Αμοργός: 4 κεραμίστες ανοίγουν την μοναδική γκαλερί στην Αιγιάλη Κύριο

20 Ιουλίου 2024 13:21

Η Pilar Mayorga Barrientos, κεραμίστρια, κατάγεται από την Κολομβία, γεννήθηκε στο Περού, μεγάλωσε στη Βραζιλία και την Ισπανία, σπούδασε κεραμική στις Ηνωμένες Πολιτείες, έζησε για χρόνια στο Άμστερνταμ και τα τελευταία 12 χρόνια ζει και εργάζεται στην Αμοργό.

Ο Nicola de Paoli, αρχιτέκτονας και κεραμίστας, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιταλία, σπούδασε στη Βενετία και ζει στην Αμοργό τα τελευταία 14 χρόνια.

Η Sohan Μαρία Σπινθουράκη, γραφίστρια και κεραμίστρια, γεννήθηκε στην Κρήτη, μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε commercial art στο Λονδίνο και από το 2015 ζει κυρίως στην Αμοργό.

{https://www.instagram.com/p/C9cG9dmJdSt/?utm_source=ig_web_copy_link}

Και η Άννα Συνοδινού, κεραμίστρια, γεννήθηκε στο Παρίσι από Ιταλίδα μητέρα και Έλληνα πατέρα, μεγάλωσε στην κεντρική Αφρική, σπούδασε στο Παρίσι και τα τελευταία σαράντα χρόνια ζει στη Αμοργό.

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι με τους οποίους καταλήγει κανείς ριζωμένος σε ένα Κυκλαδονήσι. Είτε με την καταγωγή και το μεγάλωμα που γράφουν στο είναι των ανθρώπων ακόμα και αν βρίσκονται μίλια μακριά από το “νησί τους”. Κάτι σαν αλλιώτικη Οδύσσεια που μας ταξιδεύει πάντα προς το νησί που μοιάζει αβάσταχτα με το μέσα μας.

althea 3

Είτε με την επιλογή. Την επιλογή ανάμεσα σε δεκάδες τόπους ανά τον κόσμο ενός μικρού νησιού στην Ελλάδα που κουβαλάει όλη την ελευθερία αλλά και την αποφασιστικότητα ενός τόπου κάποιοι θέλουν εξακολουθητικά να βρίσκονται, να ριζώσουν.

Στην δεύτερη περίπτωση ανήκουν και όλες οι διαφορετικές μα παράλληλες πορείες των κεραμιστών που ριζωσαν στην Αμοργό και που φέτος αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις και τις ανησυχίες τους δημιουργώντας ένα χώρο Τέχνης, τη μοναδική μάλιστα γκαλερί του νησιού, ονόματι Althea.

Κεραμικά που μοιάζουν σμιλεμένα από το αλάτι στο βυθό της θάλασσας

althea.3

Στο ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων και την Αιγιάλη της Αμοργού, η γκαλερί Althea Ceramics πήρε τ’ όνομά της από τη μυθολογική θεά της θεραπείας, Αλθαία, συμβολίζοντας τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης, την αλληλεγγύη και τη στήριξη της κοινότητας αντικατοπτρίζοντας το όραμα των δημιουργών της για τη τέχνη και τη συλλογικότητα ως τα κύρια συστατικά στη δημιουργία συνεκτικών κοινωνικών ιστών μιας πιο χαρούμενης και υγιούς κοινωνίας.

althea 4

Η γκαλερί θα φιλοξενεί εκθέσεις κεραμικής και άλλων εικαστικών τεχνών, λαογραφικής παράδοσης και χειροτεχνημάτων. Θα αποτελεί παράλληλα τον πυρήνα διοργάνωσης σεμιναρίων και εργαστηρίων, ενώ στόχος είναι η ευρύτερη συνεργασία με το δημιουργικό δυναμικό του νησιού καθώς και με άλλους φορείς για την ανάδειξη της Τέχνης και του πολιτισμού.

{https://www.instagram.com/p/C9UYlXEs2gy/?utm_source=ig_web_copy_link}

Στην εναρκτήρια έκθεση της Althea Ceramics μπορεί κανείς ν’ ανακαλύψει έργα των δημιουργών. Τα αγγεία από πηλό υψηλής θερμοκρασίας (stoneware) που μοιάζουν σαν να έχουν σμιλευτεί από το χρόνο και το αλάτι στο βυθό της θάλασσας, αντικείμενα με προσθήκη χρυσού βάσει της τεχνικής kintsugi που μας παραπέμπουν στην ιαπωνική κοσμοθεωρία wabi sabi, γυναικεία ειδώλια που εξυμνούν την πολυδιάστατη φύση της γυναίκας, χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα εμπνευσμένα από χρώματα και σχήματα όλων των στοιχείων της φύσης.

Althea Ceramics Gallery Αιγιάλη Αμοργού

Ανοιχτά καθημερινά 18.00-22.00,

Σαββατοκύριακα 12.00-14.00 & 18.00-22.00

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos