Το ντοκιμαντέρ «Hippie-Hippie! Matala!Matala!» στο Δίκτυο Μουσείων του ΠΙΟΠ

24 Απριλίου 2014 17:57

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, συνεχίζει τον κύκλο προβολών επιλεγμένων ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα, ταυτοχρόνως, σε όλα τα μουσεία του δικτύου του.

Το επόμενο ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί στα μουσεία του ΠΙΟΠ, την Τετάρτη 30 Απριλίου στις 19:00, είναι το «Hippie-Hippie!Matala!Matala!» (2013 – 75') σε σκηνοθεσία Γιώργου Βαρελά και έρευνα-σενάριο της Μαρίας Κουφοπούλου. Στο πλαίσιο της προβολής, ο σκηνοθέτης θα βρεθεί στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου για να το παρουσιάσει και να συνομιλήσει με το κοινό.

Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη για το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ:

Μέσα από συνεντεύξεις πρώην χίπηδων και ντόπιων αλλά και σπάνιο αρχειακό υλικό, το ντοκιμαντέρ διερευνά τους μύθους και τις αλήθειες για τους χίπηδες στα Μάταλα της Κρήτης από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60 έως τον διωγμό τους, με πρωτοβουλία της τοπικής εκκλησίας και ανάμειξη της χωροφυλακής και του στρατού.

Τον Ιούνιο του 2011, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Γερμανού δημοσιογράφου Arn Strohmeyer «Ο Μύθος των Ματάλων», εκατοντάδες πρώην «ένοικοι» των σπηλαίων συναντήθηκαν ξανά στα Μάταλα σε ένα μεγάλο «hippies reunion». Ποιοι ήταν στην πραγματικότητα οι χίπηδες; Πώς έφτασαν στα Μάταλα; Ποιες ήταν οι σχέσεις τους με τους ντόπιους και τελικώς, τι σημαίνει να είσαι χίπης;

Ο Δημήτρης Πουλικάκος, που υπογράφει και την πρωτότυπη μουσική του ντοκιμαντέρ, πρώην χίπηδες όπως οι Γερμανοί Αρν και Έλμαρ, οι Αγγλίδες αδελφές Σίρλευ και Παμ, και ντόπιοι, όπως η γιαγιά Κατερίνα που είχε το περίπτερο, ο Στέλιος που ζει τώρα στην Καλιφόρνια και είχε το θρυλικό Mermaid café αλλά και ο Γιώργης, ο φτωχός Ματαλιώτης ψαράς και φίλος της Τζόνι Μίτσελ, σχολιάζουν ζητήματα όπως οι σχέσεις μεταξύ ντόπιων και χίπηδων, ο πόλεμος στο Βιετνάμ, η Χούντα στην Ελλάδα, τα ναρκωτικά και το ελεύθερο σεξ, η εκκλησία κ.ά.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μία παραγωγή του Τμήματος Νεανικών και Επιμορφωτικών Προγραμμάτων της πρώην ΕΡΤ ΑΕ. και έκανε πρεμιέρα, πέρυσι, στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos