Αυλαία έναρξης του 12ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Σίφνου!

07 Σεπτεμβρίου 2018 16:05

Το 12ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας Σίφνου "Νικόλαος Τσελεμεντές" είχε επίσημη "πρώτη" το βράδυ της Πέμπτης 6 Σεπτεμβρίου στο γραφικό Αρτεμώνα!


Το Φεστιβάλ έγινε και πάλι η ευχάριστη αιτία για το ετήσιο αντάμωμα των Κυκλαδιτών και την επικοινωνία τους, με αφορμή την παραδοσιακή και τόσο πλούσια γαστρονομική κουλτούρα των ιδιαίτερων τόπων τους.
Η πρώτη συνεύρεση των Κυκλαδιτών που παίρνουν φέτος μέρος στο Φεστιβάλ, έγινε το βράδυ της Τετάρτης 5 Σεπτεμβρίου στο δείπνο που παρατέθηκε στις φιλοξενούμενες αντιπροσωπείες στον Ταξιάρχη της Μυρισίνης.

Πιο πλούσια ωστόσο και ενδιαφέρουσα από κάθε άλλη φορά ήταν η επίσημη εναρκτήρια βραδιά του, την Πέμπτη, προοίμιο της φετινής διαφαινόμενης επιτυχίας του!

Λίγο πριν πέσει το βραδάκι, κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται στην πλατεία του Αρτεμώνα για την πρώτη εκδήλωση της βραδιάς που ήταν αφιερωμένη στους λιλιπούτειους μάγειρες. Στα "Παιδομαγειρέματα" οι μικροί θιασώτες του Φεστιβάλ πειραματίστηκαν αρκούντως με μαγειρικά υλικά παίζοντας και δημιουργώντας μοναδικές νοστιμιές με τα χεράκια τους!

Ακολούθησε το θερμό καλωσόρισμα της φιλόξενης Σίφνου στις αντιπροσωπείες μαγείρων από τις Κυκλάδες και μια πρώτη παρουσίαση της ιδιαίτερης γαστρονομικής τους ταυτότητας ανά νησί. Σειρά είχε κατόπιν το μαγειρικό έργο στην... πράξη στο οποίο πρωτοστάτησαν οι αντιπροσωπείες της Μυκόνου, της Κέας, της Κύθνου, της Κιμώλου, της Σύρου και της Σίφνου οι οποίες παρουσίασαν παραδοσιακές, έξοχες πίτες των νησιών μαζί με την σεφ και Πρέσβειρα του Νοτίου Αιγαίου - Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 κα. Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Έπειτα τη μαγειρική "σκυτάλη" πήρε η παρουσίαση του πιο εμβληματικού σιφναίκου πιάτου από τον σεφ, συγγραφέα και δημοσιογράφο μαγειρικής κ. Ηλία Μαμαλάκη. Ήταν φυσικά η περίφημη ρεβιθάδα, το πιο νόστιμο, πατροπαράδοτο έδεσμα της Σίφνου που αγαπήθηκε όσο λίγα πιάτα αφότου έγινε διάσημο!

Ακολούθησε η παρουσίαση μαγειρικών νοστιμιών με ξενικό ταπεραμέντο! Η Βραζιλιάνα σεφ Marcia Argiris και ο Ιταλός σεφ Francesco Paldera μας ταξίδεψαν με τις γεύσεις τους στις όμορφες χώρες τους μεταφέροντας την "ατμόσφαιρα" της σπουδαίας μαγειρικής παράδοσής τους, στην καρδιά του Αιγαίου, στη Σίφνο!

Μέρος της βραδιάς ήταν και η παρουσίαση του Γαστρονομικού Χάρτη των Κυκλάδων αλλά και η ομιλία του κ. Γιάννη Τσελεμεντέ για τον ΝΙΚΟ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕ το αείμνηστο τέκνο της Σίφνου που άφησε σπουδαία γαστρονομική παρακαταθήκη στον χώρο του Ελληνικού μαγειρικού πολιτισμού.

Η βραδιά έκλεισε όμορφα με ένα νοσταλγικό μουσικό ταξίδι μέσα από νότες αφιερωμένες στις μνήμες και τα βιώματα των Ελλήνων θαλασσινών υπό τον τίτλο "Αν δεις καράβι να περνά"όπου συμμετείχαν η χορωδία ενηλίκων Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου "Φραγκίσκη Ψυχαροπούλου Καρόρη" και η παιδική χορωδία Μ.Ε. Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου.

Το όνειρο και τη μαγεία του θαλασσινού ταξιδιού ακολούθησε μια μεγάλη εκδήλωση παρουσίασης παραδοσιακής μουσικής και χορών από την Πάρο, την Ισπανία, τη Λέρο, τον Πόντο, την Αμοργό και την Κύπρο. Μια πανδαισία ήχων, χρωμάτων και χορευτικών κινήσεων, ξεσήκωσε το πολυπληθές κοινό που παρακολουθούσε εκστασιασμένο να ξεδιπλώνονται επί σκηνής μορφές της τοπικής παράδοσης που μάγεψαν και ενθουσίασαν!

Ο παλμός της παραδοσιακής νησιώτικης μουσικής ηχούσε και στα στενά του Αρτεμώνα όπου λαϊκοί καλλιτέχνες από τη Σίφνο, την Σχοινούσα και την Αμοργό έδιναν τον τόνο των ιδιαίτερων ακουσμάτων του τόπου τους!

Στις εκδηλώσεις της βραδιάς ανήκε και το περίφημο εικαστικό εργαστήρι του εικαστικού Γιάννη Δανέλη, το οποίο συνδύαζε καλλιτεχνικά και πρωτότυπα την τέχνη της γαστρονομίας με εκείνη της αγγειοπλαστικής, δίνοντας μια νέα διάσταση στο Φεστιβάλ και εναρμονίζοντας περίφημα τις δύο μεγάλες παραδόσεις της φιλόξενης Σίφνου η οποία αγκάλιασε από την πρώτη ήδη ημέρα με θέρμη τους επισκέπτες της προδιαγράφοντας την όμορφη συνέχεια του Φεστιβάλ για δύο ακόμη ημέρες!

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos