7η Διεθνή Συνάντηση του προγράμματος Mare Nostrum στη Σικελία

12 Μαϊος 2012 14:19

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Mare Nostrum, εδώ και 3,5 χρόνια, από το 2009, συνεργάζονται στενά 6 πόλεις – λιμάνια, 6 χωρών της ανατολικής Μεσογείου. Από την πλευρά της Ελλάδος, ο Δήμος της Ρόδου είναι βασικός «εταίρος» του προγράμματος με «συνεργάτη» το «Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο», και το Τμήμα Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Από 19-21 Απριλίου 2012, πραγματοποιήθηκε η 7η Διεθνής Συνάντηση εργασίας, στη Σικελία, ένα ιστορικό και πολύ συγγενικό με την Ελλάδα και τη Ρόδο νησί της Ιταλίας, κομμάτι της «Μεγάλης Ελλάδας». Η Συνάντηση «μοιράστηκε» σε 4 πόλεις» του νησιού: το Παλέρμο, το Καστελβετράνο, τη Σελινούντα και τη Μαρσάλα. Σε κάθε μία από αυτές εκτυλίχθηκε ένα μέρος της Συνάντησης, όπως το είχαν σχεδιάσει οι επί κεφαλής του προγράμματος και συντονιστές του δηλ. το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

Το πρόγραμμα Mare Nostrum αποτελεί μια πρόκληση για την ανάπτυξη του τουρισμού στη Μεσόγειο, με βασικό στόχο την ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών της. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, υπάρχει απαίτηση να αναπτυχθεί η τουριστική οικονομία, στηριζόμενη σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο τουριστικών προορισμών ποιότητας. Να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα συνολικά της Μεσογείου και να στηριχθεί σε αξίες κοινές στις χώρες που βρέχονται από τη μεγάλη αυτή θάλασσά μας.

Η υλοποίηση της διεθνούς συνάντησης στη Σικελία, έγινε με τη σύμπραξη ενός σημαντικού Οργανισμού του Συμβουλίου της Ευρώπη με την επωνυμία «La Rotta dei Fenici» (στα ελληνικά Ο Δρόμος των Φοινίκων ή Ένα Πολιτιστικό Δρομολόγιο των Φοινίκων). Ο Οργανισμός αυτός είχε αναλάβει την όλη διοργάνωση, τη γνωριμία με τους τοπικούς Φορείς και τις παραδοσιακές αγορές ειδικά στον τομέα των τροφίμων. Επίσης είχε εξασφαλίσει τη φιλοξενία του συνεδρίου στην έδρα του Ιδρύματος Giuseppe Whitacker στο Παλέρμο την πρωτεύσουσα της Σικελίας την τελευταία μέρα της Συνάντησης.

Το πρόγραμμα της Συνάντησης ήταν το εξής:

1η μέρα 19 Απριλίου 2012. Ολοήμερη Συνάντηση Εργασίας στο Δημαρχείο της μικρής πόλης Καστελβετράνο, όπου παρουσιάστηκε η πορεία του προγράμματος, για το διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2012 και η εργασία όλων των δημόσιων και ιδιωτικών Φορέων της κάθε χώρας που συμμετέχει. Παράλληλα στον ίδιο χώρο έγινε η έκθεση των πόστερς που δημιουργήθηκαν από τις ποικίλες δραστηριότητες των συνεργατών του προγράμματος στις έδρες τους και μεταξύ αυτών και της Ρόδου.

2η μέρα, 20 Απριλίου, έγιναν επισκέψεις στις τοπικές αγορές τροφίμων, στην πόλη Μαρσάλα. Οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της πόλης όπου υπάρχει εκτεθειμένο μέρος πολεμικού φοινικικού πλοίου και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο φοινικικής περιόδου, του μικρού νησιού Mothya ή Mozia (ελλ. Μόθυα) δίπλα στις αλυκές του Στανιόνε και Τράπανι.

3η ημέρα, 21 Απριλίου, οι σύνεδροι επισκέφθηκαν το Παλέρμο και παρακολούθησαν το Συνέδριο του προγράμματος με θέμα «Οι πόλεις λιμάνια και οι αγορές τους δια μέσου των αιώνων». Το συνέδριο έγινε στη Οικία Malfitano, έδρα του Ιδρύματος Giuseppe Whitacker στο κέντρο της πόλης. Σε αυτό μίλησαν ειδικοί επιστήμονες για τις αρχαίες αγορές στην περιοχή της Ν. Ιταλίας και Σικελίας και τον τρόπο συντήρησης των ψαριών στην αρχαιότητα σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, ειδικά τα πιο πρόσφατα, που εντοπίστηκαν στα περίχωρα της Ρώμης. Παρουσιάστηκαν επιστημονικές ανακοινώσεις, για να γίνει ευρύτερα γνωστός ο ρόλος των Φοινίκων στις Μεσογειακές πόλεις που ανέπτυξαν εμπόριο παρά τις μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους. Η παρουσία των Φοινίκων υπήρξε ανέκαθεν αντικείμενο έρευνας ειδικών επιστημόνων, σαν στοιχείο συνέχειας μεταξύ της 2ης και της 1ης χιλιετίας π. Χ., τότε που ήκμαζαν οι μεγάλες αυτοκρατορίες της εγγύς Ανατολής.

Οι εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων των κλάδων αρχιτεκτονικής, αρχαιολογίας, ιστορίας και γαστρονομίας, όπως και όλη η 7η Συνάντηση εργασίας του προγράμματος Mare Nostrum, έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, στο site του προγράμματος www.eh4-marenostrum.net/

Οι φορείς που ήσαν παρόντες στη Συνάντηση είναι: το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, το Πανεπιστήμιο Σεν Ζοζέφ και Μαζάλ του Λιβάνου, ο Δήμος της Τύρου του Λιβάνου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δια του Τμήματος Τουρισμού που εδρεύει στη Χίο, το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, ο πολιτιστικός Σύλλογος Ντελάρπα της Τυνησίας, ο Οργανισμός Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Μάλτας , ο Οργανισμός Paralleli του Τορίνο και ο Οργανισμός «Οι Δρόμοι των Φοινίκων» της Σικελίας.

Στη Συνάντηση της Σικελίας, την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Δημήτρης Κούτουλας και η κα Άννα Χαρίτου που παρουσίασε το έργο και του Συλλόγου «Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο», και του Δήμου της Ρόδου, ως εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του.

Η επόμενη και τελευταία Συνάντηση εργασίας και το 8ο Επιστημονικό Συνέδριο του προγράμματος, θα γίνουν στη Ρόδο, από 28 έως 30 Ιουνίου 2012. Σε αυτήν θα ανακοινωθούν τα συμπεράσματα και θα γίνει γνωστή όλη η «παραδοτέα ύλη» των φορέων που συνεργάστηκαν στο Πρόγραμμα. Αυτά θα είναι εκτός από βιβλία, χάρτες, φυλλάδια κ.α. και τα virtual tours, δηλαδή οι ηλεκτρονικές μέσω διαδικτύου ξεναγήσεις στα πιο σημαντικά σημεία των πολιτιστικών διαδρομών, κάθε πόλης που συμμετείχε στο πρόγραμμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos