Ημερίδα στη Χώρα Άνδρου

18 Μαϊος 2012 16:14

Ημερίδα για την ψυχική υγεία με θέμα «Το άγχος και η αντιμετώπισή του» διοργανώνει την Παρα-σκευή 18 Μαΐου 2012 στο Δημοτικό Θέατρο Χώρας Άνδρου η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας

Βορειοανατολικών Κυκλάδων της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑ-ΨΥ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγίου και με τον Δήμο Άνδρου.

Στην ημερίδα, που θα αρχίσει στις 7 μ.μ., θα γίνουν οι εισηγήσεις:

1. «Κρίσεις πανικού και αγοραφοβία: κλινική εικόνα και αντιμετώπιση», από τον Θεόδωρο Χαλιμούρδα, ψυχολόγο της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, θεραπευτή συμπεριφοράς,

2. «Εμφάνιση, διαχείριση και αντιμετώπιση αγχωδών διαταραχών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», από τον Νικόλαο Καπετάν Θεολόγου, διευθυντή ιατρό γενικής ιατρικής Κέντρου Υγείας Άνδρου, και

3. «Ψυχική ανθεκτικότητα στις κρίσεις», από την Αγάθη Λακιώτη, MSc συμβουλευτική ψυχο-λόγο, υπεύθυνη του κλιμακίου ΚΨΜΥ στην Άνδρο.

Στο σχολιασμό των εισηγήσεων συμμετέχουν οι: Γιώργος Αδαμόπουλος, ψυχίατρος κλιμακίου ΚΨΜΥ Άνδρου, και η Βίκυ Αντωνοπούλου, παιδοψυχίατρος κλιμακίου ΚΨΜΥ Άνδρου.

Η ημερίδα πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Κέντρου Υγείας Άνδρου, του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Άνδρου, του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου, του Συλλόγου Γυναικών Κορθίου και της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου, με ελεύθερη είσοδο για όποιον θέλει να παρακολουθήσει τις εργασίες της.

Τί είναι το άγχος και τί οι αγχώδεις διαταραχές;

Το άγχος είναι ένα οικείο συναίσθημα που σε κάποια φάση της ζωής τους βιώνουν όλοι οι άνθρωποι. Η εμφάνιση του εξασφαλίζει την απαραίτητη εσωτερική προετοιμασία έναντι καταστάσεων που βιώνονται ως εν δυνάμει ενοχλητικές, π.χ. άγχος πριν τις εξετάσεις, άγχος να ολοκληρωθεί μια εργασία, άγχος μετά από αποχωρισμούς. Το άγχος βιώνεται ως μια αόριστη αίσθηση δυσαρέσκειας και πολύ συχνά συνοδεύεται από σωματικές εκδηλώσεις, όπως ταχυπαλμία, πονοκέφαλος, στομαχι-κή ενόχληση, εφίδρωση.

Οι αγχώδεις διαταραχές συνιστούν τις συχνότερες ψυχικές παθήσεις με ποσοστά 10-16% για τους ενήλικες και 5-13% για τα παιδιά και τους εφήβους. Εμφανίζονται όταν το άγχος ξεπερνά ορισμένα επίπεδα έντασης, επεκτείνεται σε χρονική διάρκεια και συνυπάρχει με σωματικά και ψυχικά συ-μπτώματα, π.χ. κρίσεις πανικού, αποφυγή κοινωνικών εκδηλώσεων, φοβίες, έντονη ανησυχία, ευε-ρεθιστότητα, δυσκολία συγκέντρωσης. Η έντονη δυσφορία που εκλύεται στις αγχώδεις διαταραχές επιδρά στην καθημερινότητα του ανθρώπου, επηρεάζοντας την διάθεση του και μειώνοντας την α-πόδοση του στην εργασία, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζονται και οι σχέσεις του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αγχώδεις διαταραχές, αρκετά συχνά, συνυπάρχουν με άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως η κα-τάθλιψη.

Ειδικότερα η διαταραχή πανικού αποτελεί μια θορυβώδη και ψυχοφθόρα αγχώδη διαταραχή καθώς χαρακτηρίζεται από αιφνίδιες, βραχείες κρίσεις που εμφανίζονται ακανόνιστα και συνοδεύονται από έντονα συμπτώματα άγχους, φόβου καθώς και σωματικών συμπτωμάτων, όπως πχ αίσθημα πνιγμο-νής, δυσφορία στο στήθος, τάση για λιποθυμία, δύσπνοια και ρίγη ή εξάψεις, ενώ το άτομο που υ-ποφέρει από κρίσεις πανικού συχνά μπορεί να μεταφερθεί εσπευσμένα σε τμήμα επειγόντων περι-στατικών καθώς τα συμπτώματα ομοιάζουν με σοβαρές σωματικές καταστάσεις, πχ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η έγκαιρη ανίχνευση και η συνεπακόλουθη θεραπευτική παρέμβαση από ειδικό της ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες επιπτώσεις των αγχωδών διαταραχών.

Πώς σχετίζονται οι αγχώδεις διαταραχές με την οικονομική κρίση;

Η οικονομική κρίση που πλήττει την χώρα μας έχει άμεσες καθώς και μακροχρόνιες επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της ποιότητας ζωής των πολιτών. Τεκμηριωμένα, προκαλεί μείωση του συνολικού βιοτικού επιπέδου, μείωση του γενικού επιπέδου υγείας και αύξηση του ποσοστού των αγχωδών δι-αταραχών, αφού αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Η αύξηση της ανεργίας, η οικονομική δυσχέρεια, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον σχετίζονται με αυξημένο επίπεδο άγχους, που επηρεάζει τον ιστό της οικογένειας, με ψυχικές επιπτώσεις, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Τι είναι η ψυχική ανθεκτικότητα και ποια η χρησιμότητά της στην αντιμετώπιση των «κρίσε-ων»;

Η ψυχική ανθεκτικότητα έχει να κάνει με την ικανότητα των ατόμων να αντιμετωπίζουν αποτελε-σματικά τις κρίσεις, τις αντίξοες συνθήκες, τα τραυματικά γεγονότα που τους συμβαίνουν, ή ακόμα και τις καθημερινές πηγές άγχους. Σχετίζεται με την ικανότητα να ανακάμπτουν από αυτές τις κα-ταστάσεις και να προσαρμόζονται στα δεδομένα με θετικό τρόπο. Η ψυχική ανθεκτικότητα δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που είτε το έχει κανείς είτε όχι, αλλά αφορά δεξιότητες που όλοι μπορούν να μάθουν και να αναπτύξουν.

{plusone lang=el}

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos