Αναβίωση του εθίμου της «Βεγγέρας» από το ΠΙΟΠ στην Τήνο

27 Σεπτεμβρίου 2023 17:59

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας (1/10), οργανώνει μουσικές συναντήσεις αναβίωσης του εθίμου της «Βεγγέρας»,από την Κυριακή 1ηΟκτωβρίου2023 (ώρα 11:00), στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Τήνου.

Η «βεγγέρα», έθιμο που συναντάται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, αποτελούσε κοινωνική πρακτική με τη μορφή αυτοσχέδιας και αυθόρμητης εορταστικής εκδήλωσης. Επρόκειτο για βραδινές συγκεντρώσεις φίλων ή συγγενών σε σπίτια, συνοδεία ζωντανής μουσικής και χειροποίητων εδεσμάτων, που διαρκούσαν ώρες και αποσκοπούσαν στην ψυχαγωγίακαι στην ανάπτυξη των σχέσεων της κοινότητας.Άρρηκτα συνδεδεμένη με τη λαογραφία, τη γαστρονομία και την πολιτιστική κληρονομιά, η«βεγγέρα» μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά και εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε εποχής.

Στο πλαίσιο αναβίωσης του εθίμου, θα πραγματοποιηθούν τέσσεριςσυναντήσεις, τις Κυριακές 1/10, 15/10, 29/10, 5/11 (ώρα 11:00), στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της Τήνου, με τονΓιάννη Μιχαήλ και τηνΤόνια Ρουγγέρη να παρασύρουν τους φιλοξενούμενουςτου κέντρου σε ένα μουσικό ταξίδι μνήμης και αναμνήσεων, χαράς και νοσταλγίας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos