×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

«Ασπίδα» στον Υδρόμυλο Εμπειρίκου στην Ανδρο

09 Μαϊος 2014 11:15

Ανάσα για τον «Υδρόμυλο Εμπειρίκου» στην Aνδρο με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

Το ΚΣΝΜ, κατά πλειοψηφία, γνωμοδότησε, για δεύτερη φορά, κατά των οικοδομικών εργασιών σε πλησίον του υδρόμυλου οίκημα, μια και το θέμα επανήλθε στην ημερησία διάταξη, ύστερα από αναπομπή. Υπενθυμίζουμε ότι η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων είχε ζητήσει τη διακοπή των εργασιών στο οίκημα.

Το ΚΣΝΜ είχε γνωμοδοτήσει κατά της έγκρισης των οικοδομικών εργασιών. Ο ιδιοκτήτης, όμως, υπέβαλε αίτηση θεραπείας και η νέα συζήτηση στο ΚΣΝΜ πραγματοποιήθηκε χθες.

Διήρκεσε δύο ώρες, ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις και, εντέλει, καταψηφίστηκε η αρχική εισήγηση, για τον λόγο ότι «δεν έχει εγκριθεί αρμόδια άδεια από το ΥΠ.ΠΟ.» αφενός, αφετέρου «η υλοποιηθείσα κατασκευή βλάπτει το μνημείο».

«Το καίριο θέμα είναι ότι δεν έχει άδεια», τόνισε ο Ι. Δημακόπουλος. Συν τοις άλλοις, το παράπλευρο οίκημα αποτελεί «χοντροκομμένη προσβολή του διατηρητέου αγαθού. Θεωρώ ότι βλάπτει το μνημείο», τόνισε. Πάνω σε αυτό υπερθεμάτισε και η Μ. Βλαζάκη. «Το κτίριο είναι στην ίδια σχέση με παλαιότερο ή έχει μετακινηθεί;» ήταν η απορία που κατέθεσε ο Αγ. Καραδελόγλου, στην οποία συμφώνησε ο κ. Νικολαΐδης. «Δεν θα επιχειρούσαμε να αποφύγουμε τις διαδικασίες που ορίζει ο νόμος εάν το γνωρίζαμε», ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο Δ. Πανταζής, αρχιτέκτονας του επίμαχου οικήματος.

«Αυθαιρεσία»

«Δεν πρέπει να εγκριθούν οι οικοδομικές εργασίες. Είναι σαν να νομιμοποιούμε την αυθαιρεσία. Προσπαθούμε με αγώνα να σταματήσουμε την ασυδοσία. Μας ενοχλεί ότι δεν πήρε άδεια. Και ότι έκανε αυτό που ήθελε να κάνει, που δεν έχει σχέση με το αρχικό οίκημα», ανέφερε η Ειρ. Γρατσία από τη «Μonumenta».

Κατηγορηματικός ήταν ο Π. Τουρνικιώτης. Εχοντας δει όλες τις φωτογραφίες, ήταν σαφής ότι «το νέο κτίριο δεν έχει καμία μορφολογική σχέση με το παλαιό» και ότι «υπάρχουν ισχυρές παρεμβάσεις και στη γεωμορφολογία με την κατασκευή πεζουλών που έχουν αλλάξει όλη τη σχέση της γεωγραφίας του τοπίου». Η κατασκευή επεκτάσεων του έργου με «οπλισμένο σκυρόδεμα» αποδεικνύει ότι «έγιναν εκτενέστατες νέες κατασκευές που δεν έχουν καμία σχέση με τη μορφή του αρχικού κτιρίου». «Πρόκειται για βάναυση παραποίηση της έννοιας της επισκευής του κτιρίου», κατέληξε.

Σημειώνουμε ότι ο Υδρόμυλος Εμπειρίκου είναι ένα μεγαλοπρεπές κτιριακό συγκρότημα της Φάμπρικας του Εμπειρίκου. Πρόκειται για έναν πενταώροφο υδρόμυλο στις Στενιές της Ανδρου, εντυπωσιακότατο μνημείο, που χτίστηκε το 1876 από τον Κωνσταντίνο Εμπειρίκο. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν και υλικά που έφτασαν από το εξωτερικό.

Τα τεμάχια της τεράστιας φτερωτής συναρμολογήθηκαν από Γάλλους τεχνικούς περί το 1881.

Ο υδρόμυλος είναι κηρυγμένος διατηρητέο μνημείο από το 1991 και έχει ζώνη προστασίας 50 μ. περιμετρικά. Παρά την εγκατάλειψη, στέκει χωρίς στατικά προβλήματα αναμένοντας την αποκατάστασή του.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos