Ο πρώτος λογοτεχνικός διαγωνισμός αποκλειστικά για τις Κυκλάδες!

02 Ιουλίου 2023 13:51

Είστε από τις Κυκλάδες και θέλετε να γίνετε συγγραφέας;

Οι Εκδόσεις Σταθερός κάνουν το όνειρό σας πραγματικότητα αφού ο Πρώτος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός που διοργανώνουν αφορά αποκλειστικά τα νησιά μας! Οι ντόπιοι νικητές που θα αναδειχθούν θα δουν το έργο τους να εκδίδεται σε ένα ενιαίο, συλλογικό, βιβλίο χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των συγγραφέων! Διαβάστε παρακάτω τις λεπτομέρειες για να δηλώσετε συμμετοχή.

Ο Πρώτος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός των Εκδόσεων Σταθερός, που εδρεύουν στην Πάρο, στοχεύει στην ανάδειξη ιστοριών από τις Κυκλάδες που επικεντρώνονται σε αναμνήσεις και βιώματα από τον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Αυτές οι ιστορίες μπορεί να είναι αυτοβιογραφικές ή μη, μπορεί να τις έχετε ακούσει από παλιότερους, να αφορούν, για παράδειγμα, πανηγύρια και συνήθεια άλλων εποχών, τοπικές περιπέτειες ή ιστορίες της δύσκολης καθημερινής ζωής, ή να πρόκειται απλά για παραμύθια που σας έλεγαν η γιαγιά και ο παππούς σας. Με άλλα λόγια, γίνεται δεκτό οποιοδήποτε διήγημα είναι σχετικό με το θέμα του διαγωνισμού, το οποίο επίσημα είναι «Ο κόσμος του χθες στις Κυκλάδες».

Δικαίωμα συμμετοχής έχει έχει ο καθένας, ανεξαρτήτως ηλικίας, αρκεί να είναι κάτοικος των Κυκλάδων, ή άτομο που μεγάλωσε στα νησιά μας και πλέον ζει σε άλλη περιοχή, αλλά μπορεί να αφηγηθεί μια τοπική ιστορία του «χθες».

Συγκεκριμένα, ο κάθε υποψήφιος/-φια μπορεί να συμμετάσχει με:

è Έως δύο (2) ξεχωριστά έργα τα οποία μπορούν να έχουν έκταση από 500 έως και 5.000 λέξεις έκαστα.

è Τα λογοτεχνικά έργα θα πρέπει να είναι σε πεζή μορφή και να μην έχουν δημοσιευτεί με οποιονδήποτε τρόπο,ή σε μέσο, στο παρελθόν.

è Όλα τα έργα πρέπει να είναι δακτυλογραφημένα σε αρχείο WORD και να σταλούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. έως τις 15 Νοεμβρίου 2023.Το αρχείο θα πρέπει να φέρει την ονομασία «Διαγωνισμός Εκδόσεων Σταθερός – Τίτλος», δηλαδή τον τίτλο του έργου σας.

è οι υποψήφιοι συγγραφείς πρέπει να στείλουν ακόμη ένα δεύτερο αρχείο Word με ονομασία «Προσωπικά Στοιχεία - Ονοματεπώνυμο», που θα περιέχει τις εξής πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ηλικία, τόπο κατοικίας, την κύρια ενασχόληση σας, καθώς και έναν αριθμό σταθερού και έναν κινητού τηλεφώνου. Στην περίπτωση που ο τόπος κατοικίας διαφέρει από τον νομό Κυκλάδων, θα πρέπει συνοπτικά να προσθέσετε τον «παλιότερο τόπο κατοικίας», που να αποτελεί περιοχή των Κυκλάδων σημειώνοντας και τη σχετική χρονολογία, ώστε να έχετε δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό.

Να επαναλάβουμε πως από κανέναν νικητή ή νικήτρια δεν θα ζητηθεί οικονομική συνεισφορά για τη συλλογική έκδοση του έργου. Σκοπός του Διαγωνισμού παραμένει τόσο η λαογραφική αποτύπωση των κυκλαδίτικων ηθών και εθίμων, όσο και η ανάδειξη της τοπικής λογοτεχνίας. Για τον λόγο αυτό, οι Εκδόσεις Σταθερός παρακινούν τους υποψήφιους να χρησιμοποιήσουν ιδιώματα των τοπικών διαλέκτων, ενώ είναι πολύ πιθανόν το συλλογικό έργο να μεταφραστεί και να εκδοθεί και σε δεύτερη γλώσσα, με πιθανότερη τα αγγλικά.

Στόχος των Εκδόσεων Σταθερός είναι να εκδοθούν όσο το δυνατόν περισσότερες τοπικές ιστορίες και να αναδειχθούν νεοεμφανιζόμενοι συγγραφείς. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει προκαθορισμένος αριθμός νικητών. Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στο διάστημα ενός μήνα από την προθεσμία λήξης και πριν τις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Τέλος, ο συγγραφέας και εκδότης Κωνσταντίνος μας έγραψε τα εξής:

«Είναι ένας διαγωνισμός με μόνο νικητή τις Κυκλάδες μας. Ένας διαγωνισμός που θα κρατήσει ζωντανές τις αναμνήσεις μας. Νομίζω, μάλιστα, πως είναι η μεγαλύτερη συλλογική προσπάθεια που έχει γίνει, όχι μόνο σε λαογραφικό αλλά και σε λογοτεχνικό επίπεδο στα νησιά μας. Φιλοδοξώ και εκτιμώ πως θα είναι ένα έργο μεγάλης λαογραφικής αξίας. Θα ακούσουμε ή μάλλον θα διαβάσουμε ιστορίες και συνήθειες που είτε έχουν εκλείψει είτε έχουν περιοριστεί, είτε αναβιώνουν ακόμα και σήμερα. Στο μυαλό μου έχω πως θα μάθουμε για ιστορίες τόσο παλιές, αλλοτινές και ίσως και περασμένες! Σε κάθε περίπτωση το έργο αυτό, το οποίο θα κυκλοφορήσει την επόμενη άνοιξη ή καλοκαίρι θα είναι ένας διαχρονικός λαογραφικός θησαυρός, για να τον ανακαλύψει όποιος αγαπά τα νησιά μας, είτε Έλληνας είτε ξένος.»

Σημείωση: Οι Εκδόσεις Σταθερός διατηρούν το δικαίωμα να αλλάξουν τους όρους του διαγωνισμού εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos