Το ολοκαίνουργιο Εικονικό Μουσείο στην Χώρα της Τήνου

Το επισκεφθήκαμε μόλις πριν από λίγες μέρες. Αφού περιδιαβήκαμε τα σοκάκια της Χώρας της Τήνου γύρω από την εκκλησία Μαλαματένια, περνώντας ανάμεσα από τα μικρομάγαζα γεμάτα με τα κοσμήματα και τα ρούχα νέων δημιουργών, τα ζωγραφισμένα στο χέρι τραπεζάκια έξω από τα κουτουκάκια που ακολουθούν την κλίση κάθε στενοσόκακου.

Ακόμα και τα “μαγαζάκια” των παιδιών που αραδιάζουν τα ζωγραφισμένα τους βότσαλα προς πώληση στα σκαλάκια που οδηγούν στην είσοδο των τριγύρω νησιώτικων σπιτιών.

laikos politismos

Κάπου εκεί, ανακαλύψαμε και το ολοκαίνουργιο Εικονικό Μουσείο Τήνου σε μια όμορφη ανακαινισμένη μονοκατοικία με εμφανείς τους φροντισμένους σήμερα τείχους της δημιουργημένους από παλιά πέτρα.

Το Εικονικό Μουσείο Τήνου και η Τηνιακή πολιτιστική κληρονομιά
eikoniko mouseio tinou

Στο εσωτερικό του την ημέρα εκείνη βρισκόταν ο τεχνικός που εργαζόταν για να προστατεύσει τις δεκάδες ολοκαίνουργιες οθόνες από την ολόενα και συχνότερη αυτές τις ημέρες αλλαγή της τάσης του ρεύματος στη Χώρα της Τήνου.

Αλλά και η κυρία Μαρία Γρυπάρη, η ιδιοκτήτρια του Μουσείου, αρχιτέκτονας που εργάστηκε για χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού και το Τμήμα Βυζαντινής Κληρονομιάς των Κυκλάδων και που μας ξενάγησε στο νέο μουσείο με θέρμη.

diadrastiko trapezi 1

Ξεκινώντας από την γεωλογία και την δημιουργία του Αιγαίου και αξιοποιώντας τα μέσα που στηρίζονται στην ψηφιακή τεχνολογία Το Εικονικό Μουσείο Τήνου (ΕΜΤ)- Κέντρο Μελετών Αιγαίου απλώνεται σταδιακά σε μια ευρύτερη εμπειρία γνωριμίας με την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Τήνου.

Το Μουσείο συστήνοντας ομάδες εργασίας από ερευνητές, επιστήμονες, συλλέκτες και χρησιμοποιώντας αρχεία αλλά και τεκμήρια από μουσεία δημιούργησε ένα πολύπλευρο αρχείο για το νησί της Τήνου, που διατρέχει μια πλούσια πολιτιστική, πολιτισμική, λαογραφική και ιστορική θεματολογία. Καλές τέχνες, αρχιτεκτονική, γεωλογία, ναοδομία, λαογραφία περιγράφουν με τρόπο καινοτόμο την Τήνο.

3.Πετρώματα

Το Εικονικό Μουσείο Τήνου (ΕΜΤ) συλλέγει, ψηφιοποιεί και καταλογογραφεί τεκμήρια, ιστορίες, μαρτυρίες και θησαυρούς που καθορίζουν την ταυτότητα του νησιού της Τήνου, συνθέτοντας θεματικές ψηφιακές βιβλιοθήκες στις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να ανατρέξει κατά βούληση αλλά και στο χρόνο που ίδιος επιθυμεί να αφιερώσει.

Επιπλέον μπορεί να περιηγηθεί στον αρχαίο πολιτισμό της Τήνου χρησιμοποιώντας το τραπέζι με τον διαδραστικό χάρτη του νησιού, να δει να ζωντανεύουν μπροστά του τηνιακά παραμύθια σε ένα tablet που θυμίζει ανοιχτό βιβλίο αλλά και να περιηγηθεί εικονικά στο παραδοσιακό τηνιακό σπίτι του Νικόλαου Γύζη με τη βοήθεια VR glasses.

eikonikes perihgiiseis

Σκοπός του Εικονικού Μουσείου Τήνου (ΕΜΤ) είναι η δημιουργία και ο συνεχής εμπλουτισμός μιας πλήρους, ενιαίας ψηφιακής συλλογής της πλούσιας Τηνιακής κληρονομιάς, η διερεύνηση και η ανάδειξη των πολιτισμικών ιδιαιτερότητων και το τοπίο της Τήνου, και η παρουσίασή τους στο κοινό μέσα από μία σύγχρονη, καινοτόμα, διαδραστική και δυναμική εμπειρία.

Εικονικό Μουσείο Τήνου, Χώρα Τήνου
Μαλαματένιας 2,
Τήνος 842 00

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos