Πρόγραμμα «Συμβιώνω με τα ζώα» στα σχολεία της Πάρου και Αντιπάρου

17 Οκτωβρίου 2014 12:22

Πάνω από 750 μαθητές στην Πάρο και στην Αντίπαρο παρακολούθησαν το πρόγραμμα ενημέρωσης «Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» που έγινε στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με πρωτοβουλία του Συλλόγου «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου» την εβδομάδα 6-10 Οκτωβρίου 2014.

Το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης έγινε για δεύτερη φορά στην Πάρο και πρώτη φορά στην Αντίπαρο. Είχε ήδη πραγματοποιηθεί το 2013 σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία της Πάρου και αυτή τη φορά είχαν σειρά τα «μεγάλα παιδιά» και η γειτονική μας Αντίπαρος.

Με την υπεύθυνη του προγράμματος Μελίτα Λαζαράτου, ειδικό συμπεριφοράς ζώων με πολυετή εμπειρία στην περιβαλλοντική εκπαίδευση, επισκεφθήκαμε τα Γυμνάσια Παροικιάς, Νάουσας και Αρχιλόχου, το ΕΠΑΛ Πάρου και το Γυμνάσιο και Δημοτικό Σχολείο Αντιπάρου

Σε κάθε τάξη σε κάθε σχολείο οι εμπειρίες, η αντιμετώπιση, οι προβληματισμοί και οι γνώμες ήταν διαφορετικές.

Ο στόχος ένας : πως θα μάθουμε να συμβιώνουμε με ΟΛΑ τα ζώα γύρω μας με σεβασμο της ύπαρξης, της διαφορετικότητας και των δικαιωμάτων τους.

Ο στόχος φυσικά δεν επιτυγχάνεται μέσα σε μια διδακτική ώρα. Ηταν η αφορμή για διάλογο, το ερέθισμα για όσους θέλουν να προβληματιστούν ώστε να καταρριφθούν οι μύθοι, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που περνάνε από γενιά σε γενιά για τα ζώα.

Η προσέγγιση στους μεγάλους μαθητές ήταν φιλοσοφική και βιολογική.

Τέθηκαν ερωτήματα που άλλοτε είχαν σαφείς απαντήσεις άλλοτε όχι.

-Είμαστε όλοι ζώα? Σε τι διαφέρουμε - σε τι μοιάζουμε;

Ζώα συντροφιάς, παραγωγικά, πειραματόζωα, ζωολογικοί κήποι, τουρισμός και κακοποίηση ζώων, «παστούρωμα», φιλοζωικές οργανώσεις και ο ρόλος τους ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στην τάξη.

Το πρόγραμμα « Συμβιώνω με τα ζώα γύρω μου» είναι μια πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) και είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos