω από το φως των αστεριών», σε Μουσεία του Δικτύου του.

Συγκεκριμένα, το δεύτερο μέρος του αφιερώματος, που περιλαμβάνει εμβληματικά φιλμ του είδους, θα πραγματοποιηθεί τις πρώτες τέσσερις Τετάρτες του Αυγούστου με ταυτόχρονες προβολές στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου, του Μουσείου Μαστίχας Χίου και του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης στη Δημητσάνα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Αναλυτικό πρόγραμμα προβολών :
• Τετάρτη 2 Αυγούστου, (ώρα 21:30)
Το άγγιγμα του κακού (Touch of Evil)
ΗΠΑ, 1958, Ασπρόμαυρη, 113’
Σκηνοθεσία: Όρσον Γουέλς
Με τους: Όρσον Γουέλς, Τσάρλτον Ίστον, Τζάνετ Λι, Μάρλεν Ντίτριχ
Ο μεξικάνος αστυνομικός Μάικ Βάργκας (Τσάρλτον Ίστον) γίνεται μάρτυρας μιας βομβιστικής έκρηξης μετά φόνου στα αμερικανο-μεξικανικά σύνορα κι αναλαμβάνει την υπόθεση, παρ' ότι βρίσκεται σε ταξίδι του μέλιτος. Πρέπει όμως να συνεργαστεί με τον διεφθαρμένο αστυνομικό Χανκ Κουίνλαν (Όρσον Γουέλς), τον οποίο υποψιάζεται ότι παραποιεί στοιχεία για να στηρίξει τις κατηγορίες του. Ο Κουίνλαν, από την πλευρά του, στήνει μια ολόκληρη πλεκτάνη με θύμα τη γυναίκα του Βάργκας, Σούζαν (Τζάνετ Λι), για να τον ξεφορτωθεί από τα πόδια του.
Πολυπρόσωπο φιλμ νουάρ με πλήθος σαιξπηρικών αναφορών η τελευταία και σπουδαιότερη ταινία που ο Γουέλς γύρισε στο Χόλιγουντ ανιχνεύει τα δυσδιάκριτα όρια μεταξύ του Καλού και του Κακού αντιπαραβάλλοντας τις έννοιες του νόμου, της εξουσίας, της δικαιοσύνης...

• Τετάρτη 9 Αυγούστου, (ώρα 21:30)
Ασανσέρ για δολοφόνους (Ascenseur Pour L' Échafaud)
Γαλλία, 1958, Ασπρόμαυρη, 89’
Σκηνοθεσία: Λουί Μαλ
Με τους: Ζαν Μορό, Μορίς Ρονέ, Λίνο Βεντούρα, Ζαν-Κλοντ Μπριαλί
Ο Ζουλιέν (Μορίς Ρονέ) δουλεύει για έναν έμπορο όπλων ενώ έχει κρυφή ερωτική σχέση με τη γυναίκα του, τη Φλοράνς (Ζαν Μορό). Σε συνεννόηση μαζί της, θα προσπαθήσει να σχεδιάσει το τέλειο έγκλημα δολοφονώντας το αφεντικό του, αλλά κάνοντας το να φαίνεται σαν αυτοκτονία. Ο Ζουλιέν κάνει τον φόνο, γυρνώντας όμως στο αυτοκίνητό του συνειδητοποιεί ότι έχει ξεχάσει ένα σημαντικό ενοχοποιητικό στοιχείο. Για κακή του τύχη, ωστόσο, θα κλειστεί στο ασανσέρ. Από εκεί και πέρα μία σειρά συγκυριών θα ανατρέψει τα πάντα. Ένα ζευγάρι νέων θα κλέψουν το αυτοκίνητο του και θα μπλέξουν σε μια ιστορία φόνου ενοχοποιώντας τελικά τον Ζουλιέν. Την ίδια ώρα η Φλοράνς τον αναζητά απεγνωσμένα στους νυχτερινούς δρόμους του Παρισιού...
Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Λουί Μαλ συνδυάζει υποδειγματικά την υποβλητική ατμόσφαιρα με τους τζαζ μουσικούς αυτοσχεδιασμούς του Μάιλς Ντέιβις.

• Τετάρτη 16 Αυγούστου, (ώρα 21:30)
Οι δολοφόνοι (The Killers)
ΗΠΑ, 1946, Ασπρόμαυρη, 103’
Σκηνοθεσία: Ρόμπερτ Σιόντμακ
Με τους: Μπαρτ Λάνκαστερ, Άβα Γκάρντνερ, Έντμοντ Ο'Μπράιεν, Άλμπερτ Ντέκερ
Δυο επαγγελματίες δολοφόνοι καταφτάνουν σε μια μικρή πόλη του νότου και σκοτώνουν, τον Ολ Άντερσον (Μπαρτ Λάνκαστερ), έναν άνδρα γνωστό με το ψευδώνυμο: «Ο Σουηδός», που είχε εγκατασταθεί στην πόλη τον τελευταίο χρόνο κι είχε πιάσει δουλειά σε βενζινάδικο. Ο «Σουηδός» είχε κάνει ασφάλεια ζωής και ο υπάλληλος της ασφαλιστικής Τζιμ Ρίαρντον (Έντμοντ Ο' Μπράιεν) προσπαθεί να εξιχνιάσει το μυστήριο της δολοφονίας του παρά τις ενστάσεις του αφεντικού του. Ξεκινάει λοιπόν την έρευνά του μιλώντας με φίλους και γνωστούς από το περιβάλλον του «Σουηδού» και όλοι οι δρόμοι τον οδηγούν στην Κίττυ Κόλλινς (Άβα Γκάρντνερ), μια αδίστακτη γυναίκα που οδήγησε τον νεαρό άνδρα στην καταστροφή.
Η ταινία έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες στα βραβεία Όσκαρ μεταξύ των οποίων το Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

• Τετάρτη 23 Αυγούστου, (ώρα 21:30)
O τρίτος άνθρωπος (The Third Man)
Αγγλία, 1949, Ασπρόμαυρη, 104’
Σκηνοθεσία: Κάρολ Ριντ
Με τους: Τζόζεφ Κότεν, Όρσον Γουέλς, Αλίντα Βάλι, Τρέβορ Χάουαρντ
Ο Χόλι Μάρτινς (Τζόζεφ Κότεν), ένας άνεργος συγγραφέας, φτάνει στην κατεστραμμένη μεταπολεμική Βιέννη την οποία βρίσκει σε απελπιστική κατάσταση εξαιτίας της πείνας και της μαύρης αγοράς. Εκεί αναζητεί τον πρώην συμμαθητή του, Χάρι Λάιμ (Όρσον Γουέλς), που του προσέφερε δουλειά, για να μάθει τελικά πως εκείνος σκοτώθηκε σε ένα παράξενο αυτοκινητικό ατύχημα. Και ενώ είναι έτοιμος να φύγει, αρχίζει να υποψιάζεται ότι ο θάνατος του Χάρι μπορεί και να μην ήταν ατύχημα αλλά δολοφονία. Γνωρίζει τους φίλους του, την κοπέλα του και έναν Άγγλο αστυνομικό επιθεωρητή και εμπλέκεται ολοένα και περισσότερο στην υπόθεση. Το μυστήριο μεγαλώνει καθώς φαίνεται ότι στον τόπο του ατυχήματος εκτός από τους δύο φίλους του Χάρι, υπήρχε και ένας τρίτος άνθρωπος, που ίσως είχε ρόλο-κλειδί στον περίεργο ατύχημα.
Μία από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του βρετανικού σινεμά η οποία απέσπασε το Μεγάλο Βραβείο στο Φεστιβάλ των Καννών και το Όσκαρ Καλύτερης Φωτογραφίας.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς
Υπηρεσία Μουσείων
Τ: 210 3256928 | www.piop.gr

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, 842 01, Πάνορμος Τήνου
Τ: 22830 31290 www.piop.gr

Μουσείο Μαστίχας Χίου
Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), 82 102 Χίος
Τ: 22710 72212 www.piop.gr

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 220 07 Δημητσάνα
Τ: 27950 31630 www.piop.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos