Η Αγγελική Κωβαίου-Ψακή Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών

03 Αυγούστου 2020 14:20

Η Αμοργιανή ποιήτρια, στιχουργός και πεζογράφος Αγγελική Κωβαίου-Ψακή είναι η νέα Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.


Η εκλογή της σε αυτή την υψηλή πνευματική θέση αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Αμοργό και συνεχίζει την παράδοση του νησιού μας σε ανθρώπους της Τέχνης και του Πνεύματος.

Η Αγγελική Ψακή-Κωβαίου, Ποιήτρια, στιχουργός και πεζογράφος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμοργό. Από νεαρής ηλικίας ασχολείται με την ποίηση και την πεζογραφία και αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Συνδυάζει την ποίηση με τη στιχουργική και δικοί της στίχοι μελοποιήθηκαν από το μουσικοσυνθέτη Γιώργο Δεσποτίδη σε δύο δισκογραφικές δημιουργίες, που κυκλοφόρησαν με τους τίτλους «Ω Παναγιά της Αμοργού» και «Της ψυχής μου το φεγγάρι».

Τον Ιούνιο του 2006, υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Κυκλάδων παρουσιάστηκαν σε συναυλία στην Άνδρο, μελοποιημένα ποιήματά της υπό τον γενικό τίτλο «Κυκλάδες», με τη συνοδεία της ορχήστρας σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού. Τα ποιήματα απέδωσε η τραγουδίστρια Μαρία Σουλτάτου. Η ίδια συναυλία επαναλήφθηκε τον Ιούνιο του 2010 στο χώρο εκδηλώσεων του Μετρό Συντάγματος.

Ακολούθησαν και άλλες συναυλίες των δημιουργιών της στην Αμοργό με το «Οκτέτο εγχόρδων Αθηνών», υπό τη διεύθυνση του Παντελή Δεσποτίδη, αλλά και στην Αθήνα (Ο.Α.Κ.Α. ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ). Η κοινωνική της δραστηριότητα είναι πλούσια και είναι ενεργό μέλος πολλών πολιτιστικών συλλόγων. Με πρωτοβουλία της και σε συνεργασία με το Δήμο Αμοργού απ’ το (2011 – 2014) και με πολιτιστικά σωματεία, θεσμοθετήθηκε βραδιά ποίησης στην Αμοργό, όπου η ίδια επιμελήθηκε και παρουσίασε μεγάλους Έλληνες ποιητές (Γκάτσος, Ρίτσος Φωστιέρης) και διέσωσε τους λαϊκούς ριμαδόρους του τόπου.

Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς ποίησης και έχει βραβευθεί με Α΄ βραβείο σε τρεις από αυτούς.Το 2011 στους δελφικούς αγώνες ποίησης με το έργο «Απολλώνειο Ανέσπερο Φώς». Επίσης τον Ιούνιο 2017 απέσπασε Α΄ Παγκόσμιο Βραβείο στην Αμφικτιονία Ελληνισμού με το έργο «Με τα μάτια της ψυχής». Συμμετέχει σε κριτικές επιτροπές λογοτεχνικών διαγωνισμών. Έχει υπάρξει λογοτεχνική πρόεδρος των Δελφικών Αγώνων Ποίησης (2014 και 2018) της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.

Από το 2013 ως το 2019 υπήρξε έφορος της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών». Το 2020 αναδείχθηκε Πρόεδρος.

Έργα της έχουν συμπεριληφθεί σε ποιητικές ανθολογίες, και στην μεγάλη εγκυκλοπαίδεια νεοελληνικής λογοτεχνίας του Χάρη Πάτση. Έχουν μεταφραστεί επίσης στα Αγγλικά, Ιταλικά και Ουκρανικά.

Τον Ιούνιο του 2013 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ η ποιητική σύνθεση «Ιριδισμοί Ψυχής» και το Δεκέμβριο του 2016 τη δεύτερη ποιητική συλλογή «Χαραγή στη Λήθη».

Υπό έκδοση βρίσκεται η τρίτη ποιητική της συλλογή και ένα παραμύθι.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos