300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Γέφυρες με τη βυζαντινή παράδοση στην Άνδρο

13 Ιουνίου 2013 12:02
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Γέφυρες με τη βυζαντινή παράδοση στην Άνδρο

test2

skandalis77

«Η βυζαντινή τέχνη είναι η πιο κοντινή σε μας μορφή της ελληνικής τέχνης», είχε πει ο Νίκος Εγγονόπουλος.

Ο ίδιος την είχε διδαχθεί κοντά στον Φώτη Κόντογλου και τα βυζαντινά στοιχεία είναι εμφανέστατα στο υπερρεαλιστικό έργο του. Μάλιστα, έλεγε ότι η βυζαντινή τέχνη είναι εξόχως σουρεαλιστική. Ο Εγγονόπουλος όμως δεν ήταν ο μόνος από τους μεγάλους Ελληνες ζωγράφους που επηρεάστηκαν βαθιά από την παράδοση της βυζαντινής ζωγραφικής και τη συνέδεσαν με τις ανατρεπτικές αλλαγές της τέχνης που γνώρισαν και ακολούθησαν κατά τον περασμένο αιώνα. Αυτό μαρτυρά η έκθεση που ετοιμάζει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Β. & Ε. Γουλανδρή στην Ανδρο, από τις 30 Ιουνίου έως τις 29 Σεπτεμβρίου.

Εκατόν τριάντα έργα των Παρθένη, Κόντογλου, Εγγονόπουλου, Νικολάου, Τσαρούχη, Παπαλουκά, Βασιλείου, Αστεριάδη, Αλμαλιώτη, Λουκίδη, Κοψίδη, Γαλάνη, Κογεβίνα, Τάσου, Σικελιώτη, Κατράκη κ.ά. έχουν συγκεντρωθεί από κρατικά και εκκλησιαστικά μουσεία, ιδρύματα, εκκλησίες και ιδιωτικές συλλογές, για να συνυπάρξουν επί τρεις μήνες στο όμορφο μουσείο της Ανδρου. Δεν συνιστούν ένα αφιέρωμα στο Βυζάντιο ούτε σε βυζαντινές εικόνες.

Σκοπός της έκθεσης «Ιστορώντας την υπέρβαση. Από την παράδοση του Βυζαντίου στη νεότερη τέχνη» είναι να αναδειχτούν οι επιδράσεις και επιρροές που δέχτηκε η νεότερη ελληνική ζωγραφική από τα βυζαντινά χρόνια και να φανεί ο τρόπος που συνέδεσαν αυτές τις επιρροές με τα μοντερνιστικά ρεύματα που ακολούθησαν.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του μουσείου, Κυριάκο Κουτσομάλλη, κάποια χαρακτηριστικά της βυζαντινής τέχνης λειτουργούν ως «προδρομικά ζωγραφικά στοιχεία» και «ευθέως παραπέμπουν σε θεμελιακές αρχές νεότερων και σύγχρονων εικαστικών ρευμάτων όπως του κυβισμού, του φοβισμού, του υπερρεαλισμού ή και του εξπρεσιονισμού». Αυτά είναι οι έντονες χρωματικές κλίμακες, οι γραμμικές εκτελέσεις και τα γεωμετρικά μοτίβα, η μετωπική διάταξη των μορφών, η έλλειψη τρίτης διάστασης, η σχηματοποιημένη γεωμετρίζουσα πτυχολογία, οι στερεομετρικοί όγκοι και η κατανομή τους στον χώρο.

Στην περίοδο του Μεσοπολέμου, τη στιγμή που οι ξένοι δεν έδειχναν κανένα ενδιαφέρον στην τέχνη του Βυζαντίου (σε αντίθεση με σήμερα), η πολυσυζητημένη Γενιά του΄30 αναζητώντας την ελληνικότητα, έστησε γέφυρες με το χθες, γιατί εκείνο το χθες μπορούσε να μπολιάσει στις σύγχρονες αναζητήσεις τους. «Η έκθεση έχει την πρωτοτυπία να μην είναι τόσο μια έκθεση των επιδράσεων της βυζαντινής τέχνης αλλά μια έκθεση της σύγχρονης εκκλησιαστικής τέχνης», σύμφωνα με τον Νίκο Ζία, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, που έχει αναλάβει την επιμέλεια. Η έκθεση περιλαμβάνει μόνο τεθνεώτες ζωγράφους που έχουν «ιστορίσει» ναούς.

Περνούμε έξω από εκκλησίες και δεν γνωρίζουμε ότι κορυφαίοι καλλιτέχνες έχουν ζωγραφίσει το εσωτερικό τους. Ο Παρθένης ζωγράφισε τον ναό του Αγίου Αλεξάνδρου στο Παλαιό Φάληρο. Ο Σπύρος Βασιλείου φιλοτέχνησε υπέροχα έργα στον ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στη οδό Σκουφά. Ο Κόντογλου έβαλε την υπογραφή του στην Καπνικαρέα, στην Αγία Βαρβάρα του Αιγάλεω και σε άλλες εκκλησίες.

Ειδικές αναφορές στην αγιογράφηση ναών και πτυχές του θέματος θα αναπτύξουν σε κείμενά τους δεκατρείς επιστήμονες στον κατάλογο του εικαστικού αφιερώματος, ο οποίος, σύμφωνα με τον επιμελητή της Χρήστο Μαργαρίτη, δεν θα είναι ένας κοινός κατάλογος έκθεσης, γιατί τα περισσότερα κείμενα αποτελούν πρωτότυπες ανακοινώσεις. Ετσι και η έκδοση, από τη «Μικρή Αρκτο», πλουτίζει το φετινό εικαστικό αφιέρωμα του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Ανδρο.

www.ethnos.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Στο AL TSANTΙRI NEWS ο Απεραθί...
Τήνος: Εκδηλώσεις από τα εργασ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

deyap xristougenna2024

agnantio new 23

banneraki

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Δεκέμβριος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

logo2

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Πέθανε ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρος της ΕΣΚΑΝΑ, Κίμων Γκιουλιστάνης

Πέθανε ο δικηγόρος και πρώην πρόεδρ...

09 Δεκεμβρίου 2025
Πάρος: Παραίτηση δημοτικής συμβούλου – Φορτισμένη η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Πάρος: Παραίτηση δημοτικής συμβούλο...

11 Δεκεμβρίου 2025
ΑΜΕΣ Μαρπησσαϊκός: Καθαρή εντολή στον Κώστα Πιπέρογλου για την προεδρία - Το νέο συμβούλιο

ΑΜΕΣ Μαρπησσαϊκός: Καθαρή εντολή στ...

09 Δεκεμβρίου 2025

Τελευταία Νέα

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε μπλόκο της Τροχαίας στη Σταδίου: Έκανε αλκοτέστ για να δει πώς γίνεται

Επίσκεψη Μητσοτάκη σε μπλόκο της Τρ...

14 Δεκεμβρίου 2025
Στο φεστιβάλ «Atreju» του κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» συμμετείχε ο Θάνος Πλεύρης (βίντεο)

Στο φεστιβάλ «Atreju» του κόμματος...

13 Δεκεμβρίου 2025
«Θα ανταποδώσουμε» δηλώνει ο Τραμπ για την επίθεση σε κομβόι στη Συρία με τρεις νεκρούς (βίντεο)

«Θα ανταποδώσουμε» δηλώνει ο Τραμπ...

13 Δεκεμβρίου 2025

MHT

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] - [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Ανδρέας Μπελεγρής
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ