×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Τα αρχοντικά στη Σύρο ανοίγουν τις πύλες τους

23 Ιουνίου 2014 10:31

Τα παλιά αρχοντικά της Σύρου, με τα επιβλητικά αετώματα και τα περίτεχνα φουρούσια τους -που άλλαζαν ανάλογα με τη μόδα της εποχής-

και στα οποία έζησαν οι παλιές αστικές οικογένειες του νησιού, αλλά και δημόσια κτίρια με πλούσια ιστορία «ξεκλειδώνουν» τις πόρτες τους και αποκαλύπτουν τα μυστικά τους στο κοινό μέσα από μια καινοτόμα τουριστική υπηρεσία που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή στο νησί.

Σε μια πρώτη πιλοτική διαδρομή μέσα στα σοκάκια της Ερμούπολης ξεναγήθηκαν οι πρώτοι τουρίστες που έμειναν ενθουσιασμένοι με τον αξιόλογο ζωγραφικό εσωτερικό διάκοσμο των σπιτιών, τις εξαιρετικές τοιχογραφίες και οροφογραφίες, τα βιτρό, τα μαρμάρινα στοιχεία, τις γύψινες και χρωματιστές λεπτομέρειες των σπιτιών που κάποτε έσφυζαν από ζωή.

Το τριώροφο μέγαρο της ναυτικής οικογένειας Κοή, το «χρυσό σαλόνι» του «Palazzo Ploes», το νεοκλασικό σπίτι Τσιροπινά, το αρχοντικό του Μαρκησίου Νικολάου Πρασακάκη (1834) που στεγάζει το Επιμελητήριο Κυκλάδων και είναι το πρώτο χρονολογημένο αστικό νεοκλασικό σπίτι στη νεότερη Ελλάδα, το «δίδυμο σπίτι» του Απόστολου Μουμουτζή αλλά και το στολίδι της Σύρου, το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, είναι ανάμεσα στα κτίρια που αφηγούνται την ιστορία τους.

«Εργαστήκαμε περίπου δύο μήνες, ψάχνοντας να βρούμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα ιστορικά αυτά κτίρια. Ψάξαμε βιβλιοθήκες, μιλήσαμε με ανθρώπους εν ζωή, κάναμε την έρευνά μας για να είμαστε έτοιμες να παρουσιάσουμε αναλυτικά την ιστορία τους», δήλωσε η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Ντέμπη Λοΐζο, που μαζί με τους Γαλάτεια Πανουργιά, Αννα Δανά, Ελένη Μπουρλιού και τον επιβλέποντα καθηγητή τους, τον υποψήφιο διδάκτορα Σπύρο Μποφυλάτο, σχεδίασαν το πρόγραμμα στο πλαίσιο της πρακτικής τους.

«Στόχος μας είναι μια διαφορετική βιωματική ξενάγηση. Μαζί με τους τουρίστες μπαίνουμε στα σπίτια, συζητάμε την ιστορία τους, μιλάμε για την αρχιτεκτονική τους, για την οικογένεια που τα κατοικούσε και έτσι η πληροφορία γίνεται βίωμα», εξηγεί ο συντονιστής και υπεύθυνος του προγράμματος εκ μέρους της περιφέρειας Παναγιώτης Βούρος.

«Κατόπιν πρότασης του Γραφείου του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων δημιουργήσαμε ένα νέο τουριστικό προϊόν σε συνεργασία με τους φοιτητές του Τμήματος Σχεδίασης Προϊόντων και Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστήμιου Αιγαίου, το οποίο βασίζεται στις αρχές του Service Design.

Σε πρώτο επίπεδο σχεδιασμού και εφαρμογής επιλέχτηκε μια συγκεκριμένη διαδρομή εντός της πόλης, που συμπεριλαμβάνει από τα παλαιότερα τμήματά της και μερικά από τα σημαντικότερα ακίνητα, δημόσια και ιδιωτικά (κτίριο περιφέρειας, Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Θέατρο Απόλλων, κτίριο οικογένειας Κοή, Μουσείο Κυβέλη κ.ά.). Στόχος μας είναι να διευρύνουμε αυτές τις διαδρομές και στην περιφέρεια του νησιού», συμπληρώνει ο κ. Βούρος.

«Στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες οι ξεναγήσεις σε τέτοιου είδους χώρους. Οι λόγοι που ανοίγουν τα κτίρια είναι πολλοί. Αλλοι το κάνουν για να μπορούν με τα έσοδα να τα συντηρούν, άλλοι για φιλανθρωπικούς σκοπούς, άλλοι τα βλέπουν ως επιχείρηση. Η διαφορά με τη Σύρο είναι πως πολλά κτίρια του εξωτερικού δεν κατοικούνται, απλώς μένουν επιπλωμένα», δήλωσε η Ελένη Μπουρλιού, μία από τις τέσσερις φοιτήτριες που εργάζονται πάνω στο πρότζεκτ.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos