Σωτήρης Μαργώνης – «Στις Κυκλάδες Έμορφα ‘Ναι» (2006)

15 Νοεμβρίου 2020 14:51

Ο Σωτήρης Μαργώνης - Ανδριώτης στην καταγωγή - με σημαντική θητεία και συνεργασίες ως δεξιοτέχνης του βιολιού παρουσίαζε τότε, το 2006, μια συλλογή με σκοπούς και τραγούδια που σαν κεντρικό άξονα έχουν τις Κυκλάδες.

Ο δίσκος «Στις Κυκλαδες έμορφά 'ναι» (εκδόσεις Μελωδικό Καράβι) διαφέρει από τις συχνά αποστεωμένες και μουσειακού χαρακτήρα σοβαροφανείς εκδόσεις, από τη μια, ενώ από την άλλη δεν έχει καμία σχέση με τις φτηνές και κακέκτυπες, δήθεν νησιώτικες κυκλοφορίες που με άλλοθι ένα βιολί και δυο - τρεις τυποποιημένες μελωδίες κακοποιούν ακόμη και τα όσια και ιερά του είδους.

Ο Μαργώνης με τις ενορχηστρώσεις και διασκευές του αποδίδει τα κομμάτια στο γράμμα του νόμου αλλά με νεύρο, λάμψη, γνώση του αντικειμένου και τεχνική. Σε αυτό βοηθούν και οι υπόλοιποι μουσικοί και ερμηνευτές των τραγουδιών (Κατερίνα Παπαδοπούλου, Ασπασία Στρατηγού, Θοδωρής Μέρμηγκας, Σταμάτης Γκρίελας, Νίκος Τσιατσούλης, Μάξιμος Κοντιζάς, Φραγκίσκος Τζιωτάκης, Κώστας Μήτσιος, Νίκος Μέρμηγκας, Γιαννούλης Μαργώνης, Ελένη Φιλίππα, Κώστας Μερετάκης, Βασίλης Μπακαγιάννης).

Έξυπνες και πέραν των χιλιοτετριμμένων οι επιλογές του ρεπερτορίου, με πολύ όμορφα και ιδιαίτερα οργανικά θέματα. Καλαίσθητη έκδοση, με γλωσσάρι, σύντομες πληροφορίες για τον κάθε τραγούδι, μήνυμα, ευχαριστίες και σύντομο βιογραφικό του «τότε» Σωτήρη Μαργώνη κι ένα εύστοχο σημείωμα του αξέχαστου -για πολλούς λόγους- Γιώργου Ε. Παπαδάκη, που με αφορμή την εν λόγω εργασία έθετε τα ζητούμενα της παράδοσης, τους τρόπους, το πνεύμα και το ήθος, με τα οποία οφείλει να προσεγγίζεται από τους σύγχρονους καλλιτέχνες και να ταξιδεύει στα χρόνια.

Ξανάκουσα την εργασία αυτή, τωρινά, και μ’ άρεσε το ίδιο, όπως παλιά.

ogdoo.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos