Μια πεζοπορία γνωριμίας με τα φυτά της Άνδρου, με πρωτοβουλία των ομάδων του LIFE Andros Park και των εθελοντών του Andros Routes

23 Μαϊος 2019 12:06

Πολλά και ενδιαφέροντα εντόπισαν οι περιπατητές που συμμετείχαν στην εξόρμηση για παρατήρηση αυτοφυών φυτών της Άνδρου, που διοργανώθηκε στην περιοχή της Άρνης και των Ρεμάτων από τις ομάδες του LIFE Andros Park και εθελοντών του Andros Routes, το Σάββατο, 11 Μαΐου.

Συνολικά, συμμετείχαν 41 περιπατητές, με τον μικρότερο να είναι μόλις 2 ετών, μόνιμοι και εποχιακοί κάτοικοι από όλες τις γωνιές του νησιού. Αν και κάπως κουραστική η διαδρομή, ο υπέροχος καιρός, το πηγαίο ενδιαφέρον όσων συμμετείχαν και τα ενδιαφέροντα ευρήματα, αποζημίωσαν όσους αποφάσισαν να αφιερώσουν το πρωινό του Σαββάτου στη γνωριμία με τη φύση της Άνδρου.

Τη ξενάγηση έκαναν οι Δρ. Παναγιώτης Τρίγκας και Δρ. Ηλίας Πολέμης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα δύο προγράμματα LIFE που υλοποιούνται στο νησί (LIFE Andros Park, LIFE Terracescape), καθώς και την εθελοντική προσπάθεια Andros Routes που τα τελευταία χρόνια έχει διανοίξει, σηματοδοτήσει και συντηρεί ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών 180km σε όλο το νησί.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από το γεφυράκι των Ρεμάτων από όπου και η ομάδα ανηφόρισε παρόχθια κατά μήκος της σηματοδοτημένης διαδρομής 13, σε ένα από τα δάση σκλήθρων που απαντώνται στην Άνδρο. Εκεί ενημερώθηκε για την ιδιαιτερότητα και τη σημασία των δασών σκλήθρων της Άνδρου, των νοτιότερων της Ευρώπης, καθώς και για τις βροχοπτώσεις του 2016 που οδήγησαν στην καταστροφή μέρους τους.

Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της συμβίωσής τους με τα μανιτάρια για τη διατήρηση του δάσους. Στη συνέχεια ανηφορίζοντας προς την Άρνη, κατά μήκος της σηματοδοτημένης διαδρομής 11, εντοπίστηκαν και παρουσιάστηκαν διάφορα είδη φυτών και μανιταριών. Μετά από ένα διάλειμμα στην εκκλησία της Παναγίας στην Άρνη, μέρος της ομάδας συνέχισε ακολουθώντας τη σηματοδοτημένη κυκλική διαδρομή της Άρνης.

Σχεδόν όλα τα δενδρώδη είδη της παραποτάμιας βλάστησης του νησιού βρέθηκαν κατά μήκος της πεζοπορικής διαδρομής , ενώ κοντά στο χωριό Ρέματα τα σκλήθρα κυριαρχούσαν μαζί με τα πλατάνια. Ανηφορίζοντας προς την Άρνη η ομάδα περπάτησε μέσα σε ένα όμορφο δάσος με βελανιδιές, πουρνάρια, σφενδάμια, κοκκορεβυθιές («τσερουβιές» στην τοπική διάλεκτο) και άλλα χαρακτηριστικά μεσογειακά δέντρα και θάμνους. Όμορφα ανθισμένα αγριολούλουδα, όπως τα Ornithogalum nutans, Campanula spathulata, Legousia speculum-veneris και Hypericum perfoliatum στόλιζαν τα ανοίγματα του δάσους.

Αν και ο σκοπός της εξόρμησης ήταν η παρατήρηση φυτών και η εποχή δεν ευνοεί τα μανιτάρια ήταν ευχάριστο το γεγονός ότι εντοπίστηκαν εκπρόσωποι του βασιλείου των μυκήτων όπως ένα «λαόρχι» (μανιτάρι του γένους Bovista), μια «ίσκα» σε κορμό πουρναριού (Fuscoporia torulosa) και ένα «βρωμομανίταρο» (Clathrus ruber).

Επόμενη εξόρμηση για γνωριμία με τα μανιτάρια της Άνδρου το φθινόπωρο, το οποίο ευχόμαστε να είναι αρκούντως βροχερό!

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos