Μονάδα Αφαλάτωσης Παροικιάς " Ώρα Μηδέν " 2007 - 2014

12 Οκτωβρίου 2014 20:45

Αγαπητέ κ.Πρόεδρε

Αισθάνομαι την υποχρέωση να θέσω υπόψην της νέας Δημοτικής Αρχής την εκκρεμότητα που υφίσταται για την λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης Παροικιάς για ένα έργο υψίστης υποδομής που δυστυχώς εξαιτίας της πλήρους αδυναμίας ενεργειών απο την πλειοψηφία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής παραμένει και κινδινεύει να καταστραφεί.

Ιστορικό : 1..Το έτος 2006 υπήρξε χρηματοδότηση απο το Υπουργείο Εσωτερικών με το ποσό 1.700.00 ευρώ στο Δήμο Πάρου για 2 μονάδες αφαλάτωσης παραγωγής 2500 m3 καθαρού νερού ημερησίως στα πλαίσια προγραμμάτων αντιμετώπισης της ανομβρίας.Η μελέτη επικεντρώθηκε σε προμήθεια 2 μονάδων και όχι στην μελέτη και διαγωνισμό για την εκτέλεση έργου δεδομένου ότι πέραν της προμήθειας υπήρχαν και συνοδά έργα για την λειτουργία των.Δυστυχώς μετά την δημοπράτηση υπήρξαν νομικές και δικαστικές συγκρούσεις μεταξύ των προμηθευτών με αποτέλεσμα η κατακύρωση του διαγωνισμού στην ανάδοχο Εταιρεία να πραγματοποιηθεί αφού προηγουμένως η υπόθεση διευθετήθηκε με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.

2.Το έτος 2011 οι μονάδες αφαλάτωσης βρίσκονται στην Πάρο και για να λειτουργήσουν έπρεπε να εκτελεσθούν τα έργα υποστήριξης και τα συνοδά έργα επί του συγκροτήματος των μονάδων.

3.Η ΔΕΥΑ Πάρου έχοντας αναλάβει τα έργα υποστήριξης απο το έτος 2009 κατασκεύασε δεξαμενή 1250 m3 στην περιοχή προς τον Άγιο Αρσένιο και διαχρονικά 7 χιλ. δίκτυο ύδρευσης ( καταθλιπτικό και βαρυτικό αγωγό ) καθώς και 4 γεωτρήσεις άντλησης θαλασσινού νερού αφού προηγουμένως προέβη σε απαλλοτρίωση ιδιόκτητης έκτασης πλησίον ακινήτου των μονάδων και διέλευσης αγωγού μέσω δουλείας απο το εν λόγω ακίνητο.Παράλληλα κατασκεύασε καταθλιπτικό αγωγό 600μ. μεταφοράς του θαλασσινού νερού απο τις γεωτρήσεις στην μονάδα αφαλάτωσης.Το κόστος των έργων για τη ΔΕΥΑ ανήλθε στο ποσό των 620.000 ευρώ απο χρήματα του Ταμείου της και όχι απο την δανειοδότηση.Ο χρόνος αποπεράτωσης των έργων της ΔΕΥΑ ήταν το 2012.

Στο σημείο αυτό τίθεται ευθέως το ερώτημα άραγε υπάρχουν ευθύνες όταν αυτό το έργο υποδομής για την Παροικιά παραμένει σε ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ και καταστρέφεται ;

Η απάντησή κατά την άποψή μου είναι ναι υπάρχουν.Προς το παρόν θα αποφύγω να ανατρέξω στις όποιες ευθύνες και να καταθέσω το γεγονός ότι ο Δήμος Μυκόνου έλαβε στο ίδιο χρονικό διάστημα χρηματοδότηση για μονάδα αφαλάτωσης και αυτές λειτουργούν εδώ και 5 χρόνια στο νησί.

Προτείνω λοιπόν στην νέα Δημοτική Αρχή και στο Δ..Σ. ΔΕΥΑ να ασχοληθούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ώστε το έργο να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει άμεσα.Δυστυχώς παρά το γεγονός ότι υπάρχει υπόλοιπο 350.000 ευρώ απο το αρχικό ποσό του 1.700.000 ευρώ μετά την εξόφληση της προμήθειας και των έργων έδρασης ούτε και αυτό είμαστε ικανοί να το εκμεταλλευτούμε και να το εξαντλήσουμε.

Με τιμή

Στέλιος Γ..Φραγκούλης

π.Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΠ



Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του Δήμου Πάρου με ημερομηνία (17/4/2007).

''ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ'' Ο Δήμος εξασφάλισε 1.700.000 € από το Υπουργείο Εσωτερικών για μονάδα αφαλάτωσης στην Παροικία.

Αγαπητές Συμπατριώτισσες, αγαπητοί Συμπατριώτες,

στις 30 Ιανουαρίου σας ενημερώσαμε για τη πρωτοβουλία που αναλάβαμε με αποτέλεσμα όλοι οι Δήμαρχοι και οι Πρόεδροι Κοινοτήτων Κυκλάδων να ζητήσουμε την έκτακτη χρηματοδότηση των νησιών μας για την αντιμετώπιση της διαφαινόμενης λειψυδρίας.
Στις 04 Απριλίου το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση των Κυκλάδων με το ποσό των 14.500.000 €. μέσα στο οποίο περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση της Πάρου με 1.700.000 € για την άμεση απόκτηση μιας μεγάλης μονάδας αφαλάτωσης 2.500 κυβικών νερού ανά ημέρα, όπως ακριβώς είχαμε διεκδικήσει.

Με την ιδιαίτερα θετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών όχι μόνο δικαιώνεται μία σημαντική πρωτοβουλία μας, αλλά και όπως και στην περίπτωση των πλημμύρων του 2003, αποδεικνύεται ότι όταν, ως Πάρος, ενεργούμε στο πλαίσιο μιας συγκροτημένης στρατηγικής, έγκαιρα και τεκμηριωμένα μπορούμε να επιτυγχάνουμε πολύ σημαντικούς στόχους και να μετατρέπουμε το «κακό» σε «καλό».
Με την απόκτηση μιας τέτοιας μονάδας αφαλάτωσης κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για την κάλυψη των ετήσιων υδατικών αναγκών του νησιού μας και βεβαίως ανοίγουμε μια νέα περίοδο στην πολιτική υδάτινων πόρων με στόχο την αειφορική διαχείρισή τους.

Σε κάθε περίπτωση όμως, παρακαλούμε να χαρακτηρίζει την καθημερινή μας ζωή η συνετή χρήση του πολύτιμου κι όχι ανεξάντλητου νερού που έχουμε την ευλογία να διαθέτουμε.
Άλλωστε δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε ότι το νερό που σήμερα σπαταλούμε το στερούμε από το αύριο των παιδιών μας.

Γ. Ν. Ραγκούσης Δήμαρχος

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos