300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Όλοι γιατροί και δικηγόροι;

20 Ιουλίου 2012 19:16
ΕΠΩΝΥΜΩΣ
Όλοι γιατροί και δικηγόροι;
Newsroom Newsroom

Τα ελληνικά προβλήματα παρέμειναν τόσο σε εκκρεμότητα επί πολλά χρόνια, που έχουν καταστεί άλυτα.

Στα παλιά προστέθηκαν τα καινούρια που έφεραν μπαλώματα της στιγμής και «λύσεις» άσχετων πολιτικάντηδων. Ας πιάσουμε το πρόβλημα της παιδείας, το άλυτο. Τα αφήσαμε όλα, μαζεύτηκαν και στέρνιασαν, έτσι που το βασικό πρόβλημα της ελληνικής παιδείας σήμερα είναι τα πολλά άλυτα προβλήματα και η ανάγκη ταξινόμησης και ιεράρχησής τους.

Ας ασχοληθούμε με ένα απ' αυτά που επηρεάζει και γενικότερα ζητήματα της εργασίας και παραγωγής στη χώρα μας. Το Τεχνικό Λύκειο στην Πάρο έχει ελάχιστους μαθητές, ενώ το Γενικό τους περισσότερους. Γιατί άραγε η συντριπτική πλειοψηφία αρνείται την επαγγελματική εκπαίδευση και μπαίνει στη σειρά για τα Πανεπιστήμια; Αγαπούν όλοι τα γράμματα και επιθυμούν περαιτέρω σπουδές ή έγινε της μόδας να επιχειρούν όλοι το κάτι περισσότερο ενθαρρυνόμενοι και σπρωχνόμενοι από τους κάκιστους πολιτικούς στην απόκτηση πτυχίων χωρίς αντίκρισμα; Βασικός σκοπός των μαθητών έγινε να περάσουν στο Πανεπιστήμιο και όχι να φροντίσουν να έχουν στο μέλλον μια δουλειά στο χέρι και να απολαμβάνουν την ικανοποίηση ότι ο καθένας κάνει κάτι συμβατό με τις δεξιότητες και τις προτιμήσεις του και ταυτόχρονα χρήσιμο για τους άλλους. Όταν περάσουν τα 12 χρόνια στο θρανίο, δύσκολα μετά επιχειρούμε τη μάθηση κάποιας τέχνης, την άσκηση επαγγέλματος, την καλλιέργεια της γης και άλλα της τρέχουσας παραγωγικής δραστηριότητας. Μένουμε άνεργοι, αλλά με πτυχίο!

Σε τέτοιες ώρες θα έπρεπε να έχει σειρά προτεραιότητας το Τεχνικό Λύκειο (ΕΠΑΛ σήμερα) και όχι το Γενικό, που είναι για όσους έχουν μεγάλο έρωτα με τα γράμματα και ανάλογες ικανότητες. Κι ενώ στο Γυμνάσιο η εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και δεν είναι ορθό να χάνουν οι μαθητές το χρόνο τους, το καθεστώς της συνήθειας και η πίεση των πραγμάτων για 12χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση (υπερβολή που αποβαίνει σε ζημιά των νέων) έχει ως αποτέλεσμα να μη βρίσκουν κανένα εμπόδιο οι έφηβοι να τελειώνουν το Λύκειο (περνάνε όλοι ανεξαιρέτως). Σε άρθρο με τίτλο «Η μοναδική επιλογή για την Ελλάδα» ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης γράφει αυτά τα σημαντικά (Βήμα 3 Ιουνίου 2012).

Ας θυμηθούμε επίσης ότι από το 1974 ως το 2008 τα πέντε πανεπιστήμια και οι τρεις σχολές αυξήθηκαν σε 24 πανεπιστήμια και οι τεχνικές σχολές των ΚΑΤΕΕ μετατράπηκαν σε 16 ΤΕΙ, τα οποία πέρασαν το 2001 στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η τελευταία απλώθηκε σε 76 πόλεις με 512 τμήματα, προκειμένου να εξυπηρετήσει βραχυπρόθεσμα τοπικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα τη διάλυση των τοπικών οικονομιών και τη μετατροπή τους σε κοινωνίες εξυπηρέτησης των φοιτητών. Ο εκμαυλισμός των πολιτών ολοκληρώθηκε με την εισαγωγή του 95% των απολυομένων από τα λύκεια στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, τη στιγμή που σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ ο μέσος όρος δεν υπερβαίνει το 33%. Αυτή η τακτική διέλυσε την παραγωγική βάση, αφαίρεσε εργατικό και τεχνικό δυναμικό από αυτήν και δημιούργησε ένα κατά κανόνα μέτριο (με αρκετές ευτυχώς εξαιρέσεις) «επιστημινικό» προλεταριάτο, το οποίο επιζητούσε επίμονα μια θέση στο Δημόσιο.

Απότομες αλλαγές δεν μπορούμε να κάνουμε, δεν τα καταφέρνουμε και θα οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα τους νέους. Εν τούτοις πρέπει να επιχειρηθεί στροφή των μαθητών προς την Τεχνική Εκπαίδευση (απαραίτητη πρώτα και η αναβάθμιση της) και το Λύκειο να γίνει πιο αυστηρό, αφού δεν είναι υποχρεωτικό. Αλλιώς θα μπορούσε να επιχειρηθεί μαζί με την πορεία των σπουδών του κάθε νέος να ασκείται και σε μια τέχνη της προτίμησής του. Μάθε τέχνη κι άστηνε κι αν πεινάσεις πιάστηνε. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να προσθέτουμε νέους πτυχιούχους άνεργους κάθε χρόνο και θα εισάγουμε ντομάτες απ' την Τουρκία, μανταρίνια απ' το Ισραήλ και σκόρδα απ' την Αργεντινή και τεχνίτες απ' όλον τον κόσμο για τα υδραυλικά και τα ξυλουργικά μας.

{plusone lang=el}

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Η ιστορία ενός πλαστικού πιάτο...
Τι μας δείχνει ο Άκης »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

gerolykoi poster 300x250

agnantio new 23

banneraki

Epimelitirio

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Αύγουστος 2018 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

logo2

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 

 

Δημοφιλή Νέα

Συνελήφθη στην Πάρο 59χρονος διωκόμενος για βιασμό, ενδοοικογενειακή βία και οπλοφορία

Συνελήφθη στην Πάρο 59χρονος διωκόμ...

28 Νοεμβρίου 2025
Τ.Ε. Βόλεϊ Κυκλάδων: Η ματσάρα στις κορασίδες του Α.Ο. Πάρου και η παρουσία του Νηρέα

Τ.Ε. Βόλεϊ Κυκλάδων: Η ματσάρα στις...

27 Νοεμβρίου 2025
Ακίνητα: Χρυσές δουλειές στο ελληνικό real estate – Τήνος και Πάρος κινούνται υψηλότερα από το Μαϊάμι

Ακίνητα: Χρυσές δουλειές στο ελληνι...

26 Νοεμβρίου 2025

Τελευταία Νέα

Κλήρωση Τζόκερ 02/12/2025: Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν

Κλήρωση Τζόκερ 02/12/2025: Αυτοί εί...

02 Δεκεμβρίου 2025
Volley League Γυναικών: Ο Α.Ο. Θήρας υπέκυψε στην αγωνιστική ανωτερότητα του Παναθηναϊκού

Volley League Γυναικών: Ο Α.Ο. Θήρα...

02 Δεκεμβρίου 2025
Πούτιν: Αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο, είμαστε έτοιμοι

Πούτιν: Αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο, ε...

02 Δεκεμβρίου 2025

MHT

 

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Τίτλος: Parianostypos.gr
Έδρα: Καμάρες Πάρου
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Πάρου
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] - [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Ανδρέας Μπελεγρής
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ